JR: umjetnost sa savješću

JR: umjetnost sa savješću

Prisilna migracija inspiracija je za prvu izložbu ‘photograffeura’ JR-a u Italiji

Alastair Smart

14/04/2023

Umjetnik poznat kao JR započeo je svoj rad 1990-ih, kao tinejdžer crtajući grafite po predgrađu Pariza gdje je odrastao.

On sada ima 40 godina i stvara umjetnost mnogo dalje: u Ukrajini, Ruandi, Mauritaniji, Kolumbiji i grčkom otoku Lezbosu, gdje je održana njegova najnovija izložba.

Izložba koja će se održati u Gallerie d’Italia – Torino, muzeju bankarske grupe Intesa Sanpaolo u Torinu, JR – Déplacé·e·s (Raseljeni) je njegova prva izložba u Italiji.

“Vrlo malo umjetnika iznosi velika društvena pitanja na stol na tako zanimljiv način,” kaže kustos izložbe, Arturo Galansino. “JR je jedinstven.” Društveno pitanje kojim se umjetnik trenutno bavi je prisilna migracija.

Tokom prošle godine posjetio je izbjegličke kampove u čitavom svijetu: pravovremeni potez, s obzirom na objavu Agencije UN-a za izbjeglice u maju 2022. godine da je broj ljudi koji su bili “primorani na bijeg zbog progona, sukoba, nasilja, kršenja ljudskih prava i događaji koji ozbiljno narušavaju javni red i mir” prešao je 100 miliona.

Dr.-Arturo-Galansino-exibition-curator.-Ph.-Andrea-Guermani-1-1
Arturo Galansino

“Jedna od zanimljivih stvari u vezi s JR-om je ta da on problemima pristupa na način koji se  može nazvati neutralnim. On postavlja pitanja umjesto davanja  odgovora”

Fotografije i video zapisi koje je JR snimio na svojim putovanjima osnov su za izložbu u Torinu. (Déplacé·e·s je francuska riječ za raseljene ljude.)

Zvijezde izložbe su Valeriia (iz Ukrajine), Thierry (iz Ruande), Jamal (iz Mauritanije), Andiara (iz Kolumbije) i Mozhda (iz Grčke), petero djece iz izbjegličkih kampova čiji će portreti biti dobro poznati posjetiocima do kraja izložbe.

Nekoliko dana prije otvaranja JR –Déplacé·e·s, umjetnik je organizovao flash mob (umjetničku paradu) od 1200 ljudi, koji su nosili pet ogromnih cerada preko centralnog trga u Torinu, Piazza San Carlo, u muzej.

Na svakoj ceradi bila je otisnuta fotografija jednog od petero djece, od čega su tri zajedno s videom flash-mob performansa snimljenim odozgo dronom – sada izloženi na izložbi.

 “Jedna od zanimljivih stvari o JR-u je da on problemima pristupa na način koji biste mogli nazvati neutralnim”, kaže Galansino.

“On postavlja pitanja umjesto davanja odgovora. Sa slikama djece [iz izbjegličkih kampova], bilo bi logično prikazati ih tužnim ili potištenim.

“Međutim, svi su prikazani nasmijani, kako uživaju u sretnom trenutku igre, s dozom mladalačke nade. Oni mogu biti u tragičnoj situaciji, ali JR pokazuje njihovu ljudskost.”

Umjetnik – koji nije išao u umjetničku školu i čiji roditelji potiču iz Tunisa – uvijek je u središte svog rada stavljao zajednicu i društvenu pravdu. Jedan projekt iz 2008. godine uključivao je lijepljenje velikih fotografija očiju i lica lokalnih žena po zidovima favele na padini brda u Rio de Janeiru.

Prethodne godine zalijepio je portrete Izraelaca i Palestinaca s obje strane graničnog zida koji dijeli teritorije ta dva naroda.

JR ima 1,7 miliona pratitelja na Instagramu, za koje redovno objavljuje ažuriranja svojih projekata. S obzirom na spornu, ponekad opasnu, prirodu njegove prakse, možda nije iznenađenje da odbija otkriti svoje pravo ime (JR je samo nadimak) – ili biti viđen u javnosti bez para sunčanih naočala i trilby šešira.

On sebe čak i ne smatra umjetnikom per se teviše voli da ga se opisuje neologizmom: photograffeur: odražavajući činjenicu da je fotografija srž onoga što radi, ali je prilagođava kontekstu ulice (vraćajući se na svoje korijene u grafitima).

„Vrijedi dodati da JR nikada samo ne posjeti mjesto, obavi svoj posao i onda ode“, kaže Galansino. “On uvijek upoznaje članove lokalne zajednice. On ih poziva na saradnju da sarađuju u svojim  projektima i moglo bi se reći, da se osnaže u tom procesu.”

JR možda sebe ne smatra umjetnikom, ali ne može se poreći umjetnički element njegove prakse. On, npr. voli da svoje fotografije postavlja na trompe l’oeil način – možda je najpoznatiji primjer iz 2016. godine, kada se činilo da je učinio da piramida ispred muzeja Louvre u Parizu nestane.

Bez želje da odajemo nešto što bi moglo umanjiti doživljaj posjetitelja u Torinu, ovdje se može reći da JR – Déplacé·e·s uključuje i trompe l’oeil djelo.

„JR je umjetnik koji talentom i senzibilitetom pretvara umjetnost u društvenu posvećenost“, kaže Giovanni Bazoli, predsjednik emeritus Intesa Sanpaolo. „Ova izložba potvrđuje da je Gallerie d’Italia – Torino mjesto otvoreno za raflekciju o najhitnijim izazovima današnjice.

“Inicijativa također izražava temeljne vrijednosti Progetto Cultura Intesa Sanpaolo, dugogodišnje inicijative usmjerene na izgradnju poboljšanog, inkluzivnog društva, korištenjem ogromnog potencijala kulture.”

Izložba, koja se postavlja u saradnji sa Fondacijom Compagnia di San Paolo, traje do 16. jula u Gallerie d’Italia – Torino.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri