Kako banke izazivači mogu raditi zajedno sa etabliranim finansijskim institucijama

Kako banke izazivači mogu raditi zajedno sa etabliranim finansijskim institucijama

Konkurencija više ne vrijedi. Saradnja je novi način za napredovanje starih i novih finansijskih institucija.

PODCAST: Nova era finansija: saradnja je ključna

Fintech izazivači i etablirane banke mogu napredovati ako rade zajedno.

Fintech izazivači su tu da ponište status quo  uz brze tehnološke inovacije i usluge koje osvajaju srca i umove klijenata. Ali, umjesto da ih vide kao prijetnje, iskusne banke mogu iskoristiti inovacije – istovremeno pružajući siguran prostor spretnijim izazivačima za eksperimentiranje s načinom razmišljanja, te za svoj rast uz određenu finansijsku potporu. To je obostrano korisna ideja, ona koja izbacuje grubo natjecanje u korist sofisticiranijeg pristupa. Poslušajte razgovor voditeljice Intesa Sanpaolo za inovacije o tome šta je saradnja učinila za ovaj sektor i što će učiniti sljedeće.

Proteklih 10 godina doživjeli smo ogroman tehnološki napredak koji je iskorijenila stare načine bankarstva i industriju koja se katapultirala u nove načine rada.

image-1
“Kompanije s jakim korisničkim iskustvom i nižim troškovima doživljavaju visoku stopu rasta i privlačenja klijenata.”
Natascia Noveri , Voditeljica za inovacije, Intesa Sanpaolo

Tehnologija je omogućila isporuku novih finansijskih proizvoda, novih načina pružanja usluga klijentima i novih struktura za finansiranje koje treba istražiti i iskoristiti. To je dovelo do stvaranja niza manjih banaka izazivača. “Ove banke pružaju potpuno digitalnu ponudu i ponudu e-trgovine”, kaže Natascia Noveri iz Intesa Sanpaolo.

Kao voditeljica za inovacije Intese Sanpaolo, Noveri je odgovorna za navigiranje banke kroz sljedeće desetljeće promjena. Ona kaže da je ključ rasta iskoristiti pozitivne efekte uzrokovane ometajućim trendovima na strani izazivača.

“Oni postavljaju nove standarde za klijente i za poslovni model”, kaže ona. “Kao aktuelna banka ne možemo izbjeći da to uzmemo u obzir.”

Intesa Sanpaolo nastoji uspostaviti partnerstvo s novim sudionicima u sektoru. Iskusne banke mogu iskoristiti inovacije, pružajući siguran prostor spretnijim izazivačima da eksperimentiraju s načinom razmišljanjem dok ostvaruju rast uz određenu finansijsku potporu. To je obostrano korisna ideja – ona koja izbacuje konkurenciju u korist sofisticiranijeg pristupa.

U februaru 2022. godine, kao dio svog poslovnog plana za 2022.-2025., Intesa Sanpaolo se udružila sa Thought Machineom kako bi razvila Isybank, digitalnu banku koja se nalazi u oblaku. Također je uspostavila veze s Googleom na putu do razvoja bankarstva u oblaku. Nadovezujući se na uspjehe otvorenog bankarstva, banka se također nada proširiti na otvoreno finansiranje, te koristiti podatke za informiranje o ulaganjima temeljenim na ESG-u.

“Ne vidimo usporavanje, više nastavak ovog zamaha”, kaže Natascia Noveri. “Ovo je prilika za poticanje inovacija. Otvoreno bankarstvo omogućilo nam je da prikupimo prilike izvana – ali sada možemo razgovarati o otvorenim finansijama, što je evolucija otvorenog bankarstva, a što će pružiti iste mogućnosti za druge partnere, ne samo za finansijski sistem.”

Više od 12 miliona klijenata već svakodnevno koristi  neke od digitalnih kanala Intese Sanpaolo, koji uključuju njezinu nagrađivanu bankovnu aplikaciju. Da biste čuli više o tome kako inteligentna fintech partnerstva preoblikuju finansijski krajolik, poslušajte podcast.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri