Maloprodaja modnih proizvoda: omnikanal stiže na modnu pistu

Maloprodaja modnih proizvoda: omnikanal stiže na modnu pistu

Omnikanal je nekad bio samo prazna riječ. Sada ima novi izgled, uz glasovno pretraživanje, gamifikaciju i proširenu stvarnost.

Pandemija Covid-19 natjerala je maloprodajne modne trgovce svih vrsta na promjenu brzine. Budući da se veći dio planeta nalazi u izolaciji koja je ljude prisilila da ostanu kod kuće, porasla je kupnja preko interneta. Ali moda, kao sistem koji prati društveni život, zaostala je, a prodaja odjeće dosegnula je najnižu razinu u drugom tromjesečju 2020., kada je maloprodaja u Europi pala za 43 %.

Kako bi se oporavile, modne kompaanije morale su brzo poboljšati platforme za e-trgovinu, primjenjujući sve kreativnije načine privlačenja potrošača preko virtualne i proširene stvarnosti kao i gamifikacije. Među trgovcima na malo 67 % je izjavilo da su zbog COVID-19 ubrzali svoju strategiju digitalne transformacije, dok je 63 % povećalo svoj budžet namijenjen digitalnoj transformaciji.

Omnikanal (engl. omnichannel) dugo je bio samo popularna riječ u sektoru maloprodaje modnih proizvoda, ali sada je potreba za oporavkom potakla brendove da iskoriste dio njegova potencijala o kojem se već dugo raspravlja.”

Trgovci na malo morali su preispitati fizičke trgovine i natjerati ih na veći obim rada u svrhu ostvarivanja prihoda – i to u vrijeme kada kupci nove generacije zahtijevaju sve zanimljivija potrošačka iskustva. Ukupni oporavak potaknut je porastom lako dostupnih načina financiranja prema načelu „kupi sada, plati poslije“.

Phygital: istinsko omnikanalno iskustvo

Omnikanal je dugo bio samo popularna riječ u sektoru maloprodaje modnih proizvoda, ali sada je potreba za oporavkom potakla brendove da iskoriste dio njegovog potencijala o kojem se već dugo raspravlja.

Tokom pandemije 76 % potrošača promijenilo je trgovine, brendove ili kanale u kojima su uobičajeno kupovali, pokazujući da je lojalnost markama stvar prošlosti. Kao odgovor, tradicionalne trgovine koriste se pametnim digitalnim strategijama kako bi sukreirale „phygitalnu“ (fizičku + digitalnu) maloprodaju – konvergenciju fizičkoga i digitalnog iskustva kako bi maksimalno usmjerile pozornost na marku i aktivirale daljnju potrošnju. Kupci koji su prešli s internetske kupnje na fizičke trgovine trošili su u prosjeku do 60 % više po narudžbi.

” Činjenicu da je milijarda kupaca aktivirala glasovno pretraživanje samo u Googleovu ekosistemu, trgovci na malo ne mogu zanemariti “

Deloitteovo istraživanje iz 2020. o kupnji luksuzne robe pokazalo je da 63 % ispitanika generacije Z radije kupuje na tradicionalan način nego preko online platformi. Značajne phygitalne maloprodaje usmjerene su upravo na njih, kombinirajući praktičnost online kupnje s iskustvom u trgovini. Police trgovina proširene su s pomoću interaktivnih kioska koji oponašaju „beskonačni prolaz“ online trgovine, dok pametne naljepnice, QR kodovi i samostalna naplata olakšavaju kupcima pronalaženje i kupnju artikala koje žele.

Otkriće: glasovno pretraživanje i kupnja uživo

Novi načini otkrivanja proizvoda ključni su trend u maloprodaji modnih proizvoda. Bilježi se rast glasovnih pretraga: izvješće za 2020. godinu pokazalo je da iako se samo 3 % modnih kupaca koristilo glasom za kupnju, njih 22 % je izjavilo da će se u budućnosti koristiti glasom. Činjenicu da je milijarda kupaca aktivirala glasovno pretraživanje samo u Googleovu ekosistemu trgovci na malo ne mogu zanemariti, stoga se počinju koristiti glasovnim pretraživanjem kako bi poboljšali praktičnost i vidljivost u sve konkurentnijem okružju e-trgovine.

U isto vrijeme trgovina na društvenim mrežama integrira videe na društvenim mrežama i angažman influencera u svrhu stvaranja potpuno nove vrste digitalnih izloga. Kina i SAD žarišne su točke, a očekuje se da će se broj kupaca na društvenim mrežama u Kini povećati na 446,8 milijuna do 2023. I u Europi se prioriteti trgovaca na malo mijenjaju: 30 % trgovaca na malo u posljednjoj Euromonitorovoj anketi o maloprodajnom tržištu izjavilo je da će trgovina na društvenim mrežama biti dio njihova plana ulaganja.

Novi alati i platforme: VR, AR i integracija s gamingom

Moda je našla nevjerojatnog saveznika u stalno rastućoj industriji igara. Restrikcije koje je nametnuo COVID-19 dovele su do ubrzanog širenja globalnog tržišta igara, koje je 2020. dosegnulo vrijednost od 74,9 milijardi dolara, dok se metaverzum polako razvija u novu stvarnost.
Unovčavanje igara tradicionalno se odvija preko oglašavanja unutar aplikacije, ali sada je došlo do pomaka na kupnju preko aplikacije, a modna industrija opskrbljuje odjeću za avatare, ali i portale koristeći se igricama za kupnju fizičkih predmeta. E-sport je bio pozitivan testni poligon: predviđa se da će globalno tržište e-sporta dosegnuti 1860,2 milijona dolara do 2026. A mnogi korisnici imaju novca za trošenje: 60 % korisnika ima između 25 i 39 godina; mnogi od njih su roditelji, a znatnih 38 % su žene.

Proširena i virtualna stvarnost također pospješuju modnu i njoj srodnu industriju ljepote, omogućujući korisnicima da predmete isprobaju prije kupnje i smanje skupe povrate proizvoda, pridonoseći iskustvu brenda i marketinškim naporima.

” Unovčavanje igara tradicionalno se odvijalo oglašavanjem unutar aplikacije, ali sada dolazi do pomaka u kupnji preko aplikacije”

Snap Consumer AR, u partnerstvu s Deloitte Digital, izvještava da će do 2025. gotovo 75 % globalne populacije i gotovo svi korisnici pametnih telefona biti česti korisnici proširene stvarnosti (AR-a) te da interakcija s proizvodima koji pružaju AR iskustvo dovodi do 94 % veće stope konverzije. S druge strane, nije to samo trend Generacije Z; predviđa se da će od 2025. milenijalci zauzeti nešto veći udio u brojkama potrošača koji se koriste AR-om.

Super nabijena kupnja potaknuta načelom „kupi sada, plati poslije“

Načelo „Kupi sada, plati poslije“ (Buy-now-pay-later), najvjerojatnije je star koliko je stara i sama trgovina. Ali u eri e-trgovine „Kupi sada, plati poslije“ (BNPL) doživio je preobrazbu kako bi kupcima omogućio brži i lakši pristup mikrozajmovima.

 Predviđa se da će BNPL industrija narasti na 1,1 milijardu dolara do 2024. do 2025., uz godišnji rast od 9,8 %. Glavni izvor prihoda za BNPL pružatelje kao što je Klarna dolazi od trgovačkih naknada, koje su obično između 3 % i 6 %. Očekuje se da će 2025. godine BNPL industrija dosegnuti 680 milijardi dolara volumena transakcija diljem svijeta.

Iako je maloprodaja modnih proizvoda bila pogođena tijekom pandemije, prihvaćanjem omnikanala koje omogućuje tehnologija industrija se osvježila, obnovila i pozicionirala za budući rast.

Ovaj se članak temelji na izvještaju Inovacijskog centra Intese Sanpaolo o trendovima industrije u području transformacije digitalne maloprodaje i utjecaju pandemije COVID-19.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri