Modul Valuta

Modul Valuta

SANPAOLO PROJEKAT ZA BOLJE RAZUMIJEVANJE

PROJEKT EDUKACIJE I INFORMACIJE O FINANSIJAMA „MODUL VALUTA“

30/07/2018

VALUTA

Kao dio ekonomskog sistema, svaki se dan susrećemo s „valutom“, odnosno novcem u različitim oblicima. Radi se o sredstvu razmjene koje omogućuje sve naše finansijske transakcije, počevši od svakodnevnog odlaska u prodavnicu.

Naša je valuta Konvertibilna marka (BAM).

Kako se u sve to uklapa valuta?

Kada trošimo Konvertibilne marke, tada pokrećemo sve njene funkcije.

Kažemo da je Konvertibilna marka sredstvo razmjene jer nam omogućava kupovinu robe i usluga, također  je obračunska jedinica kojom se mjeri vrijednost svih ekonomskih transakcija: određuje vrijednost onoga što kupujemo, pokazuje koliko novaca imamo na računu, mjeri vrijednost štednje i kupovnu moć. Zatim postaje rezerva vrijednosti.

Dodatne informacije

Minca, moneta, monnaie, money, moneda… naziv na mnogim jezicima svoj korijen vuče od starorimske kovačnice, koja se nalazila nedaleko od hrama boginje Junone Monete, koja je ime dobila kad su guske, inače posvećene boginji, spasile Rim tako što su Rimljane upozorile (lat. monere – upozoriti) na dolazak ratobornih Gala.

Danas svaka država ima svoju kovnicu novca.

Dodatne informacije

Kovanice danas nemaju suštinsku vrijednost, odnosno njihova vrijednost nije povezana s vrstom metala od kojeg se izrađuju. U antičko doba novčić napravljen od određenog broja grama zlata vrijedio je više od novčića napravljenog od iste težine srebra. Vrijednost je kovanica i novčanica konvertibilne marke je ekstrinzična, odnosno odgovara razmjenskoj vrijednosti koju im je dodijelilo tržište. Ali ova vrsta konvertibilnosti je u osnovi fenomena povezanog sa kupovnom moći, poput inflacije, hiperinflacije i deflacije. 

Valuta u digitalno doba

Valuta je doživjela brojne promjene iz praktičnih razloga, a ponajviše zbog falsifikatora, lopova i prevaranata.

Ček se pokazao kao sjajna ideja i kada je uveden, prvi put nije bilo potrebe fizički rukovati novcem. Osmišljen je kao sigurno sredstvo plaćanja u svrhu bržeg prijenosa novca, uz više jamstava i bolje zaštitne mjere. Međutim, potrebno je dobro obratiti pažnju da ima dovoljno sredstava na računu, kao i na sumnjive čekove.

Elektronske kartice sve više zamjenjuju plaćanje u gotovini čime se smanjuje rizik od krađe i omogućuje praćenje transakcija. No, kartice možemo izgubiti ili nam ih mogu ukrasti. Za razliku od gotovine, imamo mogućnost odmah blokirati korištenje kartice pozivom banci koja je karticu izdala. Također je moguće aktivirati sistem za upozoravanje koji šalje poruku pri svakom korištenju kartice.

Kartice za beskontaktno plaćanje omogućuju plaćanje ako karticu približite čitaču kartice.

Praćenje troškova. Trošenje je lakše uz elektronska sredstva plaćanja, stoga je iznimno važno pomno pratiti stvarni raspoloživi iznos na tekućem računu.

Različite vrste kartica

Banke danas nude velik izbor „platnih kartica“. Dovoljno je obratiti se banci i raspitati se koji bi način plaćanja najviše odgovarao našim potrebama i koliko bi to koštalo.

U slučaju plaćanja kreditnom karticom, naš se račun tereti odmah nakon korištenja kartice.

U slučaju plaćanja debitnom karticom, iznos se trenutačno naplaćuje, a banka nam odmah javlja ako smo prekoračili ograničenje. Upozorava nas da nije moguće izvršiti plaćanje.

U slučaju plaćanja prepaid karticom, određeni iznos „stavimo na karticu“ i plaćamo dok ne potrošimo sredstva.

U slučaju plaćanja revolving karticom, na karticu „stavimo“ određeni iznos i postepeno ga otplaćujemo sa kamatom, a novac se ponovo uplaćuje. 

Jedan alat za sve. Danas nam digitalizacija omogućuje integraciju različitih funkcija u jedan uređaj. Na primjer, plaćanje je moguće izvršiti izravno putem pametnog telefona. Međutim, budućnost „valute“ leži u biometrici, odnosno aplikacijama koje omogućuju plaćanje digitalnim otiskom prsta!

Plaćanje u digitalno doba

Dematerijalizacija novca omogućila je promjenu načina na koji kupujemo, od kuće, putem interneta i e-trgovine koja se neprestano razvija.

Prednosti su niže cijene i (u odnosu na fizičkom trgovinom) mogućnost uspoređivanja više ponuda, dostave na kućni prag i povrat robe ako nismo zadovoljni proizvodom.

Kako bi se riješio rizik od krađe podataka povezan s virtualnim plaćanjem na samom početku, danas je plaćanje putem interneta zaštićeno sofisticiranim sigurnosnim sistemom koje su uspostavile banke.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri