Giosetta Fioroni: Italian Pop art’s silver surfer

Giosetta Fioroni: Italian Pop art’s silver surfer

Sada u svojim osamdesetima, jedina članica škole Piazza del Popolo je na valu popularnosti. Hladna, kromatska suzdržanost njezinih platna, koju karakterizira upotreba srebrne emajl boje, čini njezin rad suvremenijim nego ikad – a cijene na aukcijama rastu.

Italijanska pop umjetnica Giosetta Fioroni je dosta dugo čekala da stekne međunarodno priznanje – a sada ga je napokon stekla kao osamdesetogodišnjakinja.


U ovoj deceniji je imala prve samostalne izložbe u Londonu i New Yorku (u Partners & Mucciaccia i Drawing Centre). Velika izložba njezinih djela iz 1960-ih se također upravo zatvorila u Moskovskom muzeju moderne umjetnosti. Modna kuća Valentino je čak pozvala Fioroni da sarađuje na njihovoj kolekciji za jesen 2014. godine.


Cijene njene umjetnina su također porasle. Ne tako davno, vlasnici nisu prodavali djela jer nije bilo tržišta. 2014. godine, najviša cijena jednog njezinog djela na aukciji bila je 10.000 funti. U aprilu 2017. godine, nakon prodaje njene slike Interno familiare u Christie's Milanu, ta je brojka dosegla 74.000 funti.
Ko je zapravo Giosetta Fioroni? Zašto je ona važna? I zašto je nakon toliko dugog zanemarivanja u 20. stoljeću odjednom postala tako vrijedna u 21. stoljeću?

Giosetta Fioroni
(Roma 1932)
Untitled, 1957
oil on canvas, 69,5 x 50 cm Intesa Sanpaolo Collection”

intesa_world_Giosetta-Fioroni-330x478-1

Rođena u Rimu 1932. godine od roditelja umjetnika (otac kipar, majka slikarica), Fioroni je 60-ih godina prošlog stoljeća stekla slavu kao jedna od polaznica ‘Škole Piazza del Popolo’, koja je u biti bila odgovor Italije na pop art. Bila je jedina žena u skupini u kojoj su bili i Mario Schifano, Tano Festa, Mimmo Rotella i Franco Angeli (škola je dobila ime po rimskom trgu u čijim su se kafićima okupljali njeni članovi).


Osim što je Schifano u nekim djelima koristio logotip Coca-Cole, talijanski pop umjetnici nisu se toliko bavili temama svakodnevne potrošnje, koliko su to radili njihovi američki kolege, nego su se bavili talijanskim kulturnim referencama.


Na primjer, Festa je pronašla beskrajnu inspiraciju u Michelangelovoj sceni Stvaranje čovjeka na stropu Sikstinske kapele. U međuvremenu, u Detalju od rođenja Venere iz 1965, Fioroni je – s velikim planom lica istoimene božice – docrtavala na Botticellijevo remek-djelo.

intesa_world_post_rotella

Giosetta Fioroni
(Roma 1932)
Detail from the Birth of Venus, 1965
oil on canvas, 100 x 200 cm
Gallerie d’Italia – Piazza Scala, Milan

Ovo djelo čini dio važne zbirke moderne i savremene talijanske umjetnosti Intesa Sanpaolo, a predstavlja se i u 101/900, novoj publikaciji koja katalogizira 101 najbolja djela banke iz 20. stoljeća.


Za Festu i Fioroni je renesansna ikonografija bila poznata – kao Talijanima – koliko su Campbellove konzerve za juhu bile poznate Amerikancima (inspiracija Andyja Warhola za možda najpoznatije pop djelo od svih njih).


Druga ključna razlika bila je u tome što su pop umjetnici u SAD-u usvajali mehaničke tehnike poput sitotiska, a Talijani su se uglavnom držali ručnog rada. Kada je u pitanju Fioroni, uživala je u monokromnom radu i poznata je po upotrebi srebrne boje za emajl.
To je njezinoj umjetnosti dalo osjećaj sablasnog ili, kako je sama rekla, “sanjivi ritam” – njeni su subjekti napravljeni da podsjećaju na “sjećanje koje izranja iz daljine”, a izgledali su kao da bi mogli nestati u svakom trenutku. Njezina sklonost dodavanju skromnih olovki u djela je samo još više naglašavalo osjećaj prolaznosti.


Govoreći o nestalnosti, Fioroni je – iako je nastavila raditi – uvelike nestala iz vidokruga 1970 -ih. Dotad je talijanska umjetnost postala sinonim za pokret Arte Povera, a ne za Pop, i nastavila je dalje.

u Detalju od rođenja Venere iz 1965, Fioroni je – s velikim planom lica istoimene božice – ucrtala na shizofreni način na Botticellijevo remek-djelo

“Giosetta Fioroni
(Roma 1932)
Asciuga ali, 1995
iron, 183 x 130 x 80 cm
Intesa Sanpaolo Collection”

Intesa_world_Giosetta-Fioroni_Asciuga-ali-330x478-1

Što se tiče njezinog povratka u ovoj deceniji – Fioroni doživljava razinu međunarodnog priznanja koja nije uspjela čak ni u doba procvata šezdesetih – to se djelomično može objasniti činjenicom da je većina talijanske poslijeratne umjetnosti doživjela skok cijena tek nedavno. Dugo vremena u visokom kritičkom uvažavanju, ovaj je rad sa zakašnjenjem probudio interes kolekcionara.

U konkretnom slučaju Popa, sve je više uviđano da se radi o pokretu međunarodnog dosega (a ne gotovo isključivo američkog, kako se ranije tvrdilo) – sa Italijom kao jednom od najživljih središta. Mimmo Rotella je 2016. postao prvi talijanski pop umjetnik koji je na aukciji uspio probiti barijeru od milion funti (i milion eura).

Pretpostavlja se da će, kao jedinstveni ženski glas u školi Piazza del Popolo, Fioroni u narednim godinama vidjeti da će njezina djela još više rasti.
Nazivala je srebro kao “ne-boju”, a njena stalna upotreba te boje čini da platna izgledaju – pola stoljeća kasnije – vjerojatno savremenije nego ikad. Njihova hladna, hromatska suzdržanost nadopunjuje umjetničke galerije sa bijelim zidovima i minimalističke moderne domove 21. stoljeća.

„Njezina sklonost dodavanju skromnih olovki u djela je samo još više naglašavalo osjećaj prolaznosti“

A onda su tu njeni subjekti. Najčešće su to bile glumice ili manekenke, čije slike bi Fioroni prilagodila iz modnih i lifestyle časopisa. Danas uspijevaju potaknuti nostalgiju za slavnom prošlom erom mode i filma – šezdesetim godinama – kada su zvijezde imale zavodljivu zagonetnu ljepotu iza raskošnih trepavica i dramatičnog sjenila.


Međutim, koncentrirajući se na lica svojih subjekata i bilježeći malo odjeće ili pozadine, Fioroni je također osigurala da odišu nečim što bismo mogli nazvati eteričnom i bezvremenskom ljepotom. Teško je zamisliti da će to ikada izaći iz mode.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri