• No suggestions

Kružna ekonomija

Zašto recikliranje ne može riješiti krizu plastičnoga otpada?

Stručnjaci iz Ujedinjenih naroda, Zaklade Ellen MacArthur i Coca-Cola Europe razgovaraju o izazovima s kojima se suočavamo u rješavanju krize plastičnoga otpada i o ključnoj ulozi financijskoga sektora u pronalaženju rješenja.

16/08/2023

 

PODCAST: Rješavanje krize plastičnoga otpada

Poslušajte razgovor stručnjaka iz Ujedinjenih naroda, Zaklade Ellen MacArthur i Coca-Cola Europe o krizi plastičnoga otpada i pronalaženju rješenja.

Samo 2 % reciklirane plastike vraća se u sustav i ponovno upotrebljava, iako već 40 godina imamo program za recikliranje plastike. Ako odmah nešto ne poduzmemo, do 2050. u oceanima bi moglo biti više plastike nego ribe.

Recikliranje nije jedini odgovor na krizu plastičnoga otpada. Bitno je da se proizvođači koji upotrebljavaju plastiku također uključe u razgovor. 

Poslušajte najnoviji razgovor koje omogućuje Intesa Sanpaolo u kojemu stručnjaci iz Ujedinjenih naroda, Zaklade Ellen MacArthur i Coca-Cole Europa razgovaraju o mogućim rješenjima problema povezanih s plastikom. 

Poslušajte podcast kako biste saznali više.

 

 

Zagađenje plastikom jedan je od najvećih izazova kružnoga gospodarstva s kojim se moramo suočiti. Ako odmah nešto ne poduzmemo, do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe.

Financijska inicijativa Programa Ujedinjenih naroda za okoliš ima za cilj iskoristiti financijska rješenja za uklanjanje plastičnoga zagađenja širom planeta. Intesa Sanpaolo članica je UN-ove inicijative.

Peggy Lefort, voditeljica Odjela za zagađenje i kružno gospodarstvo Financijske inicijative Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, kaže: „Za smanjenje zagađenja kratkotrajnim plastičnim proizvodima do 2040. potrebna je promjena čitavih sustava.”

„Morat ćemo promijeniti način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku te zamijeniti trenutačan linearni model kružnim modelom. Za to će biti potrebno drastično promijeniti sustave financiranja.”

"Morat ćemo promijeniti način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku te zamijeniti trenutačan linearni model kružnim modelom. Za to će biti potrebno drastično promijeniti sustave financiranja."

Peggy Lefort, voditeljica Odjela za zagađenje i kružno gospodarstvo Financijske inicijative Programa Ujedinjenih naroda za okoliš

„Uloga je financijskoga sektora podržati svoje klijente u prijelazu na kružno gospodarstvo u području plastike.”

Promjena trenutačnoga sustava nije dobra samo za planet, također će dovesti do ušteda u procijenjenome iznosu od 4,5 bilijuna dolara do 2040.

„Uvjerena sam da je moguće jer nam tako kaže znanost”, kaže Peggy Lefort.

Financijski i proizvodni sektor moraju surađivati kako bi potaknuli na promjenu u upotrebi plastike. Zato je Intesa Sanpaolo prvi strateški partner za financijske usluge Zaklade Ellen MacArthur (EMF), dobrotvorne organizacije posvećene ostvarivanju načela kružnoga gospodarstva. Partnerstvo je dogovoreno još 2015.

Rješavanje zagađenja plastikom preispitivanjem sustava jedan je od glavnih prioriteta Zaklade.

"Radi se o golemom problemu. Ne možemo ga jednostavno ignorirati! "

Gilonne Traub, voditeljica odnosa s partnerima u Zakladi Ellen MacArthur

 

Banka Intesa Sanpaolo već je dugi niz godina posvećena tranziciji ka kružnom gospodarstvu (KG) što se očituje uz naše posebno partnerstvo sa zakladom Ellen MacArthur u proteklih šest godina, koje ćemo nastaviti i u sljedeće tri godine.

Cilj je banke postizanje ugljične neutralnosti u svojem radu do 2030. kao i neto nultih emisija u poslovanju do 2050., a obvezali smo se i na ulaganje 90 milijuna € u zelenu tranziciju, počevši od danas pa do 2025. godine.

No, iako je predanost promjenama ključna, banka je zainteresirana i za mjerenje utjecaja koji se vrši. Kako može kvantificirati učinke prelaska na kružno gospodarstvo u svojem cilju ostvarivanja napretka s gospodarskoga, društvenoga i ekološkoga gledišta?

Cilj studije provedene u uskoj suradnji sa Sveučilištem Bocconi jest istražiti kakav utjecaj ovakva tranzicija može imati na pokretače stvaranja vrijednosti u financijskoj industriji. Cilj je ovog istraživačkog projekta definirati odnos između kružnoga gospodarstva i financijske industrije i prikazati kako se financije transformiraju u skladu s načelima kružnosti, bivajući istovremeno i mostom za transformaciju ostalih industrija.

"Pred nama je mnogo izazova jer moramo pružiti cjelovita rješenja za različita tržišta. Poslujemo u više od 200 zemalja, a svako od tih tržišta ima jedinstvenu geografiju i situaciju – različite vlasti, različito zakonodavstvo i različite navike potrošača. Partnerstvo sa Zakladom Ellen MacArthur za nas je iznimno bitno. Uz ovu suradnju imamo mogućnost posvetiti se složenim izazovima."

Ana Gascón, direktorica inicijative Zemlja bez otpada u tvrtki Coca-Cola Europe.

„Radi se o golemom problemu”, kaže Gilonne Traub, voditeljica odnosa s partnerima u Zakladi Ellen MacArthur. „Ne možemo ga jednostavno ignorirati!

„Tu se ne radi samo o velikome pacifičkom otoku smeća. Ja živim u Europi, u Engleskoj. Kad s djecom šećem plažom, nailazimo na plastiku.”

Iako imamo sustave za recikliranje već oko 40 godina, trenutačno se reciklira samo 14 % plastične ambalaže, a tek 2 % se vraća u sustav i ponovno upotrebljava.

Recikliranje stoga nije jedini odgovor na krizu plastičnoga otpada. Ključno je da se proizvođači koji upotrebljavaju plastiku također uključe u razgovor. Tako je i Coca-Cola Europe još jedan strateški partner Zaklade Ellen MacArthur.

„Pred nama je mnogo izazova jer moramo pružiti cjelovita rješenja za različita tržišta”, kaže Ana Gascón, direktorica inicijative Zemlja bez otpada u tvrtki Coca-Cola Europe.

„Poslujemo u više od 200 zemalja, a svako od tih tržišta ima jedinstvenu geografiju i situaciju – različite vlasti, različito zakonodavstvo i različite navike potrošača.”

„Partnerstvo sa Zakladom Ellen MacArthur za nas je iznimno bitno. Uz ovu suradnju imamo mogućnost posvetiti se složenim izazovima.”

Poslušajte podcast u kojemu se raspravlja o tome kako financijski i proizvodni sektor mogu pomoći u rješavanju problema s plastikom.

 

Podijelite članak

Više o temi

Kako se Pirelli uključio u kružno gospodarstvo?
Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Pet razloga zašto je kružno gospodarstvo izvrsna ideja