Proizvođači automobila jure prema održivoj budućnosti

Proizvođači automobila jure prema održivoj budućnosti

Automobilska industrija ubacuje u višu brzinu dok se kreće prema zelenijoj, pametnijoj budućnosti koja je električna, povezana i autonomna

Charlotte Ricca

07/02/2022

Evropska unija (EU) postavila je ambiciozan cilj smanjenja emisija za najmanje 40 % do 2030. godine.

Kao rezultat toga, promet postaje zeleniji i pametniji. Evropa je imala dva rekordna mjeseca prodaje električnih vozila (EV) u januaru i februaru 2020. – prije nego što je COVID-19 prizemljio automobilsku industriju.

Ali sad je vrijeme uspona. Frost & Sullivan i dalje je optimističan u pogledu kratkoročnog do srednjoročnog oporavka globalne prodaje i procjenjuje da će do 2025. oko trećine ukupnog tržišta privatnih automobila će biti električna vozila.

Intesa Sanpaolo podržava transformaciju automobilskog sektora jer prihvaća tehnologiju koja je električna, povezana i autonomna.

Električna

Kako se zahtjevi potrošača sve više tiču zelenih rješenja, prodaja električnih vozila raste, dok su dizelaši u padu. U trećem kvartalu 2021. registracije hibridnih električnih vozila prestigle su dizelska vozila, zauzimajući 20,7 % tržišta te tako prvi put postavši drugom najpopularnijom opcijom pogonskog sistema u EU.

Podaci iz Europskog udruženja proizvođača automobila otkrivaju da je potražnja za električnim vozilima na baterijski pogon (BEV) porasla za 56,7 %, dok su se registracije za plug-in hibridna električna vozila povećale za 42,6 %.

Frost & Sullivan procjenjuje da u Evropi postoji 225.000 punjača izmjenične i istosmjerne struje, a taj broj u prosjeku raste za 26,3 % godišnje. Što se tiče snage napajanja, predviđa se da će do 2027. 94,7 % ugrađenih punjača (OBC) imati nazivnu snagu od 6,6 kW i više, sa standardom od 11 kW, što će omogućiti brže punjenje.

Što se baterija tiče, litij-ionske sinonim su za električna vozila. Međutim, rastuća potražnja za vozilima većeg dometa i bržeg punjenja potaknula je istraživanje alternativnih rješenja. Solid-state baterije mogle bi revolucionizirati električna vozila jer nude duži životni ciklus, poboljšanu toplinsku stabilnost i veći napon.

Također postoji zabrinutost oko održivosti konvencionalnih baterija. Politika proširene odgovornosti proizvođača nastoji osigurati da proizvođači snose odgovornost za uticaj na okoliš cijelog procesa, od oblikovanja do odlaganja.

Uz ovaj novi fokus, predviđa se da će recikliranje baterija električnih vozila vrijediti 6,5 milijardi dolara u 2025., u odnosu na 10,3 milijuna dolara u 2018.

Međutim, postoje prepreke. Demontaža i sortiranje baterija jedan je od najtežih i najskupljih koraka u procesu recikliranja. Kako bi se ovaj problem riješio, industrija je sve više fokusirana na proizvodnju baterija koje se mogu reciklirati. Automatsko rastavljanje baterija električnih vozila pomoću robota smatra se bitnim korakom u poboljšavanju učinkovitosti recikliranja.

Vozila s pogonom na gorive ćelije (FCEV), alternativa BEV-ovima, funkcioniraju poput baterije, ali se napajaju vodikom. Prema Inovacijskom centru banke Intesa Sanpaolo, očekuje se da će globalno FCEV tržište dosegnuti 1,53 milijuna jedinica u 2030. s Hyundai-Kiom na prvome mjestu, a Toyotom kao pratnjom.

Prednost je vozila s pogonom na gorive ćelije u odnosu na električna vozila u tome što vozačima nude bolje radne značajke vožnje, veći domet i brže „dolijevanje goriva“. Nedostatak je što je vodik izrazito skup.

Očekuje se da će se metode cijepanja vode koje koriste obnovljive izvore, poput sunca i vjetra, sve više komercijalizirati do 2030. godine, što bi trebalo dovesti do drastičnog smanjenja maloprodajne cijene vodika. Također raste interes za elektrolizu – proces korištenja električne energije (iz obnovljivih izvora) za cijepanje vode na vodik i kisik – što bi moglo postati još jedna jeftina opcija opskrbe.

U smislu transporta vodika, cjevovodi nude najveću učinkovitost, uprkos visokim početnim troškovima. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uložila je milijardu funti kako bi iskoristila potencijal vodika, a postoje planovi za prenamjenu oko 25 % sadašnjih plinovoda kako bi ispunili svoj kapacitetni cilj proizvodnje 5 gigavata vodika s niskim udjelom ugljika do 2030.. Ovo bi moglo biti ekvivalentno količini plina koju svake godine potroši više od 3 milijuna kućanstava u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Državni programi također pomažu operaterima u implementaciji infrastrukture za punjenje. EU ima ambiciozne planove za povećanje broja svojih stanica sa 161 na 4200 do 2030. godine.

Povezana

Preobrazba automobilske industrije uvjetovana je promjenama u opskrbi električnom energijom, ali isto tako i porastom broja povezanih vozila. Frost & Sullivan procjenjuje da će do 2022. 75 % automobila u svijetu biti visoko povezano putem ugrađenih sistema. U Evropi se očekuje da će taj iznos biti 70 %.

Proizvođači originalne opreme (OEM-ovi) i dobavljači prvog reda – koji isporučuju dijelove ili sisteme izravno OEM-ovima – povećavaju svoju ponudu u postojećim područjima kao što su navigacija i audio.

Vrhunske inovacije također se odvijaju u novim područjima nadzornih sistema za vozača i tržišnih aplikacija u vozilu koje će sadržavati transakcijske poslovne modele i povećati prodaju usluga specifičnih za vozilo. Zaista, očekuje se da će plaćanje u vozilu biti sljedeći korak.

Dugoročno gledano, unovčavanje podataka generiranih iz povezanih automobila donijet će ogromne mogućnosti. Uz više od 55 % potrošača koji su spremni dijeliti podatke, ovo predstavlja globalnu priliku u predviđenom iznosu od 50 milijardi dolara do 2025.

Fokus se premješta s prodaje podataka na njihovu upotrebu – za stvaranje vrijednosti i isporuku usluga nizom aplikacija, od trenutnog plaćanja osiguranja do informacija o uvjetima na cestama i stanicama za punjenje električnih vozila.

Kako bi se osigurala sigurnost podataka, novi standardi potiču uspostavu operativnih centara za sigurnost vozila koji štite povezane automobile od kibernetičkih napada.

Autonomna

Svi će automobili ponuditi barem neke autonomne značajke do 2029., ali cjelokupni pomak prema automobilu bez vozača traje duže nego što je industrija očekivala. Proizvođači originalne opreme u procesu su usvajanja “L2+” tehnologija kako bi premostili jaz između L3 i L4 rješenja, koja nude višu razinu autonomije.

Polagani prijelaz na autonomiju pokazuje da proizvođači automobila prebacuju fokus na kratkoročne dobitke kao što su nova plug-and-play rješenja.

Proizvođači originalne opreme također se usredotočuju na nova područja usluga kao što su autonomni šatlovi i kompanije za grupno korištenje automobila koje nude više pogodnosti uz smanjenje troškova, zagušenja i emisije ugljika. Nekolicina velikih igrača u industriji počela se dokazivati po pitanju kamiona bez vozača, otkrivajući prototipove sa sve sofisticiranijom razinom autonomije.

U poljoprivrednom sektoru inovacije često brišu granice između vozila i robotike. Kompanija Naio Technologies iz Francuske razvila je autonomnog robota za uklanjanje korova, dok je Monarch u SAD-u nedavno lansirao autonomni i 100 % električni traktor.

S ovim novim fokusom na održivost, proizvođači automobila dali su prioritet razvoju transformativnih, digitalno vođenih poslovnih modela, kao i usluga s dodanom vrijednošću koje će stvoriti industriju spremnu za izazove budućnosti.

Ovdje možete preuzeti  izvještaje.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri