• No suggestions

KRUŽNA EKONOMIJA

Obnovljivi izvori energije – vrijeme je za reviziju sustava

Da bi obnovljivi izvori energije postigli svoj puni potencijal za transformaciju našega planeta, moramo redefinirati energetski sustav u smjeru načela kružnoga gospodarstva

08/04/2022

Budućnost našega planeta oslanja se na energiju iz obnovljivih izvora. Na dobrom je putu da u potpunosti zamijeni energiju dobivenu iz fosilnih goriva za grijanje naših domova i pokretanje našeg prijevoza. 

Primjerice, u Italiji banka Intesa Sanpaolo koristi 100 % energije iz obnovljivih izvora za opskrbu svojih zgrada i poslovanja te ćemo do 2030. godine isto postići i na globalnoj razini.

Do 2050. godine gotovo 90 % proizvodnje struje dolazit će iz obnovljivih izvora. Energija vjetra i sunca proizvest će gotovo 70 % struje koju ćemo koristiti u svojim domovima. Kada je riječ o putovanjima, elektrifikacija zamjenjuje fosilna goriva. Svi nas ovi napori približuju ciljevima neto nultih emisija.

Banka Intesa Sanpaolo obvezala se na postizanje vlastite neto nulte emisije do 2030. godine, a do 2050. godine na ostvarenje istog cilja za svoje investicijske i financijske portfelje. Od 2008. godine banka je smanjila vlastite emisije za 60 %.

Međutim, proizvodnja čiste energije čini samo dio priče o energiji iz obnovljivih izvora. Kako bi budućnost našeg planeta bila sigurna, potrebno je preispitati i revidirati i pohranu i distribuciju energije.

Novi načini proizvodnje energije zahtijevaju novi sustav. Oslanjamo li se, primjerice, na energiju proizvedenu iz sunca i vjetra, potrebno je koristiti najnovije tehnologije za pohranu energije proizvedene tijekom vjetrovitoga i sunčanog vremena kako bismo osigurali dovoljne zalihe energije tijekom cijele godine.

U sektoru obnovljivih izvora energije potrebna je implementacija načela kružnoga gospodarstva kako bi bio u stanju nuditi cjelovito rješenje problema s kojima se naš planet suočava. Na primjer, polisilicij u solarnim panelima potrebno je zamijeniti materijalom koji je dostupniji, kao što je perovskit.

Vjetroagregate sastavljene od čelika, bakra, aluminija, rijetkih zemnih metala i stakloplastike potrebno je projektirati tako da ih se može jednostavno rastaviti i reciklirati kako bismo u potpunosti iskoristili materijale koje radi njihove proizvodnje uzimamo od našeg planeta i eliminirali otpad. Baterije za električne automobile trebaju biti izrađene tako da se mogu lako rastaviti na sastavne dijelove.

Kako bi pomogla u ostvarivanju ovih ciljeva, banka Intesa Sanpaolo prvi je strateški partner za financijske usluge zaklade Ellen MacArthur, organizacije posvećene ostvarivanju načela kružnoga gospodarstva. Pogledajte videozapis kako biste saznali više.

 

Podijelite članak

Više o temi

Kružno gospodarstvo: ključ zaustavljanja klimatskih promjena
Financije i kružno gospodarstvo: partnerstvo za našu sadašnjost i budućnost
Obnovljivi izvori energije – vrijeme je za reviziju sustava