• No suggestions

Kružna ekonomija

Kružno gospodarstvo: ključ zaustavljanja klimatskih promjena

Kružno gospodarstvo može nam pomoći u ispisivanju stranica potpuno nove budućnosti i preusmjeriti nas s razornog puta klimatskih promjena.

25/08/2022

 

Od poplava, preko šumskih požara do otapanja ledenjaka, kamo se god okrenemo, vidimo razoran učinak klimatskih promjena. Riječ je o problemu čiji je uzročnik čovjek, a kako bismo ga riješili, mi ljudi trebamo promijeniti svoje ponašanje.

Četrdeset i pet posto emisija koje uzrokuju klimatske promjene dolazi od gradnje zgrada, proizvodnje automobila, odjeće i hrane u našoj svakodnevici. 

Kružno gospodarstvo pomoći će nam u pronalaženju novih načina proizvodnje stvari koje svakodnevno koristimo – kao i načina za smanjenje emisija i pozicioniranje u skladu s ciljem Pariškog sporazuma da se temperatura na planetu Zemlji smanji za 1,5 stupanj.

Primijenimo li načela kružnoga gospodarstva u samo pet područja – cement, aluminij, čelik, plastika i hrana – iz atmosfere bismo mogli pročistiti 9,3 milijarde tona CO2 do 2050. godine. To je jednako smanjenju svih emisija u prometu na nulu.

U kružnom se gospodarstvu radi o tome da se treba vratiti na početak i iznova osmisliti kako stvari raditi na bolji način.

Kako će nam kružno gospodarstvo pomoći? Načela kružnoga gospodarstva već samim svojim dizajnom isključuju nastajanje otpada i zagađenja u svakoj fazi procesa proizvodnje te smanjuju prekomjernu uporabu štetnih proizvoda.

Uzmimo za primjer cement. On ima široku primjenu diljem planeta gdje nam pomaže izgraditi naš svijet. Ipak, proizvodnja cementa godišnje na globalnoj razini proizvodi 8 % emisija CO2. Za proizvodnju cementa, fosilna goriva ili otpad spaljuju se radi pregrijavanja vapna i dobivanja kalcijeva oksida – što je kemijski proces kojim nastaju dodatne emisije CO2.

Proces proizvodnje cementa mogli bismo revidirati na način da se u njemu hvata ugljik umjesto da se otpušta u atmosferu, i to s pomoću novih materijala ili novih aplikacija. Ovo je samo jedan od primjera kakav utjecaj može imati razmišljanje u okvirima kružnoga gospodarstva.

Ovdje nije riječ o pukom smanjivanju utjecaja nekog starog sustava. Radi se o tome da se treba vratiti na početak i iznova osmisliti kako stvari raditi na bolji način.

Isto vrijedi i za druge industrijske procese, kao što su proizvodnja čelika i aluminija.

Revidiranje načina proizvodnje ovih materijala, kao i ponovno razmatranje njihove uporabe u građevini, omogućilo bi nam smanjenje emisija stakleničkih plinova za 3,1 milijardi tona ekvivalenta CO2 do 2050. Radi boljeg razumijevanja, recimo da je to više od emisija koje su zajedno proizvele sve zemlje članice Europske unije tijekom cijele 2019. godine.

Isto možemo učiniti i za sve sektore: odjeća, automobili, hrana – sve što upotrebljavamo možemo ponovno osmisliti u okvirima načela kružnoga gospodarstva kako bismo sve ove stvari učinili pametnijima i boljima za naš planet.

Banka Intesa Sanpaolo prvi je strateški partner za financijske usluge zaklade Ellen MacArthur, organizacije koja se zalaže za prelazak na kružno gospodarstvo.

Pogledajte film i saznajte više o tome kako nam ono može pomoći u poništavanju učinaka klimatskih promjena i osiguravanju budućnosti našega planeta.

 

IZVOR

1Completing the Picture - How the circular economy tackles climate change | Shared by Climate Change (thirdlight.com)

2https://ellenmacarthurfoundation.org/completing-the-picture

3https://medium.com/circulatenews/building-a-world-free-from-waste-and-pollution-575efb9a6a47

4https://ellenmacarthurfoundation.org/news/our-plan-for-cement-the-circular-economy

 

 

Podijelite članak

Više o temi

Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Hrana i kružno gospodarstvo: recept za budućnost
Pet razloga zašto je kružno gospodarstvo izvrsna ideja