• No suggestions

KRUŽNA EKONOMIJA

Kružna mobilnost ključno je područje promjena za gradove

Kružna mobilnost obećava stati na kraj kašnjenjima, čišći zrak, nove prijevozne sustave, jeftinija putovanja i sigurnije ceste.

21/02/2022

Stanovnici gradova žele brz i jednostavan prijevoz, bez kašnjenja, prometnih gužvi i bez povećanja troškova goriva i karata. Međutim, naši su gradovi žarišta onečišćenja i otpada i stoga ih moramo promijeniti ako želimo postići cilj ugljične neutralnosti.

Kružna mobilnost ključno je područje promjena za gradove – područje koje će riješiti oba navedena problema. Primjenom umjetne inteligencije (AI), ekonomije dijeljenja, analize podataka i tehnologije alternativnih goriva, kružna mobilnost smanjit će onečišćenje uzrokovano prometom u našim gradovima, a istovremeno će poboljšati kvalitetu naših putovanja.

Novi sustavi bit će pokretači pozitivnih promjena. Primjerice, rast dijeljenja automobila, kao dio šire ekspanzije ekonomije dijeljenja, smanjit će troškove održavanja automobila stanovnicima gradova.

Manjim brojem pojedinaca koji posjeduju automobil smanjit će se potreba za parkirnim mjestima i tako osloboditi više prostora za parkove i igrališta u područjima velike gustoće naseljenosti.

Smanjenjem broja individualnih vlasnika cestama će prometovati automobili novijeg datuma koji će se koristiti samo kada uistinu budu potrebni čime će se smanjiti emisija onečišćujućih tvari i općenito poboljšati kvaliteta zraka. 

I javni će prijevoz imati koristi od kružne mobilnosti. Analitika podataka i AI već rade na prometnim mrežama nekih od najvećih svjetskih gradova.

U Singapuru se pretrpanost javnih autobusa smanjila za 92 posto, a prosječno vrijeme čekanja osoba koje putuju na posao smanjeno je na četiri minute jer analitika podataka obavještava pružatelja usluga prijevoza o broju prijevoznih sredstava koja su potrebna za isporuku usluge u određeno vrijeme.

Urbana željeznička mreža Dubaija koristi umjetnu inteligenciju kako bi vožnja vlakovima bila jeftinija i bez kašnjenja. Širom Europe i SAD-a, pametni sustavi prijevoza skraćuju vrijeme putovanja do 20 %.

Ogroman učinak kružne mobilnosti na čistoću gradova i rješavanje prometne problematike tek se nazire.

Prelazak na pametna električna vozila i pametne ceste učinit će putovanja sigurnijima i stati na kraj prometnim gužvama. Autonomna vozila omogućit će čist i učinkovit prijevoz robe unutar gradova. Budućnost obećava stati na kraj kašnjenjima, čišći zrak, nove industrije, jeftinija putovanja i sigurnije ceste. 

Pogledajte film kako biste saznali više o kružnoj mobilnosti i do kojih će korjenitih promjena doći u području mobilnosti u našim gradovima.

Podijelite članak

Više o temi

Kružno gospodarstvo: ključ zaustavljanja klimatskih promjena
Financije i kružno gospodarstvo: partnerstvo za našu sadašnjost i budućnost
Obnovljivi izvori energije – vrijeme je za reviziju sustava