• No suggestions

KRUŽNA EKONOMIJA

Plodovi financiranja kružnoga gospodarstva sredstvima banke Intesa Sanpaolo

Ekološki staklenik za uzgoj zimskih rajčica samo je jedan od projekata koji se koriste sredstvima iz fonda za kružno gospodarstvo banke Intesa Sanpaolo.

Rhiannon Edwards

22/12/2022

PODCASTZašto su rajčice iz kružnoga gospodarstva slađe?

Posjet slovenskom stakleniku za uzgoj rajčica otkriva financiranje kružnoga gospodarstva u praksi

Novi staklenik za uzgoj rajčica slovenskog proizvođača hrane Friško omogućuje ukusne plodove tijekom cijele godine i pridonosi rezultatima tvrtke bez štete za okoliš. Ovaj kružni projekt samo je jedan od brojnih projekata financiranih sredstvima banke Intesa Sanpaolo predviđenima za financiranje kružnoga gospodarstva koja su dostupna zelenim poslovnim inicijativama.

Poslušajte podcast kako biste saznali više.

 

U novom stakleniku slovenskog uzgajivača rajčica Friško laguna kišnice napaja sustav za navodnjavanje koji zalijeva biljke. Bumbari lete uokolo i prirodno oprašuju cvjetove, bez snažnih herbicida i pesticida koji bi ih u tome spriječili.

Sustav grijanja staklenika također stvara i električnu energiju. Otišli su i korak dalje, CO2 koji nastaje kao nusproizvod sustava za grijanje prikuplja se i umjesto puštanja u atmosferu, vraća se u staklenik gdje ga biljke pretvaraju u kisik koji nije štetan za planet.

"Želimo biti sigurni da naši klijenti žele poslovati s nama. Što je još i važnije, uz vrijednost želimo stvarati i pozitivan učinak te istovremeno uvesti inovacije u način poslovanja klijenata"

Massimiano Tellini, direktor za kružno gospodarstvo u Inovacijskom centru banke Intesa Sanpaolo

Staklenik je primjer dizajna kružnoga gospodarstva u praksi. Tijekom cijele godine dozrijevaju ukusne rajčice bez štetnih učinaka za planet.

„Zahvaljujući novom stakleniku, naša će se proizvodnja zimi povećati za 50 %“, kaže Kristijan Magdič, direktor tvrtke Paradajz d. o. o. (matično društvo tvrtke Friško d. o. o.) i prokurist tvrtke FRIŠKO d. o. o. 

Veliki rast, mali utjecaj

Projekt staklenika financiran je kreditom od 3,5 milijuna eura iz sredstava banke Intesa Sanpaolo predviđenih za financiranje kružnoga gospodarstva koja su dostupna zelenim poslovnim inicijativama.

Umjesto da razmatra samo financijske pojedinosti, prilikom ugovaranja kredita za financiranje kružnoga gospodarstva banka Intesa Sanpaolo u obzir uzima i okolišne KPI-jeve, kao što su obnovljiva energija i hvatanje ugljika.

Goranka Gregorič Repnik, voditeljica SME odjela u banci Intesa Sanpaolo Slovenija, kaže: „U ovom i mnogim drugim slučajevima, kao bankari moramo zagrepsti ispod površine poslovnog modela i shvatiti kako možemo pridonijeti, kako će projekt koristiti cijelom planetu. To su te male pobjede u našem poslu.“

" Zahvaljujući novom stakleniku, naša će se proizvodnja zimi povećati za 50 %"

Kristijan Magdič, direktor tvrtke Paradajz d. o. o. (matično društvo tvrtke Friško d. o. o.) i prokurist tvrtke FRIŠKO d. o. o.

Ubrzavanje sustavne promjene

Kružno gospodarstvo unosi revoluciju u sve dijelove industrije, no prehrambeni sektor suočen je s jedinstvenim izazovima i prilikama.

Massimiano Tellini, direktor za kružno gospodarstvo u Inovacijskom centru banke Intesa Sanpaolo, kaže: „Vjerujemo da je ovo [Friško] vrlo bitna transakcija, rekao bih od povijesne važnosti, koju će slijediti i druge.

Želimo biti sigurni da naši klijenti žele poslovati s nama. Što je još i važnije, uz vrijednost želimo stvarati i pozitivan učinak te istovremeno uvesti inovacije u način poslovanja klijenata.” 

"U ovom i mnogim drugim slučajevima, kao bankari moramo zagrepsti ispod površine poslovnog modela i shvatiti kako možemo pridonijeti, kako će projekt koristiti cijelom planetu. "

Goranka Gregorič Repnik, voditeljica SME odjela u banci Intesa Sanpaolo Slovenija

Kao prvi strateški partner u pružanju financijskih usluga Zaklade Ellen MacArthur, banka Intesa Sanpaolo postavila si je za cilj pokrenuti što je više moguće projekata koji imaju pozitivan utjecaj na okoliš.

Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim te malim i srednjim poduzećima, sektor ISBD, Intesa Sanpaolo, kaže: „Naši se klijenti sve više obrazuju o važnosti održivosti. Svi moji kolege širom svijeta nastoje postići što je više ovakvih prilika.“

Poslušajte podcast i saznajte više o tome kako sredstva banke Intesa Sanpaolo namijenjena financiranju kružnoga gospodarstva omogućuju sustavne promjene.

Podijelite članak

Više o temi

Kako se Pirelli uključio u kružno gospodarstvo?
Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Pet razloga zašto je kružno gospodarstvo izvrsna ideja