• No suggestions

Kružna ekonomija

Kako promišljanje dizajna može pretvoriti kružno gospodarstvo u stvarnost?

Dizajn se ne odnosi samo na proizvode, već se može primijeniti i na sustave. Tri stručnjaka za promišljanje dizajna razgovaraju o tome kako pravi pristup može ubrzati prijelaz na kružno gospodarstvo.

01/12/2022

 

PODCAST: Promišljanje dizajna i kružno gospodarstvoinancije i kružno gospodarstvo

Kako kreativnom primjenom dizajna možemo spasiti planet?

Kako promišljanje dizajna može promijeniti poslovne modele, proizvodne modele i bankarstvo te utjecati na način na koji iskorištavamo resurse i promijeniti naš svijet nabolje? Tri stručnjaka za promišljanje dizajna sudjeluju u raspravi okruglog stola o tome kako se kružno gospodarstvo i promišljanje dizajna upotpunjuju.

Poslušajte podcast kako biste saznali više.

 


Dizajn je ključan alat za postizanje kružnog gospodarstva. On nam pomaže ne samo da ponovno razmislimo o proizvodima i kako se proizvode, već i da preoblikujemo sustave u poslovnom svijetu i šire. 

"U slučaju kružnoga gospodarstva, razmišljamo o dizajniranju organizacija kako bismo podržali njihovu želju za kružnim djelovanjem."

Chris Grantham, izvršni direktor za kružno gospodarstvo, Ideo.

Chris Grantham, izvršni direktor za kružno gospodarstvo tvrtke Ideo, kaže: „Ako razmislimo o području u kojem primjenjujemo dizajn, vidjet ćemo da se ono uvelike promijenilo. U slučaju kružnoga gospodarstva, razmišljamo o dizajniranju organizacija kako bismo podržali njihovu želju za kružnim djelovanjem.”

Ta ideja šire primjene dizajna zove se promišljanje dizajna. Promišljanjem dizajna možemo promijeniti čitav poslovni model, uključujući i ključne pokazatelje uspješnosti te načine na koje tvrtke mjere svoju vrijednost.

Također može uključivati i redizajn vlasničke i upravljačke strukture poduzeća. U skladu s time, tvrtke mogu na drukčiji način razmatrati i stvarati vrijednost.
Dizajn također može preoblikovati i industriju. Rušenjem prepreka za konkurenciju i izgradnjom kooperativnih lanaca stvaranja možemo iz resursa izvući maksimalnu vrijednost i tako ublažiti ekološku katastrofu.

Alice Bodreau, voditeljica strateških partnera za Europu zaklade Ellen MacArthur Foundation, kaže: „Kružni dizajn iznimno je bitan nov način primjene metodologija dizajna. No, učinak je najveći kad se primjenjuje zajedno uz promišljanje poslovanja i sustava.”

Kao ideju koja je proizašla iz tog novog načina razmišljanja, Alice navodi novi model iznajmljivanja koji je uveo francuski lanac sportske opreme Decathlon. „Ako idem na kampiranje jednom godišnje, jednostavnije mi je unajmiti šator nego ga kupiti. U isto vrijeme, tvrtke poput Decathlona imaju ekonomski interes za te modele.”

Model iznajmljivanja tjera tvrtke da o proizvodima razmišljaju na drukčiji način. Prema tome modelu, na primjer, proizvodi namijenjeni za masovno tržište moraju se dizajnirati i proizvoditi tako da dulje traju, a ne da ostvare najveću dobit.

Kao prvi strateški partner u pružanju financijskih usluga Zaklade Ellen MacArthur, banka Intesa Sanpaolo puno je razmišljala o redizajniranju sustava. Fabio Salierno, voditelj Odjela za usluge i dizajn korisničkog iskustva banke, kaže: „Kružnost možemo shvatiti kao neku vrstu okvira koji ističe značajke koje dijeli i promišljanja dizajna. Također pruža nove prilike za osmišljavanje novih usluga.”

„Prilikom osmišljavanja novih usluga nastojimo primijeniti sustavan pristup. Uzimamo u obzir recipročnost svih razmjena, nastojimo obuhvatiti elemente iz drugih sustava koji bi našim uslugama mogli dati novu vrijednost.”

 Najnoviji poslovni plan banke Intesa Sanpaolo za razdoblje 2022. – 2025. uključuje značajan doprinos društvu i zelenoj tranziciji u iznosu od 115 milijardi eura, od kojeg je 8 milijardi eura novih pozajmljivanja namijenjeno za kružno gospodarstvo.

Banka je također pokrenula u potpunosti digitalnu banku, Isybank, s ciljem unaprjeđenja sustava, smanjenja otpada i pružanja boljih rezultata klijentima.

Poslušajte podcast i od Crisa, Alice i Fabija doznajte više o promišljanju dizajna i kružnom gospodarstvu.

Podijelite članak

Više o temi

Kako se Pirelli uključio u kružno gospodarstvo?
Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Pet razloga zašto je kružno gospodarstvo izvrsna ideja