• No suggestions

Međunarodna prisutnost

Mala poduzeća pokreću oporavak BiH

Bosna i Hercegovina ima snažan potencijal za rast unatoč nedavnim poteškoćama

04/04/2023


Gospodarstvo Bosne i Hercegovine trebalo bi se oporaviti nakon svega što se dogodilo u proteklih nekoliko godina, uključujući pandemiju.

Nakon smanjenja BDP-a za 3,2 % u 2020. gospodarstvo je 2021. pokazivalo snažne znakove oporavka od oko 6 % u usporedbi s prethodnom godinom. 

Ti su rezultati postignuti zahvaljujući ponovnom rastu industrijske proizvodnje (povećanje od 6,7 %), privatnoj potrošnji, izvozu (34,8 %) i potpunom oživljavanju turizma, kaže Marco Trevisan, glavni izvršni direktor Intesa Sanpaolo Banke BiH. 

Očekuje se da će se ti pozitivni gospodarski rezultati nastaviti i u 2022., uz predviđanja rasta BDP-a od 2,5 %. Međutim, zbog inflacijskih pritisaka, rastućih troškova energenata i trenutačne međunarodne političke klime ekonomisti su predviđenu inflaciju za 2022. povisili na 11,5 %.

"Mali poduzetnici temelj su našeg gospodarstva. Posebno smo usmjereni na kreditne programe za obrtnike, nudimo široku ponudu proizvoda za novoosnovane tvrtke te imamo posebno formiran tim stručnjaka za pružanje odgovora na potrebe ove vrste klijenata"

Marco Trevisan, glavni izvršni direktor Intesa Sanpaolo Banke BiH

No i dalje postoje dobre prilike za ulaganje. „Ova zemlja ima strateški položaj, vrlo stabilan financijski sektor, povoljne trgovinske i druge sporazume”, kaže Trevisan.

„Nadalje, zakonodavstvo, carinski i porezni sustav povoljni su, a država ima konkurentnu radnu snagu, niske operativne troškove, dobre prirodne resurse i vrlo privlačne lokacije za ulaganja.” Sektori u porastu uključuju poljoprivredu, metale, drvo, energetiku, turizam, nekretnine i tekstil.

Iako BiH nije članica Europske unije, Trevisan upućuje na druge prednosti. „Nalazimo se u srcu Europe i imamo sporazum o slobodnoj trgovini. To čini državu zanimljivom sa stajališta ulaganja”, kaže. Osim toga, Bosna i Hercegovina pojačano ulaže u infrastrukturu kako bi poboljšala svoju povezanost sa susjednim zemljama.

Bosna i Hercegovina je poznata po svojem uspješnom poslovnom okolišu malih poduzeća i nekoliko velikih korporacija. Intesa Sanpaolo vrlo je uspješna u radu s malim poduzetnicima.

„Mali poduzetnici temelj su našeg gospodarstva”, kaže Trevisan. „Posebno smo usmjereni na kreditne programe za obrtnike, nudimo široku ponudu proizvoda za novoosnovane tvrtke te imamo posebno formiran tim stručnjaka za pružanje odgovora na potrebe ove vrste klijenata.”

Banka je omogućila i pristup sredstvima kreditne linije Europskoj investicijskoj banci (EIB) i Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Plan je ponuditi nove proizvode kao što su usluge SMS-a i m-tokena za pravne i poslovne subjekte. „Banka ide u smjeru sve veće modernizacije i digitalizacije poslovanja”, kaže Trevisan. „Uskoro će biti moguće uplatiti novac na račun pravne osobe na bankomatima Intesa Sanpaolo Banke.

U kontekstu ekonomske i političke klime izazvane ratom u Ukrajini, predviđanja su za bankarski sektor u Bosni i Hercegovini smanjena, a bankarski sektor u zemlji zabilježio je ograničenu potražnju za novim kreditima u prvom tromjesečju 2022., izjavio je Trevisan.

Zakonodavstvo, carinski i porezni sustav povoljni su, a država ima konkurentnu radnu snagu, niske operativne troškove, dobre prirodne resurse i vrlo privlačne lokacije za ulaganja - Marco Trevisan, glavni izvršni direktor Intesa Sanpaolo Banke BiH.

Objašnjava: „Nove okolnosti zahtijevaju reviziju ciljeva rasta za 2022., no rast prihodonosnih kredita slabiji je od očekivanoga.”

To smanjenje, kaže Trevisan, „jednako je raspoređeno među korporacijama i fizičkim osobama kao posljedica polaganog oporavka potražnje za kreditima i općenite međunarodne nestabilnosti. Ciljevi za mala i srednja poduzeća (SME) potvrđeni su na temelju dosadašnjih dobrih rezultata i stabilnog ulaska u dolazećim mjesecima.” 

Okoliš, društvo i upravljanje (ESG), jednako kao i u ostatku Grupe Intesa Sanpaolo, ključni je stup poslovnog plana Intese Sanpaolo BiH od 2022. do 2025.

Banka je već pokrenula program ESG transformacije. Intesa Sanpaolo prva je banka u Bosni i Hercegovini koja je potpisala sporazum s EIB-om za kredit od 20 milijuna eura za financiranje društvenog utjecaja malih i srednjih poduzeća.

Namijenjen je društvenim poduzećima i trgovačkim društvima koja se obvezuju na postizanje određenih ciljeva socioekonomskog učinka kao što su ravnopravnost spolova, zapošljavanje mladih i društvena uključenost ranjivih skupina. „Cilj je podržati lokalne poduzetnike u stvaranju pozitivnog socioekonomskog učinka i održivog razvoja”, rekao je Trevisan.

Banka se usmjerila na konsolidaciju vlastitog položaja kao jednog od glavnih operatera u državi. „Uvjereni smo da je naša mreža sposobna pokriti potrebe naših klijenata u skladu s našom strategijom”, kaže Trevisan.

Podijelite članak

Više o temi

Razgovor s Kevinom Salernom, direktorom podružnice banke Intesa Sanpaolo u Sydneyju
Kako su Italija i New York oblikovali bankarstvo?
Singapur: put do rasta