„Očekuje se rast mađarske privrede od 10 % do 2022.“, kaže Pál Simák, izvršni direktor banke CIB

„Očekuje se rast mađarske privrede od 10 % do 2022.“, kaže Pál Simák, izvršni direktor banke CIB

Predsjednik i izvršni direktor banke CIB, mađarske podružnice grupe Intesa Sanpaolo, Pál Simák vjeruje u snažan oporavak mađarske privrede .

18/08/2021

Predsjednik i izvršni direktor banke CIB, mađarske podružnice grupe Intesa Sanpaolo, Pál Simák vjeruje u snažan oporavak mađarske privrede.

„Zahvaljujući relativno brzom ponovnom otvaranju ekonomije u odnosu na ostatak svijeta, u Mađarskoj će znatno porasti potrošnja zbog uštede velike količine novca tijekom pandemije“, izjavio je Pál Simák.

Predsjednik i izvršni direktor banke CIB očekuje da bi mađarska privreda moglo narasti za otprilike 5 % ove godine, dok se za 2021. i 2022. godinu očekuje ukupni rast BDP-a od 10 %.

Taj potencijal za ponovni brzi rast pripisuje temeljima koji su u Mađarskoj već postavljeni: banke su stabilne i spremne na ulaganja, stopa proizvodnje trebala bi se vratiti na razinu prije pandemije, a potrošači su spremni povećati domaću potrošnju.

Predsjednik i izvršni direktor banke CIB, mađarske podružnice grupe Intesa Sanpaolo, Pál Simák vjeruje u snažan oporavak mađarske privrede.

„Smatram da će oporavak biti nešto snažniji od regionalnog prosjeka“, tvrdi. „Mislim da bi mogao narasti za otprilike 5 % ove godine, dok za 2021. i 2022. godinu očekujemo ukupni rast BDP-a od 10 %.“

Mađarska se nalazi u relativno dobroj poziciji s obzirom na poteškoće s kojima se suočavaju kompanije u sektorima poput ugostiteljstva i turizma.

Vlada je pružila odlučnu podršku pojedincima i kompanijama. Simák smatra da je obustava otplate kredita, odnosno moratorijum na kredite, izuzetno važan faktor u državnim mjerama u borbi protiv pandemije.  

„Zabilježen je porast stope osobne uštede između 25 % i 30 % iz godine u godinu“, kaže. „Do toga je došlo zbog kombinacije moratorija i očekivano opreznog trošenja tijekom razdoblja pandemije, no smatram da će relativno brzim otvaranjem ekonomije u odnosu na ostatak svijeta znatno porasti potrošnja zbog uštede velike količine novca tokom pandemije. To je razlog za optimizam.“

Ukidanje moratorijuma moglo bi usporiti oporavak jer će domaćinstva i kompanije ponovo morati da otplaćuju kredite. Međutim, Simák navodi uglavnom pozitivna iskustva drugih zemalja u regionu, koje su ranije suspendovale moratorijum na kredite, a u kojima je samo mali procenat domaćinstava i kompanija imao problema sa otplatom kredita.

„Ovo će se vjerojatno dogoditi i u Mađarskoj“, dodaje. „Ali, činjenica je da trenutačno ne znamo kako će obustava moratorija tačno utjecati na šire ekonomske rezultate.“

Međutim, domaći rast potrošnje može oporaviti mađarsko gospodarstvo samo do određene mjere. Proizvodnja je ključni sektor mađarske privrede, a većina proizvoda namijenjena je izvozu. U tom smislu, oporavak uvelike ovisi od ekonomske klime na glavnim izvoznim tržištima, kao što su Njemačka i SAD izvan Europe. Navedena se tržišta trenutačno relativno brzo oporavljaju, zbog čega mađarski proizvođači mogu biti umjereno optimistični.

„Očekujemo nagli rast proizvodnje od otprilike 10 %“, kaže Simák. „To je važno zbog toga što proizvodnja čini značajan udio našeg BDP-a.“

Sasvim je izgledno da će mađarski oporavak biti malo iznad prosjeka EU-a nakon što su prebrodili pandemijsku krizu bolje od mnogih ostalih zemalja regije. Utjecaj drugog vala pandemije na ekonomsku aktivnosti bio je znatno manji od očekivanog, zbog čega je rast BDP-a u 2020. g. također bio veći od predviđenog. 

Potencijalni novi rast ovisit će o stabilnome bankarskom sektoru spremnom na poslovna ulaganja. I ovdje ima razloga za optimizam. U nedavnom je izvještaju grupe Intesa Sanpaolo o ekonomskim i bankarskim izgledima navedeno kako su „kapital, likvidnost i mogućnosti finansiranja bankarskog sektora i dalje snažni uprkos recesijskoj klimi.“ Simák se slaže s tom procjenom.

„Otpornost bankarskog sektora u Mađarskoj tijekom pandemije svakako je pozitivna vijest“, kaže. „Općenito su kapitalizacija i likvidnost banaka bile na mnogo višoj razini u odnosu na krizu 2008., zbog čega nisu toliko ranjive. Naravno, profitabilnost je manja, no sektor je uglavnom snažan i može podnijeti teret privrede u razdoblju izlaska iz pandemije.“

Zapravo, profitabilnost sektora pala je za više od 50 % u 2020., no to je bilo očekivano. Količina zajmova povećala se za 18 % navedene godine što dokazuje da je sektor nastavio pružati podršku realnom gospodarstvu.

Kao i u slučaju u susjednim zemalja, Mađarska se suočava s izazovima dok izlazi iz pandemije. Inflacija bi mogla narasti u 2021. što je dijelom posljedica jednokratnih učinaka. U ovom se trenutku moraju uzeti u obzir i rizici povezani s ponovnim uvođenjem epidemioloških mjera.

Ali, čini se da Mađarska ima dovoljno čvrst oslonac za ponovni brzi rast. Banke su stabilne i spremne na ulaganja, stopa proizvodnje trebala bi se vratiti na razinu prije pandemije, a potrošači su spremni povećati domaću potrošnju.

Grupa Intesa Sanpaolo članica je jedne od najvećih bankarskih grupa u Europi i posvećena je oporavku privrede u zemljama u kojima djeluje, posebno u Italiji gdje ulaže napore kako bi postala uzor u smislu održivosti te društvene i kulturne odgovornosti. Intesa Sanpaolo vodeća je grupa u Italiji u svim poslovnim područjima, a svoje usluge nudi 13,5 milijuna klijenata.

Grupa ima stratešku međunarodnu prisutnost s oko 1000 podružnica i 7,2 milijuna klijenata te obuhvaća banke međunarodne podružnice koje pružaju usluge poslovnog bankarstva u 12 zemalja u srednjoj istočnoj Europi, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi te međunarodnu poslovnu mrežu koju čine poslovna središta, predstavnički uredi, podružnice i banke aktivne u 25 zemalja, a posebno na Bliskom istoku i sjevernoj Africi te u onim područjima gdje su talijanske tvrtke najaktivnije, kao što su Sjedinjene Američke Države, Brazil, Rusija, Indija i Kina.

Kao značajna međunarodna bankarska grupa, pružamo podršku klijentima u raznim državama svijeta i predano ispunjavamo njihove potrebe bilo kad i bilo gdje.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri