Bankarstvo u održivoj budućnosti za sve

Bankarstvo u održivoj budućnosti za sve

U drugom dijelu naših članaka o utjecajnom bankarstvu, čelnici Intesa Sanpaolo predstavljaju ključne strategije koje će omogućiti banci i njenim klijentima da vide stvarnu razliku za društvo i okoliš.


Giulia Rhodes
01/04/2021
   
“Ako moramo mijenjati stvari za okoliš i održiviju ekonomiju, onda to moramo finansirati”, rekla je Elena Flor, voditeljica za korporativnu i društvenu odgovornost Intesa Sanpaolo, na nedavnom bankarskom webinaru o utjecaju. “Analiziranje područija okoliša, društva, upravljanja [ESG] pruža velike mogućnosti.”
Flor je među sedam viših čelnika banke koji su učestvovali na okruglom stolu. Naš prvi članak iznio je uvide tri govornika. Ovdje predstavljamo uvide još četiri učesnika tog događaja, koji organizira Sektor međunardnih banaka podružnica (ISBD).
Flor, koja se gotovo dvije decenije bavi održivim finansijama, je navela da se kontekst ESG-a brzo mijenja. “Na početku je to bila filantropija – na rubovima. Sada je to strategija”, rekla je. “Utječe na način na koji poslujemo.”
Bilo koja kompanija koja vjeruje da može raditi po svojim principima ESG-a, u odnosu na obavljeni posao, griješi: „Sve je veći regulatorni pritisak. Sve je veći interes dioničara: investitori pri odabiru dionica gledaju faktore ESG-a; kupci i zaposlenici čine isto pri odabiru proizvoda ili posla. A konkurenti rade više nego prije. ”

“Analiziranje područija okoliša, društva, upravljanja [ESG] pruža velike mogućnosti”

Elena Flor, voditeljica za društvenu i korporativnu odgovornost, Intesa Sanpaolo

banking_on_sustainable_elena_flor


Taj “pozitivni pritisak” i eksterno analiziranje osiguravaju zamah u procesu, dodala je Flor. Banka je ponosna što je uvrštena na Dow Jones indeks održivosti (jedina talijanska banka uključena na listi).
No, put do utjecajne banke nije lak. “Nivo se stalno podiže. Biti lider na ovom polju sve je teže.” Ali ona kaže da se isplati. „Istraživanja pokazuju da tvrtke sa dobrim učinkom ESG-a imaju bolje finansijske rezultate gledajući po srednjoročno i dugoročno. Otporniji su i imaju niži profil rizika. ”
Prijelaz na cirkularni ekonomski model – za razliku od linearnog načina korištenja-bacanja – je dugoročna obaveza Intese Sanpaolo, globalnog partnera za finansijske usluge pri Fondaciji Ellen MacArthur.
Massimiano Tellini, voditelj cirkularne ekonomije u Inovacijskom centru Banke, je predstavio ulogu financijskih usluga u omogućavanju tog temeljnog pomaka. “Finansije su ključne za stvaranje nove ekonomije”, rekao je. S obzirom na posljedice virusa COVID-19, taj zadatak postaje sve hitniji. “Finansije su uvijek bile temelj za oporavak i obnovu.”
Pristup mora biti kolaborativan i kohezivan unutar opskrbnih veza, rekao je. “Moramo imati zajedničku novu perspektivu u kojoj svi možemo pomoći. Europska ekonomija je preuzela vodstvo u stvaranju boljeg. Sada [kad je Biden predsjednik u SAD-u] imamo novi globalni kontekst.”
Banke moraju podržavati klijente “da promijene svoje poslovne modele, preoblikuju razgovore o stvaranju vrijednosti i smanje profil rizika poslovanja”.
Cirkularna ekonomija pruža potrebne alate. Tellini navodi “vruću temu” plastike. “Gledamo uzroke problema, a ne samo njihove posljedice. Plastika se ne može kompostirati, pa surađujemo sa kompanijom koja proizvodi ambalažu za hranu. Materijal koji ima štetan utjecaj možemo zamijeniti nečim osmišljenim za ponovno korištenje”

“Banke moraju podržavati klijente “da promijene svoje poslovne modele, preoblikuju razgovore o stvaranju vrijednosti”

