• No suggestions

Održivi razvoj

Haaziq Kazi nadahnuo kolege u banci Intesa Sanpaolo povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

Mladi aktivist za zaštitu okoliša i izumitelj broda ERVIS, osmišljenog za čišćenje oceana od plastičnog otpada, potiče naše djelatnike na svakodnevno djelovanje u smjeru smanjenja onečišćenja plastikom

Rhiannon Edwards

07/09/2023

 

„Svaki komad plastike ikad proizveden i dalje postoji negdje na našem planetu. Svaki komad plastike koji odlažemo, čiju upotrebu smanjimo, ponovno upotrijebimo ili recikliramo znači jedan komad plastike manje u našim oceanima, našem tlu, našem zraku i u našim tijelima.”

Bile su to riječi Haaziqa Kazija, 17-godišnjeg aktivista za zaštitu okoliša iz Indije, koji je održao govor za djelatnike iz sektora ISBD banke Intesa Sanpaolo povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja 2023. godine.

Dok je, u dobi od 10 godina, na programu National Geographic gledao dokumentarni film na tu temu, Haaziq je postao svjestan razornog utjecaja onečišćenja plastikom.

Pet godina kasnije osmislio je brod Ervis, veliko pomorsko plovilo koje djeluje poput golemog filtra za vodu, uklanjajući iz naših voda plastiku i druge onečišćivače.

Sada, kao student jednoga od prestižnih američkih sveučilišta iz skupine Ivy League, veliki dio svojeg vremena provodi razgovarajući s ljudima o plastici, dok putem svoje Zaklade Ervis razvija ideje o tome kako ovu problematiku najbolje približiti djeci školskog uzrasta.

U svojem govoru održanom za djelatnike sektora ISBD istaknuo je hitnost potrebe bavljenja našim problemom vezanim za plastiku. „Naši su oceani u krizi”, rekao je. „Svake godine osam milijuna metričkih tona plastike dospijeva u naše oceane. To je jednako bacanju ukupne količine plastike iz punog kamiona za smeće u ocean svake minute.”

„Takvo onečišćenje plastikom nije samo estetski problem. Ono je prijetnja podmorskom životu, ljudskom zdravlju i našim gospodarstvima.”

"Svake godine osam milijuna metričkih tona plastike dospijeva u naše oceane, a to je jednako bacanju ukupne količine plastike iz punog kamiona za smeće u ocean svake minute"

Haaziq Kazi, aktivist za zaštitu okoliša

Promjene u zajednici

Haaziqov govor bio je dio šireg niza aktivnosti usmjerenih na obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša. Više banaka članica sektora ISBD blisko je surađivalo s lokalnim nevladinim organizacijama u zajedničkom radu na stvaranju plana recikliranja plastičnih čepova za boce koji su nepogodni za recikliranje. Banke su ponudile zasaditi po jedno novo stablo za svaki zeleni i hipotekarni kredit ugovoren toga dana (na geografskim područjima na kojima su ove ponude bile dostupne).

Na tako različitim geografskim područjima kao što su Sjeverna Amerika i istočna Europa osmišljavanje takvih aktivnosti nije lak zadatak. Svaka regija ima svoje običaje, pravila i zakone. Predstavljanje naše poruke o okolišu na toliko raznolikim područjima bilo je pravi izazov.

„Ove smo se godine odlučili za pristup odozdo prema gore”, kaže nam Alice Grittini, voditeljica Odjela za održivi razvoj u sektoru ISBD. „Uključili smo sve izaslanike za društveno odgovorno poslovanje [DOP] iz naših podružnica te smo ih zamolili da nam na temelju iskustava sa svojih tržišta predlože što učinkovitije načine promicanja tema vezanih za okoliš i društvo na njihovu geografskom području.”

Više od pukog obilježavanja jednog dana

Naravno, posvećenost sektora ISBD zaštiti okoliša nije ograničena na samo jedan dan. Jedan je od zadataka naše sugovornice Alice i njezina tima pokretanje rasprave o tome kako tu našu posvećenost provesti u djelo u svim našim podružnicama.

„Na teme vezane za zaštitu okoliša snažan smo naglasak stavili i u našem važećem strateškom planu 22-25”, navodi ona. „Održivost je u samoj biti našega poslovanja na razini cijele Grupe. Cilj nam je jačanje svoje kapitalne pozicije uz održivi pristup.”

"Rast mora značiti održivi rast – a mi smo motor pokretač održivog razvoja"

Alice Grittini, direktorica Odjela za održivi razvoj, ISBD

„Rast mora značiti održivi rast – a mi smo motor pokretač održivog razvoja.”

Sektor ISBD dio je Grupe Intesa Sanpaolo, partnera za financijske usluge Zaklade Ellen MacArthur, dobrotvorne organizacije posvećene ostvarivanju načela kružnoga gospodarstva.

Osim toga, Banka je dodatno proširila svoju ponudu zelenih kredita za poslovne korisnike u okviru svojeg plana za ostvarivanje načela kružnoga gospodarstva, kojim uz ponudu kredita potičemo promjene u poslovnom sektoru.

„Ove smo se godine dodatno ubrzali”, kaže nam Alice, „što je dobar rezultat jer nam pokazuje da tvrtke zaista žele biti dijelom ove transformacije. Sve se banke kreću u ovom smjeru i počinju nuditi kredite za prijelaz na poslovanje po načelima kružnoga gospodarstva.”

Buduće generacije

Iako o ovoj temi najčešće govori pred djecom školskog uzrasta, Haaziq je bio počašćen što je dobio priliku o našem zajedničkom problemu povezanom s plastikom govoriti pred pripadnicima iskusnijih generacija.

„Volim o tome razmišljati na sljedeći način: naš planet nismo naslijedili od pripadnika prethodne generacije, već smo ga tek posudili od budućih generacija”, izjavio je nakon održanog govora. „Kao mlada osoba, želio bih iskusnijim generacijama prenijeti poruku da je briga o okolišu naša zajednička odgovornost.”

„Svi smo mi stanovnici ovoga predivnog planeta – i naša je dužnost štititi ga i sačuvati za buduće generacije.”

Podijelite članak

Više o temi

Naša je ambicija postati banka s globalnim utjecajem.
Stefano Del Punta: zagovaratelj promjena i graditelj budućnosti
Luca Matrone o primjeni Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi