Kako je Pirelli pristupio cirkularnoj ekonomiji

Kako je Pirelli pristupio cirkularnoj ekonomiji

Proizvođač guma osigurava vlastitu budućnost tako što se posvetio održivim ciljevima, nakon novog ugovora sa Intesa Sanpaolo

13/07/2020

 
Intesa Sanpaolo je zaključila inovativan novi ugovor sa Pirellijem, kreditiranjem 200 milijuna eura proizvođaču guma pod strogim uslovima cirkularne ekonomije. Kredit je dio šireg kredita za održivost od 800 milijuna eura koji je ugovorila kompanija i označio je novi način rada za obe kompanije.
U ovoj epizodi Intesa Sanpaolo Talks istražujemo kako – kao zajmodavac – Intesa Sanpaolo može pomoći ubrzati transformaciju u globalnu cirkularnu ekonomiju.
“Usvajamo pristup ekološkog dizajna za inoviranje naših proizvoda, uzimajući u obzir sve faze guma i njihov životni ciklus”, kaže Vincenzo de Cesaris, šef financija u Pirelliju, koji je u njegovo ime potpisao ugovor. “To je kontinuirana tema koju moramo inovirati i pretvoriti izazove u poslovne mogućnosti.”

“Usvajamo pristup ekološkog dizajna za inoviranje naših proizvoda, uzimajući u obzir sve faze guma i njihov životni ciklus”

Vincenzo de Cesaris, direktor finansija u Pirelli

Pirelli_Vincenzo_de_Cesaris_1

Sporazum, potpisan u aprilu 2020, zahtijeva strogo pridržavanje cirkularnim procesima. Obavezuje Intesa Sanpaolo na bliži odnos sa Pirellijem – koji zna mnogo više o unutarnjim procesima kompanije, kako bi se uvjerili da su u skladu sa uvjetima kredita i da se ne provodi metoda „ispiranje stakla“ (Greenwashing).
Za Fabija Mattija, voditelja automobilske industrije i industrija u Intesa Sanpaolo, to je prvi korak na dugom putu ka promjeni prirode kreditiranja poslovanja – korak koji bi mogao imati stvarni utjecaj u smislu ciljeva ESG -a.
“Vrijeme je da smeđa ekonomija prepusti poslovanje zelenoj”, kaže Matti. “Ima još mnogo toga za napraviti i nadamo se da ćemo u budućnosti moći potaknuti aktivnije promjene dodavanjem drugih ključnih mjernih podataka, na primjer, ponovnim ocjenjivanjima. Ako možemo promijeniti našu ocjenu na temelju toga koliko je tvrtka sukladna ESG-u ili Cirkularnoj ekonomiji, to bi onda bio još jedan korak dalje.”

“ Vrijeme je da smeđa ekonomija prepusti poslovanje zelenoj”

Fabio Matti, voditelj automobilske industrije i industrija, Intesa Sanpaolo

pirelli_Fabio_Matti


Massimiano Tellini, voditelj cirkularne ekonomije u Inovacijskom centru Intesa Sanpaolo, vjeruje da će usvajanje cirkularnih praksi učiniti kompanije otpornijim i tako manje izloženim riziku. “Biti pouzdan, biti održiv, biti cirkularan – čak i više nego održiv – zaista može učiniti tvrtke otpornijim u budućnosti. I tako mogu postati manje rizični ”, kaže on.

“Biti cirkularan – čak i više nego održiv – zaista može učiniti tvrtke otpornijim u budućnosti”

Massimiano Tellini, direktor za cirkularnu ekonomiju, Inovacijski centar Intesa Sanpaolo

pirelli_Massimiano_Tellini


Poslušajte podcast da biste saznali više od Vincenzo de Cesaris, Fabio Matti i Massimiano Tellini.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri