Vještačka inteligencija je tu da ostane – i da pomogne

Vještačka inteligencija je tu da ostane – i da pomogne

Zaboravite naučnu fantastiku, projekat iz laboratorija za vještačku inteligenciju (AI) – Intesa Sanpaolo pokazuje primjenu vještačke inteligencije u stvarnom svijetu koja nam pomaže da postignemo više

06/12/2022

Nakon decenija naučne fantastike koja je predviđala ‘razvoj robota’, pitanje koje se postavlja mnogim ljudima kada je u pitanju vještačka inteligencija je sljedeće: hoće li AI jednog dana zamijeniti ljude? Izravni odgovor, kaže Andrea Prampolini, rukovodilac Analitike finansijskih tržišta i digitalnih rješenja u Intesi Sanpaolo, je ne. “Naprotiv, AI je nešto što vam omogućava da budete produktivniji i osnažuje vas”, kaže on.

Laboratorij vještačke inteligencije Intesa Sanpaolo, ugrađen u Inovacijski centar, koristi AI za stvaranje novih mogućnosti i vještina koje povećavaju ono što ljudi mogu postići kako bi kompanijama pomogli da ostanu konkurentne. Laboratorij razvija i praktične primjene i teorijska istraživanja, sve iz duboke baze znanja o posebnim zahtjevima i ograničenjima poslovanja i finansija. Laura Li Puma je rukovodilac AI laboratorija. “Primjenjujemo rigoroznu naučnu metodu koja definiše problem i pronalazi rješenje koristeći se univerzalnim jezikom matematike”, kaže ona.

foto-Laura-ISPIC

“Idealno je imati nešto što se može koristiti u poslovanju, ali također želimo unijeti inovacije i možda otvoriti nove puteve istraživanja”

Laura Li Puma, rukovodilac AI Laboratorije, Inovacijski centar, Intesa Sanpaolo

Primjer kako tačno AI može pomoći ljudima u poslovanju dolazi iz tehnologije koja će uskoro biti patentirana, a razvijena je u laboratoriju Intesa Sanpaolo. Ova tehnologija je dizajnirana za zaštitu finansijskih portfolija od značajnih negativnih tržišnih kretanja. Koristeći primijenjenu vještačku inteligenciju, tim sada može analizirati mnogo širi skup faktora rizika nego prije i u nekoliko sekundi izvesti analize koje su nekada mogle potrajati sedmicama.

“Stvarnost ove vrste algoritma je da nam omogućuje da budemo produktivniji, tako da ima neku vrstu učinka produbljivanja kapitala”, kaže Andrea Prampolini, koji je rukovodilac projekta.

Laboratorij je partner s Institutom za naučnu razmjenu (ISI), istraživačkom ustanovom iz Torina. Partnerstvo je obostrano korisno jer je akademska zajednica doživjela ‘odliv mozgova’ u privatne kompanije u posljednjih pet do deset godina, pri čemu su istraživače privlačile korporativne uloge koje rješavaju probleme iz stvarnog svijeta, rade s velikim skupovima podataka i za dobre plate. Intesa Sanpaolo može pomoći ISI-ju u promicanju istraživanja naprijed, istovremeno razvijajući praktične aplikacije koje se u poslovanju mogu koristiti već danas.

“Stvarnost ove vrste algoritma je da nam omogući da budemo produktivniji, tako da ima neku vrstu učinka produbljivanja kapitala” – Andrea Prampolini, rukovodilac Analitike finansijskih tržišta i digitalnih rješenja u Intesa Sanpaolo

“Bogatstvo digitalnih podataka koje skupljaju velike institucije jasno predstavlja priliku za vještačku inteligenciju, a bankarstvo i cijeli finansijski sektor moraju prihvatiti vještačku inteligenciju kako bi održali svoju relevantnost”, kaže Paolo Bajardi, rukovodilac industrijskog istraživanja u ISI-ju.

„Ovdje postoji pravi kompromis između inovacija i istraživanja. Idealno je imati nešto što se može koristiti u poslovanju, ali također želimo unijeti inovacije i možda otvoriti nove tokove istraživanja,” dodaje Laura Li Puma.

Kad je riječ o ograničenjima vještačke inteligencije, nema ih puno, ali Li Puma, Bajardi i laboratorijski tim manje su zabrinuti pojavnošću vještačke inteligencije nego njezinim primjenama u stvarnom svijetu. “Nebo je granica”, kaže Paolo Bajardi. “Međutim nije važno da vještačka inteligencija nešto postigne sama, već da vještačka inteligencija ima stvarno dobru integraciju s ljudima.”

foto-Paolo-Bajardi-1

“Bogatstvo digitalnih podataka koje prikupljaju velike institucije jasno predstavlja priliku za vještačku inteligenciju”

Paolo Bajardi, rukovodilac Industrijskog istraživanja, Institut za naučnu razmjenu

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri