• No suggestions

Održivi razvoj

Financijska pismenost žena – put prema smislenoj promjeni

Istraživanja nam govore da je jedna od četiri žene i dalje financijski nepismena. Ulaganja banke Intesa Sanpaolo usmjerena su ka promjeni takvog stanja i osnaživanju žena u njihovim nastojanjima da oblikuju svoju financijsku budućnost

11/04/2022

 

PODCAST: Kako razviti financijsku pismenost kod žena?

Rušenjem financijskih barijera za žene uz stvarne promjene


Financijska pismenost žena već je godinama na dnevnom redu, no ipak, istraživanja nam govore da je jedna od četiri žene i dalje financijski nepismena. Učinak dobre financijske edukacije bit će povećanje bogatstva i blagostanja, što bi bilo dobro za društvo u cjelini. U ovome podcastu s Dr. Giovannom Paladino razgovaramo o istinskoj financijskoj jednakosti za žene – kao i o načinima njezina ostvarivanja.

 

 

Financijska pismenost žena već je godinama na dnevnom redu. Ipak, istraživanja nam govore da je jedna od četiri žene i dalje financijski nepismena. U 2022. godini žene i dalje zaostaju kada je riječ o kontroli nad vlastitim financijama i ostvarivanju koristi od njih.

U Europi, žene imaju manju kontrolu nad novcem u kućanstvu, te je njihov ulazak na tržište rada manje vjerojatan nego u slučaju muškaraca. Kada ipak uđu na tržište rada, njihove su plaće, ukupno gledajući, vjerojatno niže. UN je upozorio da na globalnoj razini kriza bolesti COVID-19 prijeti brisanjem cijele jedne „generacije postignuća” žena na putu do financijske jednakosti.

"Poučavanje osnovnih financijskih pojmova trebalo bi biti obavezno
"

Dr. Giovana Paladino, ravnateljica i kustosica Muzeja štednje, Intesa Sanpaolo

Ovo je „zaostajanje” žena rezultat duboko ukorijenjene rodne kulture koju je potrebno prevladati. Ne radi se o tome da žene ne mogu naučiti tehničke pojedinosti o financijama, ili primijeniti naučeno; radi se samo o tome da im treba omogućiti vrijeme, prostor i edukaciju za to.

Dr. Giovana Paladino, ravnateljica i kustosica Muzeja štednje, Intesa Sanpaolo, navodi: „Kultura se teško mijenja, posebice kada je duboko ukorijenjena u oba spola i na gotovo svim razinama obrazovanja. Da bismo promijenili kulturu, potrebno je uključiti cijelo selo”.

Banka Intesa Sanpaolo s ulaganjima u financijsku edukaciju započela je prije deset godina, osnivanjem Muzeja štednje u Torinu, fizičkog i digitalnog muzeja koji objedinjuje osobne i digitalne načine pružanja financijske edukacije.

Postoji mnogo genderwashinga. Potrebna nam je nova taksonomija – kao što je to učinjeno sa zelenim ulaganjem – kako bismo razlučili prazne riječi od napretka – Dr. Giovana Paladino, ravnateljica i kustosica Muzeja štednje, Intesa Sanpaolo

Muzej posjetitelje privlači putem aplikacija i posebnih interaktivnih izložbi, osmišljenih za privlačenje posjetitelja i izvan Torina, i to privlačnim i zanimljivim aktivnostima usmjerenim k financijskoj edukaciji.

„Poučavanje osnovnih financijskih pojmova trebalo bi biti obavezno”, kaže nam Dr. Giovana Paladino. „Sa žaljenjem moram reći da u mnogim zemljama, uključujući Italiju, školske aktivnosti ovise o dobroj volji učitelja i nastavnika. U mnogim slučajevima, oni niti ne žele govoriti o novcu.”

Žene su sjajne kada je riječ o štednji novca, no obično su manje samouvjerene prilikom ulaganja. Tijekom vremena inflacije to može značiti da su one u zaostatku jer njihov novac gubi vrijednost.

Učinak dobre financijske edukacije bit će povećanje bogatstva i blagostanja, što bi bilo dobro za društvo u cjelini. Čak i osnovna matematička znanja mogu u velikoj mjeri utjecati na financijsku dobrobit pojedinca.

Muzej štednje namijenjen je svakome – no to se odnosi i na specifične potrebe žena migranata, i žena koje su bile ili jesu žrtve obiteljskog zlostavljanja.

Da bismo promijenili kulturu, potrebno je uključiti cijelo selo – Dr. Giovana Paladino, ravnateljica i kustosica Muzeja štednje, Intesa Sanpaolo

„Ne postoji samo jedan jedinstveni način pristupanja ovom problemu, on ovisi o dobi i razini obrazovanja”, kaže Dr. Paladino, dodajući da može biti jednostavnije financijski educirati djecu, budući da ona novcu ne pridaju moralne prosudbe tako lako kao što to čine odrasli.

Cijeli je projekt usmjeren ka povećanju razumijevanja i mijenjanju stavova. Važno je da se umjesto puke rasprave dogode smislene promjene. Žene se prečesto nađu po strani kada je riječ o financijskom odlučivanju, a ekonomska neovisnost žena bila bi dobra za sve. Na radnim mjestima počinju se događati određeni pomaci, no naglasak je na uvođenju stvarnih promjena.
„Postoji mnogo genderwashinga. Potrebna nam je nova taksonomija – kao što je to učinjeno sa zelenim ulaganjem – kako bismo razlučili prazne riječi od napretka”, kaže Dr. Paladino.

Podijelite članak

Više o temi

Luca Matrone o primjeni Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi
Ulaganje u održivu budućnost za sve
Naša je ambicija postati banka s globalnim utjecajem.