EBRD odobrila zajam od 10 miliona eura za Intesa Sanpaolo Banku d.d. BiH

EBRD odobrila zajam od 10 miliona eura za Intesa Sanpaolo Banku d.d. BiH

Kreditna linija za podršku finansiranja hipotekarnih stambenih kredita  

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam za hipotekarnu kreditnu liniju u iznosu od 10 milijuna eura za Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosnia and Herzegovina za daljnje kreditiranje klijenata u svrhu poboljšanja stambenih uslova. Nova kreditna linija rješava pitanje rastuće potražnje i predstavlja nastavak hipotekarne linije od15 milijuna eura odobrene u julu 2019.

Podzajmovi fizičkim licima će se koristiti u svrhu finansiranja poboljšanja stambenih uslova, gdje postoji veliki potencijal, posebno u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti i štednje. Također se očekuje da će razvoj stambenog fonda povećati hipotekarno kreditiranje u zemlji.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, rekla je: „Nastavak hipotekarne linije dolazi u kritično vrijeme jer banke nastoje zadržati svoje stambene kredite unatoč krizi uzrokovanoj Covidom-19. Drago nam je što zajedno s našim partnerom Intesa Sanpaolo Bankom nastavljamo podršku dugoročnom finansiranju. Posebno smo sretni što će ova kreditna linija pomoći mnogim ljudima u Bosni i Hercegovini u da osiguraju novi ili bolji dom.”

Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH, rekao je: „Izuzetno smo zadovoljni što uz podršku EBRD-a možemo našim klijentima pružiti povoljnije kredite koji se mogu koristiti za poboljšanje uslova stanovanja i postizanje bolje energetske efikasnosti. Uvjereni smo da će sada, kada prolazimo kroz vrlo teške uslove života i rada zbog pandemije izazvane Covidom-19, ova nova inicijativa Intesa Sanpaolo Banke značajno podržati hipotekarni i stambeni sektor u Bosni i Hercegovini i pobrinut će se da naš klijenti mogu dobiti proizvode koji im pomažu da ispune svoje planove  i težnje“

Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH, članica talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, dugogodišnji je partner EBRD-a i pruža usluge na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine sa širokom mrežom poslovnica.

Od početka svojih aktivnosti u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložila više od 2,7 milijardi eura kroz 191 projekat u zemlji.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri