• No suggestions

Kružna ekonomija

Europski zeleni plan: vrijeme je da djelujemo zajedno

Cilj je Akcijskog plana za kružno gospodarstvo, koji je dio Zelenog plana Europske komisije, da Europa bude čišća do 2030. g. Koja je uloga poslovnog i financijskog sektora?

20/10/2020

 

Akcijski plan za kružno gospodarstvo Europske komisije obavljen je u ožujku 2020. g. i navodi 35 inicijativa za smanjenje europskoga potrošačkog otiska i udvostručenje recikliranog materijala u državama članicama tijekom idućeg desetljeća. Cilj je da Europa bude čišća i konkurentnija do 2030. g. 

„Kružno gospodarstvo i Europski zeleni plan ostaju ključni za planiranje gospodarske obnove i budućnosti klimatski neutralne Europe“, kaže Joanna Drake, zamjenica glavnog direktora Glavne uprave za okoliš Europske komisije. 

„Proizvodi trebaju biti osmišljeni da dulje traju, da ih je lakše popraviti i da sadrže više recikliranih materijala”, dodaje Drake i napominje da kada bi naši mobilni uređaji trajali samo godinu dana dulje, u smislu emisije ugljika, to bi bilo ekvivalentno uklanjanju milijuna automobila s ceste. 

"Kružno gospodarstvo i Europski zeleni plan ostaju ključni za planiranje gospodarske obnove i budućnosti klimatski neutralne Europe."

Joanna Drake, zamjenica glavnog direktora Glavne uprave za okoliš Europske komisije

Hitna transformacija nužna je u područjima gospodarstva kao što su elektronika, baterije, vozila, pakiranje, plastika, tekstil, građevina i hrana. Klijenti bi trebali imati mogućnost biranja održivih proizvoda u navedenim i ostalim područjima, stoga je Komisija predložila reviziju europskog zakona o potrošačima kako bi onemogućila reklamaciju proizvoda zbog manipulativnog zelenoga marketinga i omogućila im „pravo na popravak“ u slučaju kvara robe. 

Umjesto kritiziranja „zlonamjernih“ tvrtki , planom se nastoji potaknuti tvrtke na primjenu praksi kružnoga gospodarstva. Drake priznaje da je zadatak Europske komisije potaknuti promjene „hitnim djelovanjem“, ali je svjesna činjenice da se to neće dogoditi preko noći. „Pružamo podršku tvrtkama u tranziciji i to ćemo nastaviti raditi... pomoću financijskih i nefinancijskih sredstava. Svi smo, itekako, zajedno u ovome“, napominje Drake. 

Financijska podrška može ubrzati promjene tijekom idućih 10 godina. Banka Intesa Sanpaolo već je osnovala kreditnu ustanovu koja je dodijelila namjenske kredite u iznosu od 6 milijardi dolara kako bi pružila financijsku podršku tvrtkama koje primjenjuju prakse kružnoga gospodarstva te smatra da će to pomoći gospodarstvu. „Uvjereni smo da će prijelaz na kružno gospodarstvo otvoriti nova radna mjesta“, kaže Francesca Passamonti, voditeljica Odjela za europske regulatorne i javne poslove banke Intesa Sanpaolo. „Već su otvorena neka radna mjesta.“ 

"Uvjereni smo da će prijelaz na kružno gospodarstvo otvoriti nova radna mjesta. Već su otvorena neka radna mjesta."

Francesca Passamonti, voditeljica Odjela za europske regulatorne i javne poslove banke Intesa Sanpaolo

Kreditni fond i nagrađivana obveznica banke Intesa Sanpaolo’s već su pripremljeni da pomognu u ostvarenju ciljeva postavljenih u akcijskom planu. „Iskreno pozdravljamo akcijski plan Europske komisije jer može pomoći našem poslovanju i olakšati prijelaz na kružno gospodarstvo našim klijentima”, dodaje Passamonti. 

Poslušajte podcast i saznajte više informacija o planu. 

Podijelite članak

Više o temi

Kako se Pirelli uključio u kružno gospodarstvo?
Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Pet razloga zašto je kružno gospodarstvo izvrsna ideja