STIPENDISTICA AMILA AHMETHODŽIĆ U POSJETI BANCI

STIPENDISTICA AMILA AHMETHODŽIĆ U POSJETI BANCI

I ove godine Grupacija Intesa Sanpaolo je zajedno sa međunarodnom fondacijom AFS Interkultura dodijelila stipendije za srednjoškolce za jednogodišnje  školovanje i boravak u inostranstvu. Ova saradnja velike bankarske grupacije i međunarodne nevladine organizacije traje već devet godina, a dodjeljuje se u državama gdje ova grupacija posluje.

U Bosni i Hercegovini  Intesa Sanpaolo Banka dodijelila jeAmili Ahmethodžić iz Sarajeva stipendiju  za treću godinu srednje škole, koju će provesti u Italiji u školskoj 2013/2014 godini.

Konkurs za stipendiju je u saradnji sa AFS Interkulturomprovelo Udruženje građana Interkulturni susreti u BiH (UG ISBIH) u školama širom naše zemlje, a Amila Ahmethodžić je pokazala najbolje rezultate i dobila priliku da jednu godinu živi i školuje se u Italiji.

Prije samog odlaska u Italiju, Amila je 16.07.2013. godine posjetila Intesa Sanpaolo Banku i zahvalila se na ukazanom povjerenju.

Tokom sastanka sa predstavnicima Banke Lejlom Dizdarević(direktorica Direkcije marketinga, komunikacija i PR), Omerom Zebićem (Direkcija HR i organizacije) i Suzanom Ćerimagić(Direkcija marketinga, komunikacija i PR) Amila je kazala:
„Biću smještena u jednu porodicu u malom mjestu između Modene i Bolonje. Već sam razgovarala sa svojim domaćinima i oni jedva čekaju da dođem. Počela sam da učim i talijanski jezik, a tokom školovanja i boravka tamo sigurna sam da ću sve brzo savladati“.

Sastanku su prisustvovale Amilina majka Ediba i sestra Amina, kao i predstavnica UG ISBIH Nadina Muslić.

Amila je rođena 9. 09.1997. godine u Sarajevu, gdje i danas živi. Pohađa Treću gimnaziju i odlična je učenica, a osim izuzetnog uspjeha u školi, u slobodno vrijeme bavi se muzikom. Svira violončelo, a porodično gaje i kulturu pjevanja. Amilina sestra je u školskoj 2012/13. učestvovala na tromjesečnom programu razmjene u Njemačkoj, što je Amilu ponukalo da se prijavi za međunarodnu stipendiju.

Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH se još 2006. godine uključila u projekat stipendiranja srednjoškolaca, koji jednu godinu imaju plaćeno školovanje u inostranstvu i boravak u porodici, i do sada je spozorisala 8 učenika iz cijele BiH.

Učesnici ovog programa borave u porodici domaćinu u jednoj od država širom svijeta i pohađaju školu u istom gradu. Tokom programa razmjene, AFS organizacija održava više orijentacionih aktivnosti, kako bi učenicima pomogli da što brže i lakše prilagode na novu okolinu i kako bi pospješili proces interkulturnog učenja.

Kroz ovaj program nastoji se afirmisati vjerovanje u dostojanstvo i vrijednost svakog ljudskog bića bez obzira na naciju i religiju, te omogućiti mladim ljudima iz najrazličitijih sredina i zemalja da razviju znanje, vještine i razumijevanje potrebno za stvaranje pravednijeg i mirinijeg svijeta.

Od 59 stipendija koliko su Grupacija Intesa Sanpaolo i Fondacija za internacionalnu obrazovnu razmjenu AFS Intercultura dodijelile ove godine, 12 je uručeno djeci zaposlenika, 8 đacima koji su učestvovali u takmičenjima Fondacije, a 30 stipendija je po prvi put pripalo djeci klijenata, dok su članice iste grupacije uručile djeci klijenata i zaposlenih 9 stipendija za školovanje i boravak u Italiji.

Velika ceremonija povodom dodjele stipendija održana je krajem juna ove godine u Milanu.

Tom prilikom Enriko Kukijani (Enrico Cucchiani), izvršni direktor Intesa Sanpaolo Grupe izjavio je:
„U svijetu koji je sve više povezan i multikulturalan, potrebni su nam umovi koji ne poznaju granice. Privredu Italije pogodila je recesija nezapamćenog intenziteta i trajanja, zbog čega mladi danas sve teže pronalaze posao. Iskustvo studiranja u inostranstvu je izuzetna prilika za učenje i apsolutna privilegija. Intesa Sanpaolo nastoji da doprinese internacionalizaciji privrede Italije kao i usavršavanju mladih, i upravo zbog toga ulažemo u „Intercultura“ program stipendija za inostranstvo koje su dostupne ne samo djeci zaposlenih u banci, već i sinovima i ćerkama naših klijenata“.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri