Singapur: put do rasta

Singapur: put do rasta

Rhiannon Edwards
29/04/2020

Singapur je finansijsko središte ASEAN-a, dom je finansijskim društvima koja posluju s preduzećima širom jugoistočne Azije. Regija je do sada imala prosječan rast od 5 posto na godišnjoj razini od 1998. što ju čini sjajnim mjestom za poslovanje.

Pandemija COVID-19 uzrokovala je, zbog ograničenja putovanja i karantena, usporavanje ekonomije na svjetskoj razini. Međutim, države ASEAN-a imaju stabilan broj novih slučajeva i prve su na putu izlaska iz pandemije i prema fazi oporavka.

„Većina velikih dobavljača ponovno pokreće proizvodnju za svoje klijente“, izjavio je Girolamo Benedetti, glavni direktor Intese Sanpaolo u Singapuru. „Ne mislim da će 2020. biti najuspješnija godina desetljeća, ali ako nastavimo ozbiljno pristupati virusu, druga polovica godine mogla bi se za ASEAN tržište pokazati boljom od prve.“

Pandemija će na BDP utjecati na svjetskoj razini. Jednom kad pandemija završi, Singapur će zadržati temelje koji ga čine finansijskim središtem. Singapur se devet godina zaredom našao na vrhu popisa Svjetske banke s državama prema jednostavnosti poslovanja prije nego što je prošle godine pao za jedno mjesto (što je i dalje izvrstan rezultat).

Mnogi faktori privlače velika preduzeća: država ima niske porezne stope i stabilnu vladu te je lider u razvoju i primjeni digitalnih tehnologija. „Singapur je središte digitalizacije i digitalne ekonomije, uvijek se nalazi korak ispred. To otvara mnoge prilike preduzećima koja žele uložiti“, rekao je Benedetti.

Intesa Sanpaolo u Singapuru je prisutna od 1984., a lokalni ured služi kao baza za druge države ASEAN-a (Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam).

Singapur također blisko sarađuje sa središnjom poslovnicom u Hong Kongu kako bismo razvili odnos s vodećim indijskim klijentima unutar kapitalno intenzivnih sektora poput energetike i infrastrukture. Svojim izravnim poznavanjem lokalnog tržišta, naš tim pomaže stranim multinacionalnim korporacijama u otvaranju podružnica, nudi mogućnosti finansiranja projekata i pomaže preduzećima koja žele izgraditi uvozne i izvozne putove.

Benedetti i njegov tim u singapurskom uredu ukazuju klijentima na nove prilike u regiji, dok istovremeno pružaju informacije o dobro utabanim putevima do uspjeha. Benedetti kao primjer navodi rastuću srednju klasu, stabilan trend koji italijanskim kompanijama  može omogućiti povrat ako ulože u distribucijske mreže kojima će doprijeti do tržišta.

“Velike mogućnosti italijanske kompanije mogu pronaći u sektorima gdje je velika potražnja za robom i uslugama i gdje mogu biti prvi na tržištu, kao što je sektor hrane i pića, luksuznih proizvoda, obrazovanje i zdravstvo.”

Girolamo Benedetti, glavni direktor Intese Sanpaolo u Singapuru

Singapore_Girolamo_Benedetti_

„Velike mogućnosti italijanske kompanije mogu pronaći u sektorima gdje je velika potražnja za robom i uslugama i gdje mogu biti prvi na tržištu, kao što je sektor hrane i pića, luksuznih proizvoda, obrazovanje i zdravstvo. To su sve sektori u kojima  su italijanske vodeće kompanije“, rekao je Benedetti.

Nove mogućnosti pronalazimo u zemljama regije koje doživljavaju procvat. Benedetti ističe Indoneziju kao primjer, gdje je BDP već prešao 1 trilion američkih dolara, a i dalje raste zahvaljujući mladom stanovništvu.

„Povećat će se potražnja za infrastrukturom, potrošnja energije, a porast će i potrošnja proizvoda“, izjavio je. „Tržištu je potrebno ulaganje u infrastrukturu, odnosno ceste, zračne luke, naftu i plin, telekomunikacije. Kao banka, posjedujemo iskustvo i znanje upravo u ovim sektorima. Ovdje imamo ogromnu priliku.“

Benedetti napominje da ured omogućuje značajno finansiranje projekata u obnovljivim izvorima energije u državama ASEAN-a, u skladu s ciljem Intese Sanpaolo da podrži održive projekte okrenute budućnosti.

Istaknuo je prisutnost Azijske razvojne banke koja podržava infrastrukturne projekte u regiji kao ključnu podršku za kapitalno intenzivne infrastrukturne projekte. Budući da je malo vjerojatno da će infrastrukturni projekti stati ili propasti, Benedetti vjeruje da predstavljaju gotovo sigurnu priliku za ulagače. „Ti su projekti ključni za države i moraju se završiti. Oni su dio bitnog plana za razvoj“, rekao je.

Novu priliku također predstavlja i preseljenje čitavih lanaca nabavke europskih, korejskih i japanskih kompanija u jugoistočnu Aziju. Benedetti smatra da se velik broj preduzeća seli u jugoistočnu Aziju da izbjegne utjecaj trgovinskog rata SAD-a i Kine.

Intesa_Singapore-scaled-1

Među državama regije, Vijetnam je od trgovinskog rata imao najviše koristi. Tajland i Malezija aktivno pokušavaju privući proizvođače koji napuštaju Kinu zbog trgovinskog rata i žele postati velika središta proizvodnje s obzirom na to da rastući troškovi rada ugrožavaju status Vijetnama kao alternativnog odredišta.

„Mnogobrojne su mogućnosti ulaganja u proizvodnju i dosad su se ulaganja velikih konglomerata pokazala uspješnima.“

Singapur će pak i dalje biti dobro mjesto za pokretanje posla, pogotovo nakon stupanja na snagu novog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Singapura kojim se ukidaju carine na robu iz EU-a. Benedetti predviđa da će sporazum imati pozitivan utjecaj za dobavljače hrane.

Sporazum će također potaknuti ulaganja u zelenu ekonomiju. „Što se tiče Intese Sanpaolo, razvoj održive ekonomije jedan je od ključnih stupova za rast u prekomorskim zemljama. Vlada je izravno pokrenula brojne projekte s velikim društvenim učinkom zbog kojih je Singapur pravo mjesto za nove prilike.“

Sektor nekretnina u Singapuru već primjenjuje prakse kružne ekonomije, a dovoljno je prostora za međunarodne kompanije koje pružaju robu i usluge u svrhu postizanja novih zelenih ciljeva.

Kakav god projekt imali na umu, Benedetti i njegov tim spremni su podijeliti svoje opširno znanje o Singapuru i susjednim državama. „Pružamo podršku italijanima i drugim Europljanima koji traže prilike za ulaganje, ali podupiremo i lokalne igrače“, rekao je.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri