Obnovljivi izvori energije – vrijeme je za reviziju sistema

Obnovljivi izvori energije – vrijeme je za reviziju sistema

Da bi obnovljivi izvori energije postigli svoj puni potencijal za transformaciju naše planete, moramo redefinirati energetski sistem u smjeru cirkularne ekonomije.

08/04/2022

Budućnost naše planete oslanja se na energiju iz obnovljivih izvora. Na dobrom je putu da u potpunosti zamijeni energiju dobivenu iz fosilnih goriva za grijanje naših domova i pokretanje našeg prijevoza.

Primjerice, u Italiji banka Intesa Sanpaolo koristi 100 % energije iz obnovljivih izvora za opskrbu svojih zgrada i poslovanja te ćemo do 2030. godine isto postići i na globalnoj razini.

Do 2050. godine gotovo 90 % proizvodnje struje dolazit će iz obnovljivih izvora. Energija vjetra i sunca proizvest će gotovo 70 % struje koju ćemo koristiti u svojim domovima. Kada je riječ o putovanjima, elektrifikacija zamjenjuje fosilna goriva. Svi nas ovi napori približuju ciljevima neto nultih emisija.

Banka Intesa Sanpaolo obvezala se na postizanje vlastite neto nulte emisije do 2030. godine, a do 2050. godine na ostvarenje istog cilja za svoje investicijske i finansijske portofolije. Od 2008. godine banka je smanjila vlastite emisije za 60 %.

Međutim, proizvodnja čiste energije čini samo dio priče o energiji iz obnovljivih izvora. Kako bi budućnost našeg planeta bila sigurna, potrebno je preispitati i revidirati i pohranu i distribuciju energije.

Novi načini proizvodnje energije zahtijevaju novi sistemi. Oslanjamo li se, primjerice, na energiju proizvedenu iz sunca i vjetra, potrebno je koristiti najnovije tehnologije za pohranu energije proizvedene tokom vjetrovitoga i sunčanog vremena kako bismo osigurali dovoljne zalihe energije tokom cijele godine.

U sektoru obnovljivih izvora energije potrebna je implementacija cirkularne ekonomije kako bi bio u stanju nuditi cjelovito rješenje problema s kojima se naš planet suočava. Na primjer, polisilicij u solarnim panelima potrebno je zamijeniti materijalom koji je dostupniji, kao što je perovskit.

Vjetroagregate sastavljene od čelika, bakra, aluminija, rijetkih metala i stakloplastike potrebno je projektirati tako da ih se može jednostavno rastaviti i reciklirati kako bismo u potpunosti iskoristili materijale koje radi njihove proizvodnje uzimamo od našeg planeta i eliminirali otpad. Baterije za električne automobile trebaju biti izrađene tako da se mogu lako rastaviti na sastavne dijelove.

Kako bi pomogla u ostvarivanju ovih ciljeva, banka Intesa Sanpaolo prvi je strateški partner za finansijske usluge fondacije Ellen MacArthur, organizacije posvećene ostvarivanju cirkularne ekonomije. Pogledajte videozapis kako biste saznali više.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri