Zeleni dogovor u Evropi: vrijeme je za zajedničku akciju

Zeleni dogovor u Evropi: vrijeme je za zajedničku akciju

Akcijski plan za crikularnu ekonomiju, dio Agende Zelenog dogovora Europske komisije, ima za cilj čistiju Europu do 2030. godine. Na koji način biznis i financije mogu odigrati svoju ulogu?


20/10/2020

Akcijski plan Europske komisije za cirkularne ekonomiju, objavljen u martu 2020. godine, postavlja 35 inicijativa za smanjenje potrošnje u Europi i udvostručenje količine materijala koje će zemlje članice ponovno upotrijebiti u narednom desetljeću. Cilj je čistija i konkurentnija Europa do 2030.

“Cirkularna ekonomija i agenda evropskog zelenog dogovora će nastaviti da bude centralna pri oblikovanju ekonomske rekonstrukcije i budućnosti klimatski neutralne Europe”, kaže Joanna Drake, zamjenica glavnog ravnatelja za okoliš pri Evropskoj komisiji.

“Proizvodi bi trebali biti dizajnirani da traju, trebali bi biti dizajnirani tako da se lakše popravljaju, trebali bi biti dizajnirani tako da sadrže više recikliranih materijala”, dodaje Drake, napominjući da kad bi naši pametni telefoni trajali samo godinu dana duže, to bilo isto – u smislu emisije ugljika – kao sklanjanje milion automobila s ceste.

“Cirkularna ekonomija i agenda evropskog zelenog dogovora će nastaviti da bude centralna pri oblikovanju ekonomske rekonstrukcije i budućnosti klimatski neutralne Europe”

Joanna Drake, zamjenik direktora za okoliš, Evropska komisija

grean_deal_Joanna_Drake


U nekim oblastima ekonomije, potrebna je hitnija transformacija, primjerice u oblasti elektronike, baterija, vozila, ambalaže, plastike, tekstila, građevinarstva i hrane. Kupci bi trebali biti ohrabreni da donose održive izbore u ovim područjima i šire, tako da komisija predlaže reviziju europskog zakona o zaštiti potrošača kako bi se otklonili stavovi o ekološkoj maski (greenwashing) i osiguralo kupcima “pravo na popravak” kada se roba pokvari.

Umjesto da bude kritika “lošeg ponašanja” kompanija, plan ima za cilj podržati poslovanje na cirkularni način. Drake se slaže da je Europska komisija dužna prenijeti “osjećaj hitnosti” za promjenu, ali istovremeno razumije da se to neće dogoditi preko noći. “Podržavamo i nastavit ćemo podržavati tvrtke u tranziciji … financijskim i nefinancijskim instrumentima. Svi smo mi u ovome zajedno ”, kaže Drake.

Finansije mogu pomoći da se ubrzaju promjene u sljedećih 10 godina. Intesa Sanpaolo već ima namjenski kredit za cirkularnu ekonomiju, u obliku fonda od 6 milijardi eura za podršku kompanijama koje rade na cirkularni način, a banka smatra da će biti dobro za ekonomiju. “Uvjereni smo da će prelazak na cirkularnu ekonomiju povećati radna mjesta”, kaže Francesca Passamonti, voditeljica europskih regulatornih i javnih poslova u Intesa Sanpaolo. “Već smo vidjeli kreiranja novih radnih mjesta.”

“Uvjereni smo da će prelazak na cirkularnu ekonomiju povećati radna mjesta. Već smo vidjeli kreiranja novh radnih mjesta”

Francesca Passamonti, voditeljica za evropske regulatorna i javna područija u Intesa Sanpaolo

green_deal_Francesca_Passamonti


Kreditni fond Intesa Sanpaolo i nagrađivana obveznica za održivost su već uspostavljeni kako bi pomogli u postizanju ciljeva utvrđenih akcijskim planom. “Istinski pozdravljamo akcijski plan Europske komisije jer može podržati naše poslovanje i pomoći nam u olakšavanju prijelaza naših kupaca prema cirkularnoj ekonomiji”, dodaje Passamonti.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri