Pametnija gradnja obećava čistiju budućnost

Pametnija gradnja obećava čistiju budućnost

Automatizacija zgrada – i kod kuće i u javnosti – optimizirat će naše korištenje unutrašnjeg prostora i smanjiti naše potrebe za energijom

Rhiannon Edwards

14/12/2022

U globalnoj diskusiji o tome kako se odmaknuti od fosilnih goriva, koncept automatizacije zgrada sve više zauzima mjesto.

Bilo da uključujemo centralno grijanje kod kuće, klima uređaj u hotelu ili svjetla u velikom poslovnom objektu, grijanje, hlađenje i osvjetljavanje naših zgrada čini veliki dio naše zajedničke potrošnje energije.

Trenutni sistemi upravljanja energijom u domovima i poslovnim zgradama su rasipni, što znači dvostruki utrošak – Zemljinih resursa u vrijeme ubrzanih klimatskih promjena i novca u vrijeme globalne finansijske zabrinutosti.

Svjetla su upaljena… ali samo kad je netko kod kuće

U bliskoj budućnosti svaka zgrada, od stambenih objekata do umjetničkih galerija, će imati centralizirana, automatizirana bežična čvorišta koja će nadzirati senzore koji mjere toplinu, svjetlost i vlažnost.

Sistemi upravljanja energijom u zgradama (BEM) obećavaju korištenje automatizacije za optimizaciju potrošnje energije i njeno smanjenje za pola, smanjujući troškove i povećavajući energetsku učinkovitost.

Koristeći podatke senzora, BEM-ovi će kontrolisati poluge za grijanje i rasvjetu kako bi se povećala energetska učinkovitost bez ljudske intervencije.

U vrijeme ekstremnih vremenskih uvjeta (i vrućih i hladnih) uzrokovanih klimatskim promjenama i poskupljenja energije, BEM tržište je 2020. godine vrijedilo 6,8 milijardi i razumljivo brzo raste.

Uz to, ekonomija modela pretplate za usluge koje upravljaju i održavaju BEM-ove također je u porastu. Američki poslovni konzultant Frost & Sullivan procjenjuje da će modeli pretplate za daljinsko upravljanje sistemima grijanja i ventilacije činiti 8% tržišta do 2027. godine.

Inteligentne zgrade

BEM (i Sistemi upravljanja energijom u domovima – Home Energy-Management Systems ili HEM) također obećavaju da će nam pomoći u upravljanju potražnjom za energijom dok prelazimo na obnovljive izvore energije.

Kako funkcioniošu s vještačkom inteligencijom, rješenja za upravljanje zgradama odmaknut će se od pasivnog upravljanja energijom prema optimizaciji iskustva za krajnjeg korisnika.

Jednostavno rečeno, to znači da će vještačka inteligencija pomoći u sprječavanju prenapučenosti na javnim mjestima i osigurati da svi na radnom mjestu imaju npr. potrebne resurse za sastanak, a da se pri tom upravlja i drugim resursima.

Pratit će se kvalitet zraka, a naglasak će biti na bezkontaktnoj navigaciji objekata, čime se rješavaju vrlo savremeni problemi zagađenja i pandemija.

Trenutno troškovi sprječavaju široku primjenu vještačke inteligencije u upravljanju zgradama. Ali kako se tehnologija bude razvijala, a troškovi padali tokom sljedeće decenije, vještačka inteligencija će igrati glavnu ulogu u našim javnim zgradama.

“Sistemi upravljanja energijom u zgradama obećavaju korištenje automatizacije za optimizaciju i smanjenje potrošnje energije za pola, smanjujući troškove i povećavajući energetsku učinkovitost”

AI (Vještačka inteligencija) u kući

Holivudski filmovi obećavaju nam robote koji će nam dostavljati jutarnju kafu (a zatim pokušati zavladati svijetom).

Iako su šanse za oba ova slučaja male, kućna revolucija koja je započela sa središtem pametnih zvučnika i mrežom pametnih uređaja neizbježno će napredovati.

Sljedeća što nam dolazi je kućna mreža koju pokreće AI i upravlja glasovnom naredbom.

Osim što mu dopuštamo da upravlja našim uređajima i zabavlja nas, također ćemo moći iskoristiti našu kućnu vještačku inteligenciju da nam pruži korisne uvide u to kako koristimo svoje domove.

Baš kao i u javnim zgradama, AI će pratiti kvalitet zraka i pomoći nam u očuvanju i distribuciji energije.

Bit će u interakciji s obnovljivim izvorima energije kao što su solarni paneli instalirani kod kuće, koji će postati sve popularniji.

AI bi nam također mogla pomoći u procjeni kvaliteta vode, pratiti našu potrošnju vode i upozoriti nas na curenje vode u našim vodovodnim cijevima.

Ali više od toga, potencijalno bi nam mogla pomoći da optimiziramo svoje vrijeme i predložiti i naručiti proizvode u naše ime, pružajući nam “nesmetane pogodnosti”.

Kako se Internet Stvari naseljava u našim domovima, kibernetička sigurnost za izbjegavanje mrežnih napada ostat će hitan prioritet – a to je već rastuće tržište.

Općenito, modeli pretplate za sisteme pametne kuće i njihove potrebne sigurnosne mjere bit će uobičajeni model za potrošače.

Prediktivno održavanje

Za upravitelje zgrada, automatizacija i vještačka inteligencija također će omogućiti novi oblik održavanja: onaj koji je proaktivan i prediktivan, a ne reaktivan.

Kombinacija podataka i strojnog učenja omogućit će upraviteljima zgrada da u stvarnom vremenu vide status imovine zgrade: npr. vodovodnih cijevi ili električnih vodova. Ovo obećava smanjenje troškova i vremena prekida rada sistema.

Praćenje ove vrste odvijat će se na daljinu. Frost & Sullivan predviđa da će daljinski nadzor i otkrivanje grešaka do 2025. godine doprinijeti ostvarenju 64% prihoda od digitalnih rješenja koja proizlaze iz globalne industrije domova i objekata.

Također očekuju da će tržište prediktivnog održavanja u domovima i objektima dosegnuti 2,8 milijardi dolara 2025. godine.

Usmjeravanje potrošnje energije i rasipanja u našim zgradama najvažnije je za prelazak s fosilnih goriva na zeleniju, produktivniju budućnost.

Automatizacija zgrada – i na osobnoj i na javnoj razini – obećava da će uzeti stvar iz naših ruku, dajući nam rezultate koji mijenjaju Zemlju. Nećemo morati brinuti da li smo smanjili  termostat ili ugasili svjetla.

https://intesasanpaolobanka.ba/bain/wp-content/uploads/2022/12/9.12.2022-08-Building-and-Home-Automation_abstract_compressed.pdf

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri