Intesa Sanpaolo Bank Albania: fokus na stabilnost

Intesa Sanpaolo Bank Albania: fokus na stabilnost

Uprkos sve većem broju novih ekonomskih izazova, banka Intesa Sanpaolo Albania i dalje je posvećena ostvarenju svojih ciljeva

03/06/2022

Banka Intesa Sanpaolo Albania vratila se u punoj snazi 2021. godine nakon negativnih finansijskih posljedica tokom pandemije COVID-19 u 2020.

Dobit od provizija porasla je za 13 % u 2021., a dobit od aktivnosti trgovanja povećala se za 10 %. Ukupna normalizirana neto dobit iznosila je 1,1 mlrd., što je godišnji rast od 13 % u odnosu na 2020.

Banka je također ostvarila godišnji rast neto kamatnog prihoda od 6 % koji u najvećoj mjeri proizlazi iz rasta ukupnih kredita klijenata od 3,9 % i poboljšanih kreditnih raspona.

Kvaliteta kredita prioritet je Grupe Intesa Sanpaolo na koji naglasak stavlja i banka Intesa Sanpaolo Albania. Udio neprihodujućih kredita, koji nikad nije bio niži, iznosi 3,9 %, što je za 0,6 % niža godišnja stopa u odnosu na 2020.

Banka je na temelju rasta prihoda od 7,9 % smanjila omjer troškova i dobiti za 0,4 % na ukupnih 54,7 %.

Alessandro D'Oria, izvršni direktor banke, izjavio je: „Izvrsni rezultati u 2021. godini naposljetku potvrđuju spremnost banke Intesa Sanpaolo Albania na reakciju i održavanje visoke razine stabilnosti, kvalitete kredita, kapitala i likvidnosti”.

Promjena ekonomije

Trenutačni rast cijene energenata širom Europe može doprinijeti nastanku inflacije u Albaniji, što je izazov s kojim se ekonomija već suočava.

Viša stopa inflacije na domaćem tržištu prethodno je zabilježena krajem 2021. godine kada je godišnja stopa CPI-ja u Albaniji iznosila 3,9 %, čime je naglo premašila ciljanu stopu stabilnosti cijena od 3 % koju je odredila središnja banka. Do toga su najviše doveli viši troškovi hrane i prijevoza.

Kreditni standardi ublaženi su za domaćinstva u prvom tromjesečju. Banke su istovremeno ublažile uvjete za dodjelu kredita pojedincima.

image-8
“Izvrsni rezultati u 2021. godini potvrđuju spremnost banke Intesa Sanpaolo Albania na reakciju i održavanje visoke razine stabilnosti, kvalitete kredita, kapitala i likvidnosti”
Alessandro D'Oria, izvršni direktor, Intesa Sanpaolo Bank Albania

U prvom tromjesečju zaprimljen je velik broj zahtjeva za kredite, osobito stambene, i povećao se udio odobrenih kredita, što ukazuje na postojanje tržišnog natjecanja u bankovnom sistemu.

Banka Intesa Sanpaolo Albania zauzima čvrstu i likvidnu poziciju, što joj omogućuje veći proboj na tržište zajmova, a na kojima banka i dalje najviše temelji svoje poslovanje.

„Kao dio Grupe Intesa Sanpaolo Group, najbolje italijanske banke i jedne od najboljih europskih banaka, zahvaljujući otpornom i raznovrsnom poslovnom modelu i snažnoj kapitalnoj poziciji koja značajno nadmašuje regulatorne zahtjeve klijenti nam mogu povjeriti svoje depozite, a mi im možemo pružiti sofisticirana rješenja za njihove tačno određene potrebe,” tvrdi Alessandro D'Oria

Nove ideje za prevazilaženje oluja

Banka kreće u energičan novi plan rasta kao dio novog poslovnog plana Intesa Sanpaolo grupe za 2022-2025.

Najveći dio Grupe stavlja veliki naglasak stavlja na evoluciju pružanja osnovnih bankarskih usluga većem broju subjekata pri čemu će se bankovne prakse namijenjene klijentima u potpunosti digitalizirati, što će dovesti do pojave novih proizvoda i praksi.

Banka također planira lansirati nove uzajamne fondove i proizvode za zaštitu kredita.

Cjelokupni se fokus stavlja na pojednostavljenje postupaka tijekom digitalizacije, koji će biti manje zahtjevni i privlačniji klijentima i zaposlenicima.

Alessandro D'Oria uvjerenje da će banka ispuniti svoja obećanja: „Bez obzira na neizvjesnosti zbog mogućeg utjecaja ukrajinske krize na ekonomski i bankovni ciklus, posvećeni smo ostvarenju svojih ciljeva na temelju podrške Grupe Intesa Sanpaolo i najboljih praksi”.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri