Mokra krpa se preporodila i postala remek-djelo

Mokra krpa se preporodila i postala remek-djelo

Projekt Restituzioni je vratio nekadašnju umjetničku slavu kulturno umjetničkom blagu od 1.300 djela tokom perioda od tri decenije. U to blago spada i oltarna slika iz 17. vijeka koju su lopovi ukrali i ostavili u šumi.


Alastair Smart

28/06/2018

U septembru 1996. oltarnu sliku Madone i djeteta sa svecima Franjom i Eligijem – slikara Pietra Antonija Ferra iz 17. vijeka – su lopovi izrezivanjem iz okvira izvadili i uklonili s mjesta na kojem je visila u franjevačkom samostanu u gradu Tolve na jugu Italije.
Gotovo dvije godine kasnije, platno je pronađeno u obližnjem drvetu, iako jedva prepoznatljivo; savijeno kao u kartonskoj tubi, a da ne spominjemo da je bilo nakvašeno i prekriveno prljavštinom. Očevici su rekli da je to više sličilo krpi nego umjetničkom djelu. Stručnjaci su tvrdili da je skoro sigurno da je tu sliku nemoguće spasiti.
Brzo premotavanje filma 20 godina unaprijed i, na veliko iznenađenje, slika je sada izložena – i potpuno restaurirana – u sklopu izložbe Krhkost ljepote u palati Venaria (izvan Torina).

Svečani ogrtač Tupinambá

Kraj šesnaestog–početak sedamnaestog vijeka – perje na mrežici od pamučnih vlakana, autohtona proizvodnja Tupinambe (Brazil) Milano, Veneranda Biblioteca Ambrosiana (inv. 2605)  © Veneranda Biblioteca Ambrosiana, Milano Ph. Pino Zicarelli, Opificio delle Pietre Dure, Firenca

Rag_reborn_19-MANTELLO-AMBROSIANA-330x478-1

Izložba predstavlja više od 212 umjetničkih djela, a svima im je – nakon što su doživjeli određeni stepen oštećenja, unakaženosti ili pada – vraćen prvobitni sjaj zahvaljujući projektu poznatom kao “Restituzioni”, koji koordinira italijanska banka Intesa Sanpaolo.
Izložba kao najvažnije dijelove uključuje egipatski sarkofag s kraja 25. ili početka 26. dinastije (7. vijek prije Hrista); cjeloviti portret plemkinje Caterine Balbi Durazzo Anthonyja Van Dycka iz Đenove; i Fiori, sliku mrtve prirode, vaza s cvijećem iz 1918. goine koju je naslikao moderni italijanski majstor Giorgio Morandi.


Djela su nastajala tokom hiljadu godina, počevši od antičkog perioda do manje-više današnjice, a ono što ih spaja jest povezanost s Italijom: svaki je komad izrađen u toj zemlji; nalazi se tamo i danas (u crkvama, muzejima ili arheološkim nalazištima); ili, najčešće, na svim tim mjestima.

“Umjetnost u Italiji ima dugu, jedinstvenu i izvanrednu povijest. Ali to bogatstvo treba štedjeti i sačuvati. Ljepota je krhka, a Intesa Sanpaolo ponosno podržava taj zadatak očuvanja “

Voditelj Ureda za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu Intesa Sanpaolo

Rag_reborn_Michele_Coppola

“Naslov izložbe sve govori”, kaže Michele Coppola, voditelj  Ureda za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu Intesa Sanpaolo. “Umjetnost u Italiji ima dugu, jedinstvenu i izvanrednu povijest. Od Pijemonta na sjeveru poluostrva do Kalabrije na jugu nalazi se ogromno bogatstvo. Ali to bogatstvo treba štedjeti i sačuvati. Ljepota je krhka – a Intesa Sanpaolo se ponosi što podržava taj zadatak očuvanja. “


Početkom 2016. tim Intesa Sanpaolo se sastao s vladinim tijelima, lokalnim i državnim, kako bi identificirao umjetnička djela koja su najzaslužnija za uključivanje u projekat Restituzioni. Izabrano je oko 212 djela, a tokom te i sljedeće godine uslijedili su restauratorski radovi, i sve je urađeno na vrijeme da bi se 212 djela stavilo na javnu izložbu pod nazivom Krhkost ljepote u 2018. godini.


Za sve koje zanima kako su ta djela izgledali na početku postupka, objavljen je opsežni katalog u kojem se pojavljuju slike prije, za vrijeme i poslije restauracije. (To se također može vidjeti na web stranici Restituzioni, gdje su dostupni kratki filmovi.)
Restauratori uposleni za obavljanje različitih poslova su koristili niz najmodernijih tehnika, od UV zračenja i X-zraka do termografije.

“Međutim, možda su moja omiljena intervencija bili infracrveni laseri”

Silvia Foschi, Šef Odjela za baštinu i aktivnosti iz kulture

rag_reborn_Silvia_Foschi

“Djelo o kojem je riječ je predivni svečani ogrtač koji je izradilo brazilsko pleme Tupinamba, krajem 16. ili početkom 17. vijeka, s 5.000 grimiznih pera ibisa. Završilo je kao dio kolekcije Pinacoteca Ambrosiana u Milanu, no perje je vremenom postalo jako prljavo”.

cover-FERRO-TOLVE

Pietro Antonio Ferro (Ferrandina, Matera 1570. – Tricarico, Matera post. 1652.) Djevica i Dijete sa svetima Franjom i Eligijem 1621. – ulje na platnu Tolve (Potenza), crkva San Francesco Ph. Luca Centola e Sario Manicone


“Nakon niza testova kako bi se pronašao osjetljiv način čišćenja, radna grupa se odlučila za upotrebu infracrvenih lasera – koji su iznenada oslobodili prašinu koja se stvarala vijekovima. Kao čudom, ponovno se vratila vitalnost izvorne crveno-narandžaste boje perja.


“Pokrenut 1989. godine, projekt Restituzioni zamisao je Feliciana Benvenutija, tada predsjednika Banca Cattolica del Veneto. Za prvo izdanje restaurirano je 10 umjetničkih djela.

“Intesa Sanpaolo nikada nije bila banka čiji su ciljevi prosto finansijski. Namjera joj je takođe doprinijeti kulturnom bogatstvu u društvu” – Michele Coppola

23-MORANDI-BRERA

Giorgio Morandi
(Bologna 1890–1964)
Cvijeće 1918
Ulje na platnu
Milano, Pinacoteca di Brera
Svoj doprinos dalo: Ministero dei Beni e delle Attività Culturali e del Turismo, Archivio fotografico della Pinacoteca di Brera
Ph. Luciano e Giuseppe Malcangi

Banca Cattolica del Veneto je odavno ušla u bankarsku grupu Intesa Sanpaolo, ali je potonja, prema Coppolinim riječima, “pokazala kontinuitet potpune predanosti” projektu Restituzioni. Ovogodišnje izdanje je osamnaesto, a tokom protekle tri decenije ukupno je obnovljeno oko 1.300 djela.
Ovih dana djelokrug je malo proširen tako da uključuje i djela italijanskih umjetnika ili majstora u inostranstvu. Krhkost ljepote pravilno prikazuje gradski krajolik Dresdena i to je djelo Canalettovog nećaka, Bernarda Bellotta, koje je danas dio kolekcije Gemäldegalerie Alte Meister u gradu koji je bio nadahnuće ta to djelo.
Izložba traje do septembra, nakon toga će se eksponati vratiti u svoje domove (kao što uvijek radi sa djelima projekta Restituzioni).
“Intesa Sanpaolo nikada nije bila banka čiji su ciljevi prosto c”, kaže Coppola. Namjera je takođe bila doprinijeti kulturnom bogatstvu u društvu.“
„U tu svrhu dajemo najvažnije dijelove vlastite umjetničke zbirke u tri galerije [Gallerie d’Italia u Milanu, Napulju i Vicenzi]. Ali također smo ulagali, dugoročno, u projekte poput Restituzioni u pokušaju da zaštitimo umjetničko naslijeđe Italije u cjelini.”
Ili, drugačije rečeno, Intesa Sanpaolo vodi borbu protiv krhkosti ljepote.

Foto naslovnica:
Anton van Dyck
(Antwerp 1559–London 1641)
Portret Caterine Balbi Durazzo
1624 – ulje na platnu
Genoa, Palazzo Reale
Svoj doprinos dalo: Ministero dei Beni e delle Attività Culturali e del Turismo, Palazzo Reale di
Genova Ph. Nino Silvestri

Više članaka

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri