Stefano Del Punta: zagovarajući promjene i gradeći budućnost

Stefano Del Punta: zagovarajući promjene i gradeći budućnost

Glavni finansijski direktor Intesa Sanpaolo govori o tome kako je korištenje finansija za promjenu stvari na bolje čini veliki dio identiteta banke

Rhiannon Edwards


23/12/2020

 
Intesa Sanpaolo je nedavno najavila da proširuje svoj plafon za finansiranje kružne ekonomije za milijardu eura, što znači da je 6 milijardi eura stavljeno na raspolaganje preduzećima koja se žele tranformisati i slijediti načine rada kružne ekonomije.
Kompanije bilo koje veličine mogu se prijaviti da iskoriste fond i niže kamate koje se naplaćuju za rad na projektima kružne ekonomije. Kao i fond, i banka je zabilježila veliki uspjeh sa svojom kružnom obveznicom i sada daje zajmove za poslovnu imovinu na osnovu ekološke vjerodostojnosti.
S više od 30 godina iskustva u bankarstvu, glavni finansijski direktor Intesa Sanpaolo Stefano Del Punta shvata kako korištenje finansija za mijenjanje stvari na bolje čini veliki dio identiteta banke.
„Dvadeset posto naših dioničara su fondacije. U našoj DNK je da budemo vrlo pažljivi prema socijalnim pitanjima … Danas, jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za društvo je da učinite nešto dobro za klimu. ” U najnovijem poslovnom planu banke, izvršni direktor Carlo Messina je iznio hrabru ambiciju da se Intesa Sanpaolo obaveže na ciljeve ESG-a. Danas Intesa Sanpaolo banka ima najvišu ocjena u Italiji kada su u pitanju ESG obaveze. Partnerstvo s fondacijom Ellen MacArthur Foundation, koje traje već pet godin, veliki je dio tog postignuća.

“Danas, jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za društvo je da učinite nešto za klimu.”

Stefano Del Punta, glavni finansijski direktor Intesa Sanpaolo

Stefano_del_Punta


Del Punta vjeruje da podrška kompanijama koje se odluče promijeniti sada i preuzeti te obveze nije samo etički ispravna, već ima i dobar poslovni smisao. “Ove su kompanije bolje i vjerovatnije je da će uspjeti u budućnosti u poređenju sa kompanijama koje ne slijede kružne procese”, kaže on.
Pandemija je zaustavila ulaganja i rast kompanija širom svijeta.
Del Punta je uvjeren da će kompanije nastaviti s ulaganjima – posebno imajući u vidu novu vakcinu koja je na pomolu.” Očekujemo snažan oporavak … Godina 2020. je, nažalost, godina gotovo potpunog stanja pripravnosti”, kaže on.
Italijanske kompanije se suočavaju s budućnošću s povjerenjem i daju primjer svijetu. „Imamo mala i srednja preduzeća koja su vrlo dinamična … vrlo su proaktivna i brza u iskorištavanju tržišnih prilika“, kaže Del Punta.
Danas postoje mnoge globalne snage koje utiču na bankarstvo. Ne samo promjene okoline i uticaj COVID-19, već je tu i Evropa koja se mijenja sada kada Britanija treba da napusti EU.
Brexit je tužan događaj za Del Punta, koji ima svoja lična sjećanja o životu u Londonu, ali za njega promjena takođe stvara nove mogućnosti.
“Nismo daleko od pojave jednog talasa prekogranične konsolidacije, pri čemu stvaramo bankarske šampione u pan-euro zoni,” kaže on. “Taj proces želimo vidjeti s prednjeg sjedišta, a ne sa stražnjeg sjedišta.”
Slušajte podcast da biste čuli više od finansijskog direktora Intese Sanpaolo.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri