• No suggestions

KRUŽNA EKONOMIJA

Financiranje kružnog gospodarstva: Paket za uspjeh

EcoCortecov novi pogon za preradu polimera produljit će vijek trajanja proizvoda te ublažiti njihov štetan utjecaj na okoliš

09/02/2023

 

PODCASTVelik paket zelenog financiranja

Kako je zeleno kreditiranje hrvatskom proizvođaču bioplastike omogućilo širenje

Metalnim dijelovima za industriju, bez obzira na to jesu li oni mali, za vozila, ili veći, za strojeve u proizvodnim pogonima, potrebna je zaštita od korozije. U Hrvatskoj je EcoCortec najveći proizvođač biorazgradivih polimera, koji štite dijelove od toga da postanu neupotrebljivi dok se transportiraju Europom. Novi pogon, koji će biti pušten u rad sljedeće godine, omogućit će EcoCortecu proširenje proizvodnih kapaciteta te produljenje životnog vijeka  materijala koji se koriste u  bioplastičniim folijama i vrećicama. Sve to financira platforma Intese Sanpaolo za kreditiranje  kružne ekonomije. U podcastu sudjeluju Dijana Zrinski, generalna direktorica tvrtke EcoCortec, Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a, banke supsidijara Intese Sanpaolo, i Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim te malim i srednjim poduzećima, Sektor za međunarodne banke supsidijare Intese Sanpaolo.

Poslušajte podcast kako biste saznali više.


EcoCortec je najveći proizvođač bioplastike i antikorozivnih folija u Hrvatskoj. Tvornica je postigla toliki uspjeh da je bilo potrebno brzo proširiti proizvodne pogone kako bi se zadovoljila potražnja klijenata Naime, u područjima kao što je automobilska industrija zbog korozije transportiranih dijelova lako može doći do problema skupog otpada.

EcoCortecov novi pogon za preradu polimera na tisuću četvornih metara dovršen je 2022. godine te će u punoj funkciji biti 2023. Osim što će EcoCortec moći usluživati više klijenata te im nuditi više proizvoda, novi pogon omogućit će produljenje vijeka trajanja materijala iz bioplastičnih folija i vrećica.

Kružno gospodarstvo na prvome mjestu

Dijana Zrinski, generalna direktorica EcoCorteca, kaže: „U naše proizvode možemo uključiti do dvadeset posto recikliranog materijala. Uvijek gledamo cijeli životni ciklus proizvoda – na početku, kada odlučujemo koji ćemo materijal upotrijebiti, te na kraju, kako bi se ponovno mogao upotrijebiti taj isti proizvod.”

"Kada smo upoznali novu tehnologiju, koja će povećati proizvodne kapacitete te služiti produljenju životnog vijeka proizvoda, a u isto vrijeme smanjiti količinu otpada, bili smo zaista oduševljeni što smo u prilici u zajedničkoj suradnji s tvrtkom razviti plan financiranja koji će im najbolje odgovarati."

Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe

U duhu kružnoga gospodarstva, novi je pogon djelomično izgrađen od materijala zgrade koja je prije bila na toj lokaciji. Stari materijal nije ostao neiskorišten, nego je prilagođen potrebama novog pogona.

Taj pogon, financiran iz fonda za kružno gospodarstvo grupe Intesa Sanpaolo, još je jedan primjer održivoga kreditiranja na djelu.

Privredna banka Zagreb, članica grupe Intesa Sanpaolo, svojim bankarskim uslugama podupire EcoCortec od 2016. godine. Kako bi bili sigurni da je tvrtka kvalificirana za financiranje iz fonda kružnoga gospodarstva, tim je vodio cijeli niz razgovora kako bi doznali što tvrtka kreditom namjerava realizirati.

"Pred revolucijom smo. Ovo je doista važno ako se uzme u obzir što se događa oko nas u Europi i probleme koje imamo s onečišćenjem i globalnim zagrijavanjem."

Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim te malim i srednjim poduzećima, Sektor međunarodnih banaka supsidijara Intese Sanpaolo

Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a, kaže: „Kada morate uključiti u mnogo više tehničkih razgovora usporedo s tim razvijete i velik interes za učenje o tome kako će nova proizvodnja tvrtke utjecati na okoliš.”

„Kada smo upoznali  novu tehnologiju, koja će povećati proizvodne kapacitete te služiti produljenju životnog vijeka proizvoda, a u isto vrijeme smanjiti količinu otpada, bili smo zaista oduševljeni  što smo u prilici u zajedničkoj suradnji s tvrtkom razviti plan financiranja koji će im najbolje odgovarati.”

Intesa Sanpaolo 2022. je godine dvadeseterostruko povećala iznos kreditiranja prema ESG uvjetima – podupirući starija poduzeća kreditima kako bi njihove prakse bila više“ kružna“ te kako bi se novijima, već „kružnim“ poduzećima, pomoglo da još više napreduju. ESG financiranje korespondira s ulogom banke kao prvoga strateškog partnera u financijskim uslugama Zaklade Ellen MacArthur.

"Uvijek gledamo cijeli životni ciklus proizvoda – na početku, kada odlučujemo koji ćemo materijal upotrijebiti, te na kraju, kako bi se ponovno mogao upotrijebiti taj isti proizvod."

Dijana Zrinski, generalna direktorica EcoCorteca

Briga za zelenu tranziciju

Osim sredstava za financiranje kružnoga gospodarstva, Poslovni plan  Intesa Sanpaolo Grupe za 2025. godinu predviđa i 115 milijardi eura namijenjenih društvu i zelenoj tranziciji.

„Pred revolucijom smo”, rekao je Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim  te malim i srednjim poduzećima, Sektor međunarodnih banaka supsidijara Intese Sanpaolo. „Ovo je doista važno ako se uzme u obzir što se događa oko nas u Europi i probleme koje imamo s onečišćenjem i globalnim zagrijavanjem.”

 „No moram reći: Ovo je samo početak.”

Poslušajte podcast kako biste saznali više o ovom projektu i planovima grupe Intesa Sanpaolo za investicije u održivost.

Podijelite članak

Više o temi

Kako se Pirelli uključio u kružno gospodarstvo?
Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Pet razloga zašto je kružno gospodarstvo izvrsna ideja