• No suggestions

Kružna ekonomija

Kamo odlaze naši stari telefoni kada prijeđemo na nove? Uklanjanje e-otpada

E-otpad postaje velik teret za afričke zemlje poput Gane, Ruande, Nigerije i Južnoafričke Republike. Kružno gospodarstvo donosi rješenje

15/11/2023

  

Uklanjanje e-otpada

Uz činjenicu da 90 % stanovnika našeg planeta posjeduje mobilni telefon i tempom kojim novi telefon u prosjeku kupujemo svaki 21 mjesec[1], ubrzano se stvara novi problem onečišćenja: e-otpad.

E-otpad je pojam kojim se označava velika količina elektroničkih proizvoda koja se baca nakon što prijeđemo na nove. Iako mobilni telefoni čine velik dio problema e-otpada, ostali elektronički uređaji, poput prijenosnih računala, hladnjaka i televizora, također su dio ove priče.

Nakon što ih odbacimo, ovi elektronički uređaji često završavaju na golemim hrpama u zemljama poput Gane, Ruande, Nigerije i Južnoafričke Republike. Za navedene zemlje ovo predstavlja velik problem onečišćenja, a to je tek prvi veliki izazov povezan s e-otpadom.

Nadalje, ti proizvodi koji završe na odlagalištu u sebi sadrže dragocjene minerale i metale dobivene iz Zemljine kore. Ti se minerali i metali ne iskorištavaju potpuno, dok se istodobno iz Zemljine kore crpe novi. To znači rastrošnost pri korištenju Zemljinih ograničenih resursa.

Dokumentirano znamo da se na prikladan način prikuplja i reciklira samo 20 % e-otpada, dok se preostalih 80 posto odlaže kao preostali otpad, ili na smetlište, ili se razmjenjuje ili tretira na nedovoljno adekvatan način.[2]

Kružno gospodarstvo suočit će se s pitanjem e-otpada na četiri načina:

Prvo, pobrinut će se da telefone možemo zadržati i koristiti dulje vremena. Produljenjem vijeka trajanja mobilnih telefona za jednu godinu potencijalno je moguće uštedjeti 21,4 milijuna tona C02 godišnje, što je ekvivalentno micanju 4,7 milijuna automobila s prometnica. [3]

Drugo, kada telefoni prestanu funkcionirati, umjesto bacanja na odlagalište, bit će obnovljeni. Vrijednost tržišta obnovljenih telefona u 2030. godini narast će na 140 mlrd. $. [4]

Treće, kada obnova telefona nije moguća, njihovi će ih proizvođači rastaviti na dijelove, koji će potom dragocjene minerale i metale iz njih ponovno upotrijebiti u novim telefonima i tehnologijama.

Četvrto, ovo će se savršeno uklopiti u ponovno osmišljavanje cijelog sustava kako bi bio spreman za kružno gospodarstvo, uključujući i osmišljavanje novih načina našeg pristupanja tehnologiji.

Banka Intesa Sanpaolo prvi je strateški partner u pružanju financijskih usluga Zaklade Ellen MacArthur, međunarodne dobrotvorne organizacije predane stvaranju uvjeta za poslovanje po načelima kružnoga gospodarstva i uspješno suočavanje s globalnim izazovima poput klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti, otpada i onečišćenja.

Pogledajte video i saznajte više o rješavanju problema e-otpada po načelima kružnoga gospodarstva.


 

 

Izvor:
[1] https://www.counterpointresearch.com/smartphone-users-replace-their-device-every-twenty-one-months/#:~:text=Due%20to%20growing%20dependence%20on,than%20consumers%20in%20developed%20markets.

[2] https://www.counterpointresearch.com/smartphone-users-replace-their-device-every-twenty-one-months/#:~:text=Due%20to%20growing%20dependence%20on,than%20consumers%20in%20developed%20markets.

[3] https://ellenmacarthurfoundation.org/circular-consumer-electronics-an-initial-exploration

[4] https://www.gsma.com/newsroom/press-release/gsma-publishes-vision-for-a-circular-economy-of-mobile-devices/#:~:text=Manufacturing%20and%20assembly%20also%20contribute,emissions%20from%20fossil%20fuel%20use.&text=Extending%20the%20lifetime%20of%20all,million%20cars%20off%20the%20road.

[5] https://www.gsma.com/newsroom/press-release/gsma-publishes-vision-for-a-circular-economy-of-mobile-devices/#:~:text=Manufacturing%20and%20assembly%20also%20contribute,emissions%20from%20fossil%20fuel%20use.&text=Extending%20the%20lifetime%20of%20all,million%20cars%20off%20the%20road.

 

Podijelite članak

Više o temi

Projektiranje pametnih gradova
Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Kako se Pirelli uključio u kružno gospodarstvo?