Luca Matrone o implementaciji Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi

Luca Matrone o implementaciji Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi

Angažman u Platformi ojačat će nastojanja banke da smanji energetski jaz u Africi. Pročitajte sve izjave Luce Matronea u članku.

30/06/2021

Potrebno je hitno djelovati kako bi se moglo odgovoriti na povećanu svjetsku potražnju za električnom energijom. Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) stoga smatra da je potrebno uložiti 131 triliona američkih dolara u obnovljive izvore energije do 2050.

Ovo se posebno odnosi na Afriku gdje će više od 600 milijuna ljudi, odnosno 36 % stanovništva, živjeti bez struje do 2030. g.

Prošle godine, Bentoe Tehoungue, direktorica za porodičnu medicinu Ministarstva zdravstva Liberije, poslala e-poruku u kojoj je zatražila pomoć u borbi s pandemijom koronavirusa, glavna joj je želja bila električna energija. Zdravstveni radnici širom Afrike koriste nepouzdane, pa čak i opasne izvore svjetla, zbog čega se kasni s dijagnozama i liječenjem kritičnih bolesnika ili se otpuštaju pacijenti.

Javna srednja škola Ebenebe u Nigeriji nije imala pristup električnoj energiji sve dok im nije stigla pomoć u obliku projekta solarne energije, a dotad su morali prodavati plodove palmi kako bi unajmili generator i omogućili maturantima polaganje praktičnih ispita na računalima.

Nema nikakve sumnje da su obnovljivi izvori energije rješenje za sve veću afričku potražnju za energetskim izvorima. Afrika je drugi najnaseljeniji kontinent nakon Azije s najbržim rastom stanovništva u svijetu. Više od 50% stanovništva živjet će u gradovima do 2030. g.

Iako se predviđa ubrzani rast afričke ekonomije, to nije dovoljno za rješavanje strukturalnih problema.

Zbog toga je Intesa Sanpaolo postala prva italijanska banka koja se pridružila Platformi za ulaganje u klimu (CIP) koja okuplja javne i privatne finansijske ustanove radi pružanja podrške u implementacijom projekata korištenja obnovljivih izvora energije širom svijeta.

CIP je partnerstvo između:

      – Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA)
      – organizacije Sustainable Energy for All (Održiva energija za sve)
      – Programa Ujedinjenih Naroda za razvoj (UNDP)
      – Zelenoga klimatskog fonda.


Cilj partnerstva je pružiti dodatnu finansijsku podršku državama, osobito iz regija u razvoju poput Afrike, kako bi mogle ostvariti svoje ambiciozne klimatske ciljeve.

IRENA surađuje sa 180 država u okretanju održivoj energiji u budućnosti. U sklopu CIP-a Intesa Sanpaolo pruža svoje međunarodno iskustvo u finansiranju izgradnje velikih pogona za proizvodnju čiste energije, zajedno uz mrežu suradnika na velikim tržištima kapitala i pomoć potrebnu za osiguranje profitabilnosti projekata koji ispunjavaju najstrože okolišne, socijalne i upravljačke kriterije.

Održivi projekti banke Intesa Sanpaolo

Luca Matrone –  direktor energetske industrije banke Intesa Sanpaolo

Grupa Intesa Sanpaolo značajno je prisutna u Africi, zahvaljujući transakcijama izvršenim u Keniji, Kamerunu, Angoli, Egiptu, Etiopiji, Zambiji, Gani, Ugandi, Alžiru i Obali Bjelokosti. Banka je također sudjelovala u održivim projektima na kontinentu. Godine 2017. pružila je finansijsku podršku projektu hidroelektrane Koysha u Etiopiji, u sklopu dugoročnog plana izgradnje pet hidroelektrana u koritu rijeke Omo/Gibe. Hidroelektrana Koysha godišnje će proizvoditi 6460 GWh električne energije i pritom emitirati milijun tona CO2 manje.

“Vlade, međuvladine organizacije, razvojne agencije, neovisni proizvođači energije i banke zajedno će ulagati u obnovljive izvore energije putem jedinstvene platforme.”

Luca Matrone, globalni direktor energetske industrije, Globalni korporacijski odjel, IMI sektor za korporacijsko bankarstvo i investicijsko bankarstvo

Luca_Matrone

Važnost rada na jedinstvenoj platformi

Izjave Luce Matronea

CIP konsolidira rad banke i usklađuje ga s partnerima koje imaju isto mišljenje. „Vlade, međuvladine organizacije, razvojne agencije, neovisni proizvođači energije i banke zajedno će ulagati u obnovljive izvore energije putem jedinstvene platforme. Iznimno je važno da su svi relevantni dionici povezani putem jedinstvene platforme kako ne bi djelovali odvojeno od ostalih“, kaže Luca Matrone, globalni direktor energetske industrije, Globalni korporacijski odjel, IMI sektor za korporacijsko bankarstvo i investicijsko bankarstvo.

Matrone također smatra kako „bi to mogao biti dobar način za odabir projekata i važno sredstvo za ubrzavanje pristupa što je nužno za ostvarenje promjena.“

„To je posebno važno za afričko tržište“, tvrdi Matrone, „gdje su itekako svjesni stvarnih i potencijalnih rizika.“ Mnoge afričke države već su poduzele potrebne mjere za povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, ali još je dalek put pred njima.

„Na primjer“, dodaje Matrone, „regulatorni okviri još nisu omogućili potrebnu razinu autonomije i neovisnosti za implementaciju  propisa, a ponekad i ne raspolažu dovoljno stručnim tehničkim kadrom koji je potreban za razvoj i implementaciju  novih propisa.“ Izostanak primjerenoga regulatornog okvira može predstavljati veliku prepreku razvoju projekata.

Matrone ukazuje na postojanje ostalih rizika koji su specifični za određeno područje ili državu, kao što su:

   –   politički rizici (građanski nemiri, izvlaštenje, neprenosivost, izmjene poreznog režima itd.)

   –   logistički rizici

   –   neadekvatan pristup mreži.

Prije svega, postoji rizik povezan s otkupom buduće proizvodnje koji se odnosi na mogućnost javnog elektroenergetskog društva da redovito plaća električnu energiju proizvedenu za vrijeme trajanja ugovora o otkupu električne energije. Vlade, međunarodne organizacije i privatni sektor moraju zajedno rješavati i učinkovito ublažiti ove probleme. 

Od 2018. g. Intesa Sanpaolo također je angažirana u Fundaciji RES4Africa, organizaciji iz privatnog sektora koja povezuje članove i partnere s naporom da se potakne korištenje obnovljivih izvora energije radi pokretanja razvoja afričkih ekonomija.

Za smanjenje afričkoga energetskog jaza potrebni su značajno veći kapaciteti sistema obnovljivih izvora energije i finansijska podrška privatnog sektora.

Godine 2019. RES4Africa pokrenula je inicijativu renewAfrica (obnovi Afriku) kao platformu koja okuplja više od 25 aktera europske industrije obnovljivih izvora energije u rasponu od operatora, proizvođača, javnih i privatnih finansijskih ustanova do industrijskih udruga i skupina za strateško razmišljanje.

Sudionici platforme usredotočeni su na olakšavanje pristupa obnovljivim izvorima energije, što bi donijelo promjene širom Afrike, kao i na primjenu najboljih praksi i pružanje podrške na jednome mjestu. Banka Intesa Sanpaolo ima značajnu ulogu u ovom poduhvatu u kojemu je zajedno s Europskom investicijskom bankom na čelu radne skupine unutar inicijative čiji je zadatak utvrditi moguća poboljšanja postojećih finansijskih instrumenata radi olakšanja priljeva privatnog kapitala.

Sudjelovanje u CIP-u i srodnim inicijativama nadovezuje se na plan banke Intesa Sanpaolo da postane „prva banka na svijetu s globalnim utjecajem“ što je ambicija uvjetovana globalnim trendovima, poput klimatskih promjena, starenja stanovništva i digitalizacije.

„Ovdje nam se pruža istinska prilika da preusmjerimo kapital u ove zemlje kako bismo potaknuli održivi rast“, smatra Matrone. „Ali, ono što je još važnije, to je naša obveza kako bismo ostvarili ciljeve koji su nužni za sprječavanje klimatskih promjena koji već izrazito negativno utječu na razne dijelove Afrike.”

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri