• No suggestions

Kružna ekonomija

Financije i kružno gospodarstvo: partnerstvo za našu sadašnjost i budućnost

Nova istraživanja pokazuju da je interakcija financija i praksi kružnoga gospodarstva iznimno važna u postizanju ciljeva održivosti te da ona pritom stvara i gospodarsku i financijsku vrijednost.

14/06/2022

PODCAST: Financije i kružno gospodarstvo: inovativna interakcija za našu budućnost 

Nekada je misao vodilja bila utvrditi kako financije mogu pomoći kružnom gospodarstvu…

Nova su istraživanja usmjerena na istraživanje utjecaja kružnoga gospodarstva na pokretače stvaranja vrijednosti u financijskoj industriji te su pokazala da ova dva područja ne samo utječu jedno na drugo, nego i da je njihovim kombiniranjem i interakcijom moguće stvoriti pozitivnu disrupciju za naš svijet. Financije omogućuju rast kružnoga gospodarstva, dok istodobno kružno gospodarstvo financijsku industriju čini otpornijom, pouzdanijom i privlačnijom.

Poslušajte podcast kako biste saznali više.

 

Banka Intesa Sanpaolo već je dugi niz godina posvećena tranziciji ka kružnom gospodarstvu (KG) što se očituje uz naše posebno partnerstvo sa zakladom Ellen MacArthur u proteklih šest godina, koje ćemo nastaviti i u sljedeće tri godine.

Cilj je banke postizanje ugljične neutralnosti u svojem radu do 2030. kao i neto nultih emisija u poslovanju do 2050., a obvezali smo se i na ulaganje 90 milijuna € u zelenu tranziciju, počevši od danas pa do 2025. godine.

No, iako je predanost promjenama ključna, banka je zainteresirana i za mjerenje utjecaja koji se vrši. Kako može kvantificirati učinke prelaska na kružno gospodarstvo u svojem cilju ostvarivanja napretka s gospodarskoga, društvenoga i ekološkoga gledišta?

Cilj studije provedene u uskoj suradnji sa Sveučilištem Bocconi jest istražiti kakav utjecaj ovakva tranzicija može imati na pokretače stvaranja vrijednosti u financijskoj industriji. Cilj je ovog istraživačkog projekta definirati odnos između kružnoga gospodarstva i financijske industrije i prikazati kako se financije transformiraju u skladu s načelima kružnosti, bivajući istovremeno i mostom za transformaciju ostalih industrija.

"Što je stupanj stvarne kružnosti veći, to je rizik za investitore manji."

Claudio Zara, Sveučilište Bocconi

Tim sa Sveučilišta Bocconi koji, uz potporu banke Intesa Sanpaolo, predvodi Claudio Zara objavio je izvješće o ovom odnosu s posebnim naglaskom na njegov učinak na smanjenje rizika. „Partnerstvo s Grupom Intesa Sanpaolo i Centrom za inovacije Grupe Intesa Sanpaolo nudi brojne poticaje i priliku za dijeljenje ideja, kao i priliku da uvijek idemo ukorak s vremenom kada je riječ o ovoj temi“, navodi Zara.

„Istodobno, naše nam partnerstvo sa Zakladom Ellen MacArthur pruža međunarodnu perspektivu, i omogućuje nam povezanost s mrežom međunarodnoga karaktera.“

Ključni nalazi proizašli iz suradnje između Sveučilišta Bocconi, Grupe Intesa Sanpaolo i ZEM potkrijepljeni su i u Bijeloj knjizi koju smo zajednički objavili u ljeto 2021. godine. Jedan je od glavnih nalaza bio činjenica da implementacija paradigme kružnoga gospodarstva pomaže u smanjenju financijskoga rizika tvrtke. „Što je stupanj stvarne kružnosti veći, to je rizik za investitore manji“, navodi Zara.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da postoji pozitivna korelacija između poslovnih praksi kružnoga gospodarstva i većeg povrata prilagođenog riziku u udjelima. Tim je pronašao i dokaze u prilog tezi da usvajanje poslovnih modela KG može, ukupno gledajući, učiniti gospodarstvo otpornijim na vanjske šokove.

„Tijekom pandemije bolesti COVID-19 tvrtke s većim stupnjem implementacije kružnoga poslovanja pretrpjele su manje negativnosti u razdoblju najjačeg vala pandemije – te su se brže vratile u prvobitno stanje u razdoblju nakon pandemije“, dodaje Zara.

Nekada je misao vodilja bila utvrditi kako financije mogu pomoći kružnom gospodarstvu. Danas nam rezultati istraživanja govore da je njihov međusobni odnos uzajamno koristan: kružno se gospodarstvo financijama predstavlja kao ključna poluga za ulaganja i kretanja industrije naprijed k otpornijoj budućnosti.

Podijelite članak

Više o temi

Kako se Pirelli uključio u kružno gospodarstvo?
Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Pet razloga zašto je kružno gospodarstvo izvrsna ideja