Finansije će pokrenuti prelaz na cirkularnu ekonomiju

Finansije će pokrenuti prelaz na cirkularnu ekonomiju

Pogledajte naš video da saznate više o tome zašto podržavamo tranziciju

08/04/2021

   
Cirkularna ekonomija će svjedočiti kako će tradicionalna poduzeća promijeniti način na koji rade, a mogućnosti će nastati iz novih, održivijih praksi.
To se neće dogoditi preko noći, ali mali koraci mogu dovesti do velikih promjena. Na primjer, ako su pametni telefoni dizajnirani da traju samo godinu dana dulje, korist za okoliš bila bi ista kao i uklanjanje milijuna automobila sa ceste.


Prijelaz na cirkularnu ekonomiju bi bio nemoguć bez financijske podrške. Intesa Sanpaolo podržava tvrtke u poboljšanju prakse održivosti. Banka je prvi strateški partner za financijske usluge Fondacije Ellen MacArthur, organizacije koja se zalaže za to da cirkularna ekonomija postane globalna stvarnost.
Već smo stvorili maksimum za cirkularnu ekonomiju vrijedan 6 milijardi eura. Ovaj kreditni instrument podržava tvrtke koje rade na cirkularni način od 2018. godine. Pokrenuli smo i nagrađivanu obveznicu održivosti.

Kako će izgledati poslovanje u cirkularnoj ekonomiji?

Finance_will_drive_move_Video_em

Ekonomija će biti čistija, konkurentnija i otpornija. Na primjer, proizvodi će se moći napraviti recikliranjem već korištenih materijala, što znači da će trebati napraviti manje primarnih materijala.


Zbog toga će poslovanje biti otpornije i na njega će manje utjecati fluktuacije u dostupnosti resursa. Istraživanja nam govore da kroz cirkularnu ekonomiju industrija može smanjiti upotrebu primarnih materijala, poput metala i hemikalija, za 32 posto do 2030. i 53 posto do 2050. godine.
Alternativni poslovni modeli poput plati po upotrebi će postati dominantni i pojavit će se novi poslovni modeli. Uz podršku financija, počet će rasti potpuno novi sektori. Intesa Sanpaolo je nedavno objavila da proširuje svoj fond za financiranje cirkularne ekonomije za milijardu eura, što znači da je ukupno 6 milijardi eura stavljeno na raspolaganje kompanijama koje se nadaju prelasku na cirkularne načine rada. Kompanije bilo koje veličine mogu se prijaviti za fond kao i za niže kamatne stope koje se nude za rad na cirkularnim projektima.


Cirkularna ekonomija će promijeniti stvari na bolje. Do 2030. godine, raspoloživi prihod europskih domaćinstava bi mogao biti čak 11 posto veći ako odlučimo slijediti cirkularni model. Kombinirana ušteda za kompanije koje postanu cirkularne će biti čak 600 milijardi eura godišnje.

Video reference:
The benefit to the environment would be the same as taking a million cars off the roads
EEB (2019) Coolproducts don’t cost the earth – full report.
www.eeb.org/coolproducts-report, p15
Savings for businesses that become circular will be as much as €600 billion a year by 2030
https://www.mckinsey.com/business-functions/sustainability/our-insights/mapping-the-benefits-of-a-circular-economy
Industry can reduce the use of primary materials, such as metals and chemicals, by 32 per cent by 2030 and 53 per cent by 2050
https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/publications/TCE_Ellen-MacArthur-Foundation_26-Nov-2015.pdf p13
By 2030 the disposable income of European households could be as much as 11 percentage points higher if we choose to follow a circular model
https://www.mckinsey.com/~/media/McKinsey/Business%20Functions/Sustainability/Our%20Insights/Growth%20within%20A%20circular%20economy%20vision%20for%20a%20competitive%20Europe/Growth_Within.pdf p14

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri