Centralna podružnica Intese Sanpaolo u New Yorku: podržavamo korporacijsku Ameriku

Centralna podružnica Intese Sanpaolo u New Yorku: podržavamo korporacijsku Ameriku

Grupa je spremna podržati korporacijske klijente širom Amerike na putu prema oporavku nakon COVID-19 pandemije

Elena Berton
16/10/2020

Kako se ekonomija SAD-a polako oporavlja nakon zatvaranja, Intesa Sanpaolo predano pomaže korporacijskim klijentima snaći se u „novom normalnom“ uz široku ponudu proizvoda i usluga.

Želimo nastaviti pružati podršku korporacijskoj Americi“, izjavio je Nicola Baiocchi Di Silvestri, izvršni i glavni direktor centralne podružnice Grupe u New Yorku.

„Pomažemo klijentima ponudom kratkoročnih kredita kako bismo podržali ono što je najvažnije preduzećima i njihovim dobavljačima u ovim nezapamćenim vremenima. Lanac nabavke  i finansiranje radnog kapitala preduvjeti su za oporavak“, rekao je.

Kao najveća jedinstvena međunarodna podružnica, New York je centralna podružnica za Amerike i posluje s tzv. blue-chip korporacijskim klijentima koji se nalaze na popisu 500 najuspješnijih prema časopisu Fortune i među najvećim preduzećima u Latinskoj Americi, kao što su AT&T, General Motors, Cargill, Exxon, Petrobras, América Móvil i Cemex.

Portfelj podružnice u New Yorku uključuje i banke i druge finansijske institucije u SAD-u i Latinskoj Americi, poput fondova privatnog vlasničkog kapitala i infrastrukturnih fondova. Predani tim pomaže podružnicama italijanskih trgovačkih društava u SAD-u koji u Italiji djeluju pri sektoru IMI za korporacijsko bankarstvo i investicijsko bankarstvo Intese Sanpaolo ili sektoru Banca dei Territori.

Centralna podružnica Intese Sanpaolo u New Yorku nudi usluge veleprodajnog bankarskog poslovanja, uključujući instrumente revolving kredita te kratkoročne i dugoročne kreditne linije. Podružnica se bavi područjima finansiranja trgovine i strukturiranih finansija (finansiranje projekata i preuzimanja), kao i sindiciranjem.

Zahvaljujući timovima brokera i trgovaca sektora IMI CIB, podružnica nudi proizvode za kreditno tržište i tržište vlasničkog kapitala kao i rješenja za korporacijski finansijski rizik.

Podružnica se može pohvaliti kreditnim linijama u ukupnom iznosu od 34 milijarde dolara (od kojih je 14,5 milijardi dolara iskorišteno) s planovima za daljnji rast u skladu s širim međunarodnim planom sektora IMI za korporacijsko i investicijsko bankarstvo. Zapošljava 175 stručnjaka iz 20 različitih država.

„Veoma sam ponosan na tu činjenicu“, rekao je Baiocchi Di Silvestri koji je na čelo podružnice došao početkom 2019. s više od 20 godina iskustva u investicijskom bankarstvu u društvima Citibank, Barclays i, od 2011., Intesa Sanpaolo.

„Vjerujem da su raznolikost, različite kulture i porijekla ključni za uspjeh“, dodao je.

„Proizvodi koje nudimo široko su prisutni i standardizirani, međutim, zahvaljujući svojim sposobnostima klijentima možemo ponuditi rješenja prilagođena njima i njihovim potrebama.“

Zahvaljujući svojim sposobnostima klijentima možemo ponuditi rješenja prilagođena njima i njihovim potrebama.

Nicola Baiocchi Di Silvestri, izvršni i glavni direktor podružnice Intese Sanpaolo u New Yorku.

NY_HUB_Nicola_Baiocchi_Di_Silvestri

Utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na ekonomiju

Glavni ekonomski pokazatelji u SAD-u u drugom su tromjesečju dosegli razine neviđene od Velike depresije, kako su mnoge savezne države uvele potpuno zatvaranje da bi se zauzdalo širenje virusa.

Bruto domaći proizvod pao je za 32 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Oko 20 milijuna ljudi izgubilo je posao, a stopa nezaposlenosti dosegla je nezapamćenih 15 posto. Broj smrtnih slučajeva premašio je 210 000.

Većina sektora, uključujući građevinu i infrastrukturu, maloprodaju i modu, slobodno vrijeme, automobilsku industriju i industrijsku robu, teško je pogođena pandemijom.

„Nudimo usluge klijentima u većini pogođenih industrija na temelju usmjerenosti industrije i struke. Nastojali smo ih podržati i udovoljiti njihovim finansijskim potrebama tokom  prvih nekoliko mjeseci pandemije“, rekao je Baiocchi Di Silvestri.

Prvi znakovi oporavka u farmaceutskoj, telekomunikacijskoj i energetskoj industriji

Sedam mjeseci nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila COVID-19 globalnom zdravstvenom krizom, ekonomija SAD-a pokazuje znakove oporavka. Potrošnja kućanstava porasla je zahvaljujući vladinim fiskalnim poticajima. Od 4 triliona dolara predviđenih saveznim paketom poticaja, nešto manje od 1 trilion dodijeljeno je porodicama.

„Očekujem postupan oporavak. Intesa Sanpaolo predviđa smanjenje američkog BDP-a za 4 posto do kraja godine. No, očekujemo oporavak za 3,7 posto u 2021.“, izjavio je Baiocchi Di Silvestri.

Kao područje koje pokazuje znakove oporavka izdvojio je sektor izgradnje stambenih nekretnina, za koji se predviđa rast od 0,5 posto do kraja godine. Isti bi sektor do kraja 2021 mogao porasti za oko tri posto.

„Tri sektora pokazuju znakove oporavka, čak i napretka, i upravo na njih usmjeravamo daljnje aktivnosti: farmaceutska industrija, telekomunikacije i mediji te energetska industrija“, rekao je Baiocchi Di Silvestri. „Rad od kuće i virtualno učenje postali su uobičajeni tokom pandemije i zahtijevaju snažne podatkovne centre, mreže i sadržaj. Predviđam da će ovaj sektor biti iznimno uspješan.“

Energetski sektor također će imati koristi od spajanja i novih ulaganja koje pokreću ekološki ciljevi. Intesa Sanpaolo spremna je u tom sektoru preuzeti ključnu ulogu zahvaljujući iskustvu u finansiranju zelenog i kružne ekonomije, uključujući obveznice i zajmove.

SAD hitno treba obnoviti zastarjelu infrastrukturu, luke, zračne luke, brane i ceste, što će pomoći oporavku sektora, pogotovo ako vlada ponudi novi paket ekonomskih poticaja s namjerom povećanja stope zaposlenosti.

NYHub_interna

Moramo se čuvati vjetra u prsa

Uprkos ekonomskom oporavku, Baiocchi Di Silvestri upozorava da bi vjetar u prsa mogao promjeniti planove za brzi oporavak.

Pandemija bi se mogla pogoršati što bi značilo novo zatvaranje da bi se zaustavilo širenje virusa. Postepeno ukidanje državnih subvencija moglo bi utjecati na potrošnju kućanstava i usporiti oporavak koji je do sada pokretala potrošnja.

Međutim, najveći rizik u smislu tržišta i volatilnosti predstavljaju izbori za predsjednika SAD-a, pogotovo u slučaju osporavanja rezultata.

„To bi produžilo nesigurnost i moglo bi utjecati na tržišta, kao i na spremnost poduzeća na ponovna ulaganja koja su pokretač trajnog oporavka“, izjavio je Baiocchi Di Silvestri.

„Naši timovi stručnjaka za korporacijska rješenja mogu našim klijentima pružiti zaštitu da se mogu boriti i zaštititi svoje finansije i poslovanje na volatilnom tržištu.“ „Kao i uvijek, središnja poslovnica u New Yorku spremna je podržati svoje klijente“, dodao je.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri