INTESA SANPAOLO POMAŽE STANOVNIŠTVU UGROŽENOM U POPLAVAMA

INTESA SANPAOLO POMAŽE STANOVNIŠTVU UGROŽENOM U POPLAVAMA

Prošlo je gotovo godinu dana  od poplava u maju 2014, i određena područja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj se još uvijek bore kako bi prebrodili katastrofu. „ Seeding the Future“ je projekat finansiran od strane Intesa Sanpaolo Fondacije, koji će olakšati život za 325 ugroženih porodica tako što će im omogućiti pristup pitkoj vodi i hrani.

Kiše iz maja 2014. su najveće u posljednjih 120 godina.  Katastrofalne poplave odnijele su 53 života, i napravile ogromnu štetu na infrastrukturi i kućama. Poljoprivreda, kao primarna grana u tim područjima, je posebno pogođena poplavama koje su stigle u kritično doba godine: mjesec dana prije žetve pšenice i mjesec dana nakon sađenja kukuruza, nakon što su poljoprivrednici premjestili biljke iz plastenika u polja.

Intesa Sanpaolo Grupa, zahvaljujući finansijskoj potpori koju je osigurala Intesa Sanpaolo Fondacija, podržava projekt pomoći nakon poplava, koji koordinira i provodi Oxfam u nekim od poplavama najugroženijih područja: Posavini (Bosna i Hercegovina), Obrenovcu  (Srbiji) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (Hrvatska).

Projekt nazvan „Seeding the Future“  fokusira se na dva ključna faktora za zajednice – pristupu pitkoj vodi i hrani.

Prvi je prepoznat uslijed velikog broja bunara kontaminiranih kanalizacijskim otpadom za vrijeme poplava. Ovaj cilj će se ispuniti kroz testiranje i analizu vode i distribuciju filtera za pročišćavanje vode. Oko 140 porodica će imati koristi od ovoga.

Što se drugog tiče, poljoprivredni paketi će biti podijeljeni poljoprivrednicima i omogućit će sađenje i žetvu naredne sezone. Setovi sadrže sjemena (kukuruza, pšenice, ječma ili povrća u različitim kombinacijama), ili rasad povrća, i proizvode za zaštitu biljaka te gnojiva sa malim utjecajem  na okoliš. Oko 185 porodica u ruralnim područjima će dobiti ove pakete.

„Seeding the Future“ je projekt pokrenut krajem februara i trajat će do sredine augusta 2015.godine.

Osnovana 2008, Intesa Sanpaolo Fondacija  ( Fondazione Intesa Sanpaolo Onlus) je neprofitna organizacija posvećena pomaganju ljudima u prevazilaženju teškoća kroz pružanje direktne pomoći – npr. obezbjeđujući  im stipendije i školarine – i indirektnoj potpori drugim organizacijama, donirajući sredstva onim organizacijama čije aktivnosti imaju za cilj osobe koje trebaju socijalnu podršku ili socijalno relevantne projekte prezentirane od strane drugih organizacija ili javnih institucija. Među nekoliko aktivnosti finansiranih od strane Fondacije, vrijedno je spomenuti podršku narodnim kuhinjama kako bi osigurali besplatan dnevni obrok osobama koje trebaju ( ugroženim osobama ), i objektima koji nude prenoćišta beskućnicima.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri