Međunarodna mreža Intesa Sanpaolo: rušenje granica poslovanja

Međunarodna mreža Intesa Sanpaolo: rušenje granica poslovanja

23/05/2023

Finansije mogu biti prepreka za prekogranično poslovanje. Zato je pokrenut novi program za poticanje rasta poslovanja kroz sinergiju između međunarodnih banaka podružnica i odjeljenja Banca dei Territori

Ova mreža je jedinstvena u italijanskom bankarskom sistemu i pruža preduzećima priliku za rast, zahvaljujući efikasnim alatima i stalnoj podršci kako u Italiji tako i u ciljnim zemljama” – Anna Roscio, direktor Sektora korporativne prodaje i marketinga u Banca dei Territori Division.

Intesa Sanpaolo je pokrenula program između odjela za mala i srednja preduzeća i odjela za poslove sa stanovništvom u okviru Sektora za međunarodne banke podružnice (ISBD) i Banca dei Territori kako bi podstakla poslovanje.

Program ima za cilj povećanje mogućnosti prekograničnog poslovanja za srednja preduzeća koja posluju u 12 zemalja koje opslužuju banke za poslove sa stanovništvom Grupe u Istočnoj Evropi i Sjevernoj Africi.

Vodeće zemlje iz međunarodne mreže Intesa Sanpaolo su Slovačka, Mađarska i Rumunija, gdje Intesa Sanpaolo trenutno nudi nagrađivane i vodeće usluge komercijalnog bankarstva.

Vrijednost međunarodne mreže

Preko Sektora za međunarodne banke podružnice, klijenti mala i srednja  preduzeća Intesa Sanpaolo imaju pristup tržištu od 210 miliona ljudi i BDP od skoro 1,7 triliona eura. U isto vrijeme, članovi ISBD mreže imaju pristup italijanskim preduzećima i mogu lakše ostvariti izvozne veze sa zemljom.

Isto tako, mogućnosti koje Italija nudi za rumunsko, mađarsko i slovačko tržište – i za italijanska preduzeća koja posluju na tim tržištima – su velike i trenutno nedovoljno iskorištene. Nova bankarska podrška može pomoći da se ovo promijeni.

Izgledi za ulaganje uključuju modernizaciju infrastrukture i transportnih mreža, rast već visokoučinkovitih industrijskih baza – posebno u proizvodnji automobila – i korištenje bogatih prirodnih i poljoprivrednih resursa.

Giuseppe Ferraro, direktor Odjela za pravna lica & SME, također identifikuje pojave poput premještanja i približavanja poslovanja (“reshoring” i “near-shoring”), pri čemu zemlje vraćaju proizvodnju robe domaće potrošnje i smanjuju uvoz, kao pozitivan faktor za tri testne teritorije.

„Projekat unapređuje aktivnost koja je već započeta u praksi, što pokazuju brojni važni poslovi koji su nedavno sklopljeni“, dodaje Ferraro.

„Zemlje uključene u sektor posebno su važne sa stanovišta međunarodnog pozicioniranja Italije i internacionalizacije italijanskih kompanija, koje često imaju veoma značajne udjele u poslovanju i kontinuirano i konsolidirano prisustvo na ovim tržištima“, kaže Massimo Antonello Piancastelli, direktor Odjela za razvoj novih poslovnih i međusektorskih inicijativa ISBD-a.

Poslovni podsticaj

Novi program je strukturiran tako da obezbijedi povećanje linija finansiranja, kao i proizvoda i usluga namjenjenih internacionalizaciji i poslovnoj saradnji između Italije i ISBD mreže.

Jedan primjer je usluga potvrde. Ovaj online alat olakšava protok gotovine omogućavajući dobavljačima da u roku od 72 sata prikupe račune izdate vanjskim kupcima koji posluju u područjima obuhvaćenim programom.

Trenutno na ovim teritorijama posluje više od 2.000 italijanskih industrijskih grupa.

Odnosi su obostrano korisni. Na primjer, Italija je četvrti najveći trgovinski partner Mađarske i deveti najveći investitor u Mađarskoj. Bilateralna trgovina oborila je sve dosadašnje rekorde u 2021. godini uprkos pandemiji, dostigavši ​​promet od 12 milijardi eura.

Program će preduzećima klijentima Intesa Sanpaolo omogućiti da svoje bankarske usluge stave u isti okvir – u zemlji i u relevantnim izvoznim zemljama.

Osim toga ima za cilj da ostvari nove veze za banku, koristeći internacionalnu perspektivu Intesa Sanpaolo, lokalno znanje i nagrađivane bankarske usluge radi osiguranja nesmetanog prekograničnog poslovanja.

Uz osvrt na poljoprivredne sektore na ISBD teritorijama, program također nudi proizvode posebno dizajnirane za poslove vezane za farme.

Putokaz za budućnost

Nakon niza prezentacija početkom maja 2023. godine, novi program će se pokrenuti na tri testne teritorije, a zatim u preostalih devet zemalja u ISBD mreži.

„Ova mreža je jedinstvena u italijanskom bankarskom sistemu i pruža preduzećima priliku za rast, zahvaljujući efikasnim alatima i stalnoj podršci kako u Italiji tako i u ciljnim zemljama“, kaže Anna Roscio, direktor Sektora korporativne prodaje i marketinga u Banca dei Territori Division.

„Projekat jača postojeću sinergiju, započinjući fazu u kojoj će se integracija poslovnog modela dva sektora sistematski proširiti na zemlje u kojima posluju ISBD banke za stanovništvo“, kaže Giuseppe Ferraro.

„Sinergije će koristiti i italijanskim kompanijama koje su aktivne u ovim zemljama i stranim kompanijama koje posluju u Italiji.”

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri