• No suggestions

Održivi razvoj

Stefano Del Punta: zagovaratelj promjena i graditelj budućnosti

Financijski direktor banke Intesa Sanpaolo objašnjava kako je ostvarenje trajnih promjene pomoću financija važan dio identiteta banke.

Rhiannon Edwards

23/12/2020

Banka Intesa Sanpaolo nedavno je najavila kako će izdvojiti dodatnih milijardu eura, uz već dodijeljene zajmove u iznosu od 6 milijardi eura, za prijelaz tvrtki na kružno gospodarstvo.

Tvrtke svih veličina mogu podnijeti zahtjev za zajam po nižim kamatnim stopama pod uvjetom da rade na projektima kružnoga gospodarstva.

Osim fondom, banka je postigla veliki uspjeh i kružnim obveznicama i sada dodjeljuje zajmove za imovinu poduzeća na temelju ekoloških kriterija.

Stekavši više od 30 godina iskustva u bankarstvu, financijski direktor banke Intesa Sanpaolo razumije kako je ostvarenje trajnih promjene pomoću financija važan dio identiteta banke.

„Dvadeset posto naših dioničara čine zaklade. U našem je DNK-u da budemo socijalno angažirani... Jedna je od najvažnijih stvari u današnjem društvu učiniti nešto dobro za klimu.”

U zadnjem poslovnom planu banke glavni direktor Carlo Messina iznio je hrabru ambiciju da se banka Intesa Sanpaolo obveže na ostvarenje okolišnih, socijalnih i upravljačkih (ESG) ciljeva. Intesa Sanpaolo trenutačno je najbolje ocijenjena banka u smislu ispunjavanja obveza vezanih uz ostvarenje okolišnih, socijalnih i upravljačkih (ESG) ciljeva. Sada već peta godina partnerstva sa Zakladom Ellen MacArthur značajan je dio tog ostvarenja.

"Jedna je od najvažnijih stvari u današnjem društvu učiniti nešto dobro za klimu."

Stefano Del Punta, financijski direktor banke Intesa Sanpaolo


Del Punta smatra kako je pružanje podrške tvrtkama koje su se odmah odlučile za promjene i ispunjavanje obveza pametna etička i poslovna odluka. „Navedene tvrtke bolje su i imaju veću mogućnost uspjeha u budućnosti od tvrtki koje ne žele prijeći na kružno gospodarstvo”, tvrdi.

Pandemija je usporila ulaganja i rast tvrtki diljem svijeta.

Del Punta je uvjeren da će tvrtke nastaviti s ulaganjima – poglavito zbog toga što je novo cjepivo na pomolu. „Očekujemo snažan oporavak... Nažalost, 2020. bila je godina u kojoj se gotovo uopće nismo pomaknuli s mrtve točke”, kaže.

Talijanske tvrtke samouvjereno se okreću budućnosti i pružaju primjer cijelom svijetu. „Naša su srednja i mala poduzeća vrlo dinamična… Veoma su proaktivna i munjevito iskorištavaju prilike na tržištu”, navodi Del Punta.

U današnje vrijeme brojne globalne sile utječu na bankarstvo. Ne radi se ovdje samo o klimatskim promjenama i pandemiji koronavirusa, već i o Europi koja se mijenja nakon što je Velika Britanija napustila EU.

Del Punta, koji i sam gaji uspomene na život u Londonu, smatra Brexit nemilim događajem, ali i promjenom koja pruža nove mogućnosti.

„Nismo toliko daleko od vala prekogranične konsolidacije, pri čemu stvaramo bankarske šampione u paneuropskom području”, kaže. „Želimo svjedočiti navedenom procesu iz prvih redova, a ne iz zapećka.”

Poslušajte podcast i saznajte što još misli financijski direktor banke Intesa Sanpaolo.

 

Podijelite članak

Više o temi

Održivi razvoj i podizanje kvalitete
Luca Matrone o primjeni Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi
Ulaganje u održivu budućnost za sve