Massimiano Tellini, voditelj za cirkularnu ekonomiju, Inovacijski centar, Intesa Sanpaolo

pirelli_Massimiano_Tellini


Rezultat su poslovni pristupi i tehnike koji regeneriraju “prirodni kapital” i transformirani poslovni model, koji su manje izloženi varijablama i rizicima dostupnosti resursa, fluktuacijama cijena i operativnom diskontinuitetu u dugim vezama vrijednosti.
Osigurati da ljudi – njihove potrebe i način na koji žive – budu pokretači inovacija je također ključno za održivo poslovanje, rekao je Luigi Ruggerone, voditelj analize trendova i primijenjenih istraživanja i Tellinijev kolega u Inovacijskom centru Intesa Sanpaolo.
“Naša misija je da istražimo novu tehnologiju i ideje te da odredimo inovacije koje će prevladati”, objasnio je. Laboratoriji centra za umjetnu inteligenciju (UI) i neuroznanost (NZ) istražuju nove mogućnosti, njihovu potencijalnu upotrebu i njihovu vrijednost za banku i njene dioničare.
“Glavni cilj tehnologije mora biti da poboljša živote”, rekao je Ruggerone. “To bi mogli biti roboti koji pomažu djeci sa autizmom da se samostalno oblače, ili upotreba umjetne inteligencije za pomoć klijentima u izradi modela za predviđanje klimatskih uvjeta.”Iako mu posao koji radi ukazuje na mnoge uzbudljive ideje, Ruggerone je istaknuo dva trenda koje smatra posebno važnim u stvaranju novih mogućnosti s obzirom da industrije i društva teže većoj održivosti.
Prvi je tehnologija koja podržava ljudsko zdravlje i životni ciklus. “To će pomoći društvu da postane zdravije i bolje zaštićeno od bolesti, te će pružiti pomoć onima kojima je to potrebno”, rekao je. Korištenje UI u kritičnim aktivnostima za sekvenciranja genoma COVID-19 je skoriji primjer toga.

“Glavni cilj tehnologije mora biti da poboljša živote”

Luigi Ruggerone, voditelj analize trendova i primijenjenog istraživanja, Inovacijski centar, Intesa Sanpaolo

banking_on_sustainable_Luigi_Ruggerone


Ključna je i inovacija na području transporta i mobilnosti – fokus na start-up poticaje u Inovacijskom centru. “Ovo su događaji koji će biti važni za sve nas”, rekao je.
No, planiranje bolje budućnosti znači i dijeljenje blagodati iz prošlosti, naglasio je Laurence Aliquot, direktor Odjela za promociju kulture, marketing i partnerstvo pri Direkciji Intesa Sanpolo za umjetnost, kulturu i historijsko naslijeđe. “Kao utjecajna banka, moramo pridonijeti ne samo ekonomskom rastu zemlje, već i njezinom kulturnom i građanskom razvoju. Umjetničko naslijeđe Italije pripada čovječanstvu. To je važan stub društvene uloge Intesa Sanpaolo”
Dodala je da je umjetnost iznimno važno ekonomsko dobro, privlači turiste i otvara radna mjesta. No, i njena manje konkretna vrijednost je također velika – u budućnosti u kojoj tvrtke teže pozitivnom utjecaju. “Mi kao banka ne nudimo materijalnu robu, već odnos koji se temelji na povjerenju, posebno kada se radi o finansijama. To se lako može izgubiti, a komplicirano je za steći. Ove aktivnosti pokazuju da nam je stalo i pomažu u stvaranju veza sa našim klijentima i dioničarima.”

“Kao utjecajna banka, moramo pridonijeti ne samo ekonomskom rastu zemlje, već i njezinom kulturnom i građanskom razvoju”

Laurence Aliquot, direktor Odjela za promociju kulture, marketing i partnerstvo pri Direkciji Intesa Sanpolo za umjetnost, kulturu i historijsko naslijeđe

banking_on_sustainable_Laurence_Aliquot


Korporativno uključivanje u umjetnost mora imati koristi za šire društvo, rekao je Aliquot. “Ne želimo da se lijepe slike izlažu u dvoranama za sastanke. Oduvijek smo ih željeli podijeliti sa zajednicom.”
Tri javna muzeja Gallerie d’Italia banke će dobiti i četvrtog člana, koji je posvećen fotografiji i digitalnoj umjetnosti, u Torinu u sljedećih godinu dana. U međuvremenu, kroz dugogodišnji program restoracije, zajednice diljem Italije će također imati direktnu korist od toga, rekao je Aliquot: „Ne odabiremo samo poznata djela za spašavanje; biramo one koji imaju lokalnu vrijednost. Možemo ih vratiti zajednici.”
“Povijest je dio naše budućnosti”, rekla je. “Dijeljenje našeg naslijeđa i vrijednosti pomoći će nam svima da promijenimo svijet.”

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri