• No suggestions

Kružna ekonomija

Kružna ekonomija može nas izbaviti iz pandemijske gospodarske krize

Prijelaz na kružnu ekonomiju može pomoći tvrtkama svih veličina da postanu čišće, zelenije i otpornije u neizvjesnoj budućnosti. Laboratorij za kružnu ekonomiju pokazuje nam kako krenuti naprijed

20/08/2021

 

PODCAST: Kako nas kružna ekonomija može izvući iz krize

Surađujemo sa šampionima današnjice kako bismo odgojili šampione sutrašnjice. - Massimiano Tellini, globalni rukovoditelj Odjela za kružnu ekonomiju Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo

U pogonu Cariplo u Milanu, inovacijskom centru koji aktivno potiče suradnju između poslovnih subjekata i razvojnih tvrtki, Fundacija Cariplo i banka Intesa Sanpaolo uspostavili su žarišnu točku za suradnju u području kružne ekonomije. 

Laboratorij za kružnu ekonomiju osnovan je u svrhu povezivanja renomiranih tvrtki i razvojnih tvrtki, stvaranja inovacija kroz istraživanje i razvoj te primjene tih ideja u stvarnom poslovanju kako bi iznjedrile komercijalne rezultate.

"Želimo prigrliti koncept otvorenih inovacija kako bismo bili sigurni da će povezivanje razvojnih tvrtki i uglednih tvrtki rezultirati tješnjom suradnjom.Surađujemo sa šampionima današnjice kako bismo odgojili šampione sutrašnjice."

Massimiano Tellini, globalni rukovoditelj Odjela za kružnu ekonomiju Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo

Uloga tvornice Cariplo u talijanskome inovacijskom ekosustavu

Pogon Cariplo uglavnom pruža prilike razvojnim tvrtkama, pomaže u razvijanju tvrtki i otvara radna mjesta diljem Italije. Mi smo katalizator inovacija, tvrdi Riccardo Porro, izvršni direktor pogona. 

"Nastojimo povezati talentirane pojedince, inovatore i tvrtke te im omogućiti da stvaraju i potiču inovacije koje izazivaju promjene na tržištu."

Riccardo Porro, izvršni direktor pogona Cariplo

Obrazovanje: ključni element realizacije prijelaza na kružnu ekonomiju

Budući da Fundacija Cariplo i banka Intesa Sanpaolo dijele zajedničke vrijednosti, sasvim je prirodno da Laboratorij za kružnu ekonomiju bude smješten u pogonu. Jedna je od obveza banke Intesa Sanpaolo biti strateški partner tvrtkama i pomoći im unijeti promjene u njihove organizacije. Programi stručnog osposobljavanja i edukacije koje nudi banka Intesa Sanpaolo Formazione pripremaju tvrtke i direktore za tektonske promjene poput uvođenja praksi kružne ekonomije.

U sklopu laboratorija za kružnu ekonomiju, Intesa Sanpaolo Formazione provodi i planira nove programe na kojima se navodi ključna uloga kružne ekonomije u budućnosti našeg planeta, ali i budućnosti poslovne konkurentnosti.

"Potražnja za programima stručnog osposobljavanja ukazuje na to da je talijanskim rukovoditeljima iznimno važno razvijanje vlastitih vještina koje su ključne za uspjeh njihovih tvrtki."

Elisa Zambito, izvršna direktorica banke Intesa Sanpaolo Formazione

Tellini i Porro slažu se da je krajnje vrijeme za revolucionarne promjene u gospodarstvu. Pandemija koronavirusa značajno je naudila svjetskim gospodarstvima zbog čega mnogim tvrtkama i pojedincima u EU-u predstoji rekonstrukcija.

"Sve je razvidnije kako su nužne hitne promjene, vjerojatno i zbog toga što se nalazimo u nezavidnoj situaciji koja u pravilu iziskuje inovacije."

Riccardo Porro, izvršni direktor pogona Cariplo

Tellini smatra kako kružna ekonomija posjeduje najveći potencijal za temeljito (pre)oblikovanje svjetskih tržišta zato što je sredstvo strateških inovacija i pokretač konkurentnosti u budućnosti:

Kružna ekonomija jedno je od najboljih rješenja za poslovne i financijske zajednice. - Massimiano Tellini, globalni rukovoditelj Odjela za kružnu ekonomiju Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo

Podijelite članak

Više o temi

Kreditiranje u kružnom gospodarstvu: izgradnja novog svijeta na temelju financija
Preobražaj modne industrije pomoću kružnoga gospodarstva
Europe’s Green Deal: it’s time to act, together