• No suggestions

Kružna ekonomija

Novi sustav za proizvodnju i upotrebu plastike

Ako ništa ne poduzmemo, plastični otpad progutat će svijet. Kružno gospodarstvo može nam pomoći da to spriječimo.

19/05/2023


Zagađenje plastikom golem je izazov u brizi za okoliš i za budućnost našeg planeta. Ako ovako nastavimo, do 2050. u oceanima bi moglo biti više plastike nego riba.

Kao odgovor na ovu prijetnju UN je potpisao povijesni sporazum kojim se nastoji riješiti problem plastike. Kružno gospodarstvo navedeno je kao način za borbu protiv otpada i zagađenja koje uzrokuje plastika te za izgradnju čišćeg i zelenijeg globalnog sustava.

U kružnom gospodarstvu upotreba jednokratne plastike drastično se smanjuje, a umjesto nje upotrebljavaju se biorazgradivi materijali ili proizvodi koji se mogu upotrebljavati više puta. Tvrtke će se obvezati smanjiti količinu plastike u ambalaži i uvesti nove biomaterijale za proizvodnju ambalaže koja je nužna.

Samo ovim korakom znatno bismo smanjili utjecaj plastičnog otpada na okoliš, koji će se udvostručiti do 2040. ako ne promijenimo trenutačni sustav.

No u promišljanju kružnoga gospodarstva idemo korak dalje, otpad se izbjegava primjenom novih načina razmišljanja i inovacijama.

Glavni je cilj zaklade Ellen MacArthur, koja je vodeći zagovornik prelaska na kružno gospodarstvo, potpuno odvojiti upotrebu plastike od potrošnje ograničenih resursa.

To znači prestanak proizvodnje „izvorne”, odnosno nove plastike. Plastiku koja je trenutačno u upotrebi treba nastaviti i dalje rabiti, dok bi energija potrebna za oblikovanje plastike također trebala dolaziti iz obnovljivih izvora.

Modeli ponovnog iskorištavanja primjenjivat će se na razini industrije, što znači da će sve tvrtke povezane s plastikom surađivati uzduž vrijednosnog lanca u svrhu smanjenja rasipanja sirovina. Vlade diljem svijeta zajedno će raditi kako bi se problem plastike smanjio financiranjem i zakonodavstvom.

Novi sustav za upotrebu plastike koristit će i okolišu i gospodarstvu. Manje otpada znači veću učinkovitost za poduzeća, a maksimalno iskorištavanje ograničenih resursa smanjit će nepredvidljivost dostupnih sirovina.

Kao prvi strateški partner za financijske usluge zaklade Ellen MacArthur, Intesa Sanpaolo također je posvećena ostvarivanju načela kružnoga gospodarstva u upotrebi plastike.

To ima smisla i za planet i za poslovanje.

Pogledajte film i pročitajte naše izvješće kako biste doznali više o tome kako se sustav za proizvodnju i upotrebu plastike mijenja zahvaljujući kružnom gospodarstvu.

 

 

Podijelite članak

Više o temi

Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Hrana i kružno gospodarstvo: recept za budućnost
Pet razloga zašto je kružno gospodarstvo izvrsna ideja