Plodovi finansiranja cirkularne ekonomije sredstvima banke Intesa Sanpaolo

Plodovi finansiranja cirkularne ekonomije sredstvima banke Intesa Sanpaolo

Ekološki staklenik za uzgoj paradajza tokom zimskog perioda samo je jedan od projekata koji se finansira sredstvima iz fonda za cirkularnu ekonomiju banke Intesa Sanpaolo

Rhiannon Edwards

23/01/2023

PODCAST: Zašto je paradajz iz cirkularne ekonomije slađi?

Posjeta slovenskom stakleniku za uzgoj paradajza otkriva kako to finansiranje cirkularne ekonomije izgleda u praksi

Novi staklenik za uzgoj paradajza slovenskog proizvođača hrane Friško omogućuje ukusne plodove tokom cijele godine i pridonosi rezultatima kompanije bez štete za okoliš. Ovaj cirkularni projekat samo je jedan od brojnih projekata finansiranih sredstvima banke Intesa Sanpaolo predviđenima za finansiranje cirkularne ekonomije koja su dostupna zelenim poslovnim inicijativama.

Poslušajte podcast kako biste saznali više.

U novom stakleniku slovenskog uzgajivača paradajza Friško, laguna kišnice napaja sistem za navodnjavanje koji zalijeva biljke. Bumbari lete uokolo i prirodno oprašuju cvjetove, bez snažnih herbicida i pesticida koji bi ih u tome spriječili.

Sistem grijanja staklenika također stvara i električnu energiju. Otišli su i korak dalje, CO2 koji nastaje kao nusproizvod sistema za grijanje prikuplja se i umjesto puštanja u atmosferu, vraća se u staklenik gdje ga biljke pretvaraju u kisik koji nije štetan za Planetu.

Kristjan-Magdic-1-2
Kristijan Magdič, direktor kompanije Paradajz d. o. o. (matično društvo kompanije Friško d. o. o.) i prokurist kompanije FRIŠKO d. o. o.

“Zahvaljujući novom stakleniku, naša će se proizvodnja zimi povećati za 50 posto”

Veliki rast, mali uticaj

Projekat staklenika finansiran je kreditom od 3,5 miliona eura iz sredstava banke Intesa Sanpaolo predviđenih za finansiranje cirkularne ekonomije koja su dostupna zelenim poslovnim inicijativama.

Umjesto da razmatra samo finansijske pojedinosti, prilikom ugovaranja kredita za finansiranje cirkularne ekonomije banka Intesa Sanpaolo u obzir uzima i okolišne KPI-jeve, kao što su obnovljiva energija i prikupljanje ugljika.

Goranka-Gregoric-Repnik-1

„U ovom i mnogim drugim slučajevima, kao bankari moramo zagrebati ispod površine poslovnog modela i shvatiti kako možemo pridonijeti, kako će projekat koristiti cijeloj Planeti. To su te male pobjede u našem poslu.“

Goranka Gregorič Repnik, voditeljica SME odjela u Intesa Sanpaolo Bank Slovenija

Ubrzavanje sistemske promjene

Cirkularna ekonomija unosi revoluciju u sve dijelove industrije, međutim prehrambeni sektor suočen je s jedinstvenim izazovima i prilikama.

Massimiano-TELLINI-4
Massimiano Tellini, direktor za cirkularnu ekonomiju u Inovacijskom centru banke Intesa Sanpaolo

Massimiano Tellini, direktor za cirkularnu ekonomiju u Inovacijskom centru banke Intesa Sanpaolo, kaže: „Vjerujemo da je ovo [Friško] vrlo bitna transakcija, rekao bih od historijske važnosti, koju će slijediti i drugi.

Želimo biti sigurni da naši klijenti žele poslovati s nama. Što je još i važnije, uz vrijednost želimo stvarati i pozitivan učinak, te istovremeno uvesti inovacije u način poslovanja klijenata.”

Kao prvi strateški partner u pružanju finansijskih usluga Zaklade Ellen MacArthur, banka Intesa Sanpaolo postavila si je za cilj pokrenuti što je više moguće projekata koji imaju pozitivan uticaj na okolinu.

G.-Ferraro-3
Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim, te malim i srednjim preduzećima, u sektoru ISBD, Intesa Sanpaolo

„Naši se klijenti sve više obrazuju o važnosti održivosti. Sve moje kolege širom svijeta nastoje postići što je više ovakvih prilika.“

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri