Razgovor s Kevinom Salernom, direktorom podružnice Banke Intesa Sanpaolo u Sydneyju

Razgovor s Kevinom Salernom, direktorom podružnice Banke Intesa Sanpaolo u Sydneyju

Intesa Sanpaolo jedina je italijanska banka prisutna u Australiji te bilježi uspjehe u području infrastrukture te akvizcije i spajanja bez obzira na koronavirus.


30/11/2021


 

Prva podružnica Banke Intesa Sanpaolo otvorena je u prvoj polovici 2021. u Sydneyju, čime je postala jedina italijanska banka u Australiji.

Prethodno su se sve poslovne aktivnosti u Sydneyju poduzimale su se iz Hong Konga. Otvaranjem podružnice u Sydneyju, koja trenutačno ima 12 zaposlenika i odgovorna je podružnici u Hong Kongu, dio je cjelokupnog razvojnog plana grupe Intesa Sanpaolo i važan korak za prisutnost Banke u Aziji i na Pacifiku.

Podružnica u Sydneyju usmjerena je na komercijalne kredite i veleprodajno bankarstvo, osobito u područjima infrastrukture i energije, sindiciranih i bilateralnih kredita, s naglaskom na velika korporacijska sticanja i spajanja (M&A). Podružnica u Sydneyju omogućit će grupi Intesa Sanpaolo da pruži podršku italijanskim kompanijama u njihovom širenju na međunarodno tržište i snažnije podrške međunarodne operatore na australiskom tržištu.

Glavni direktor Kevin Salerno objašnjava: „Nismo usredotočeni isključivo na italijanske ili europske klijente. Također smo važna Banka lokalnim klijentima u Australiji, kao i u ostalim zemljama.“

„Uvijek objašnjavam našim pokroviteljima i konkurentima da mi nismo tek kupci imovine, već i preuzimatelji rizika, organizatori i graditelji ovih interakcija velike vrijednosti.”

Kevin Salerno, direktor podružnice Banke Intesa Sanpaolo u Sydneyju

Sydney_brnanch_kevin4

Među najvažnije klijente ubrajamo Webuild (bivši Salini), CIMIC (ACS iz Madrida) i Ghellu zajedno s nizom australskih investicijskih kompanija, kao što su Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) i kanadski penzioni fond Ontario Teachers.

Iako Banka Intesa Sanpaolo posluje u Australiji već dvije decenije, propustila je brojne prilike zbog toga što fizički nije bila prisutna. „Ako uzmemo u obzir cijelokupnu situaciju, naše prilike i vještine koje posjedujemo, bilo je savršeno smisleno otvoriti podružnicu “, kaže Salerno.

Također, dodaje kako Australiji nedostaje infrastrukture: „Mnogi naši europski klijenti su lideri u području infrastrukture. Npr. Webuild gradi najveću hidroelektranu u državi New South Wales.

„Zbog toga istog projekta hidroelektrane iz 40-ih godina prošlog stoljeća Australija je morala uvoziti razvijenu tehnologiju i osposobljene radnike iz Europe. A sada ovdje u 2021. koristimo europsko inženjerstvo kako bismo udvostručili kapacitete.“

Kad god bude došlo do spajanja, nas će zvati među prvima. U prilog nam govore izvrsni rezultati.
Kevin Salerno, direktor podružnice Banke Intesa Sanpaolo u Sydneyju

Navedeni projekti ključni su za ekonomsku rast. Zapravo, napominje Salerno: „Australija je uspješno prebrodila krizu uzrokovanu koronavirusom.” Ponovno otvara svoje granice prema inozemstvu te je zadržala ocjenu AAA: „Ako naša država ili federalne vlade pokrenu projekt, naši pokrovitelji sigurno će biti isplaćeni.”

„Takva stabilnost lakše privlači kompanije“, kaže Salerno. „Imamo čvrst pravni sistem, transparentan računovodstveni sistem i sistem sudova kojima se možete obratiti u slučaju nepravilnosti. Stoga velik broj naših inozemnih klijenata rado ulaže u našu zemlju i radi ovdje. “

Banka je također uspješno poslovala u posljednjih deset mjeseci. „Već smo ispunili kreditne ciljeve za prvu godinu“, navodi Salerno.

„U jednom nas je trenutku nadzorno tijelo upitalo želimo i dalje svoju dozvolu s obzirom na koronavirus? A mi smo im odgovorili kako naš poslovni plan nije obuhvaćao nekretnine, ugostiteljstvo te finansiranje brodova i zrakoplova.“ Pandemija nije utjecala na prognoze iz našeg poslovnog plana, no zabilježili smo rast zbog razvoja infrastrukture te povećanog akvizicije i spajanja. Time nam je pala sjekira u med.“

Banka trenutačno planira preuzeti ulogu organizacijskog vođe „Sve ćemo češće preuzimati poslove velike vrijednosti o kojima treba raspraviti“, kaže Salerno. „Kad god bude došlo do akvizicije i spajanja, nas će zvati među prvima. U prilog nam govore izvrsni rezultati.“ Salerno dodaje: „Ponekad nam se pruži toliko prilika da šaljemo ponude iz Londona, New Yorka i Hong Konga kako bismo podržali protok u Australiji.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri