• No suggestions

Održivi razvoj

Ulaganje u održivu budućnost za sve

U našemu drugom članku o bankarstvu s globalnim utjecajem rukovoditelji banke Intesa Sanpaolo opisuju ključne strategije koje će banci i njezinim klijentima omogućiti postizanje značajnih pozitivnih pomaka u društvu i okolišu.

Giulia Rhodes

01/04/2021

 

„Uvođenje promjena u vezi s okolišem i održivim gospodarstvom treba i financirati“, izjavila je Elena Flor, voditeljica Odjela za korporacijsku društvenu odgovornost, na nedavnom webinaru o bankarstvu s globalnim utjecajem koji je organizirala banka. „Okolišne, socijalne i upravljačke promjene također donose brojne mogućnosti.“

Flor je bila jedna od sedmero rukovoditelja banke koja je sudjelovala na okruglom stolu. U prvom smo članku ukratko naveli razmišljanja troje govornika. U ovom ćemo s vama podijeliti izjave ostalih četvero sudionika događaja koji je organizirao sektor ISBD.

Flor, koja se gotovo dva desetljeća bavila održivim financiranjem, istaknula je nagle okolišne, socijalne i upravljačke promjene. „U početku se radilo o rubnoj filantropiji. Sada je riječ o strategiji”, kaže. „Ona utječe na naš način poslovanja.”

Tvrtke griješe ako smatraju da mogu spavati na lovorikama i zadovoljiti se učinjenim kada je riječ o okolišnim, socijalnim i upravljačkim dimenzijama: „Sve je veći pritisak regulatornih tijela. Sve je veći interes dionika: ulagači uzimaju u obzir okolišne, socijalne i upravljačke čimbenike pri odabiru dionica, a isto rade klijenti i zaposlenici kada biraju proizvod ili radno mjesto. A konkurencija ulaže više truda nego ikad prije.”

"Okolišne, socijalne i upravljačke promjene također donose brojne prilike."

Elena Flor, voditeljica Odjela za korporacijsku društvenu odgovornost, Intesa Sanpaolo

„Ovaj 'pozitivni pritisak' i vanjski nadzor daju zamah“, domeće Flor. Banka se ponosi uvrštenjem u indeks održivog razvoja Dow Jones (kao jedina talijanska banka).

No, nije lako postati banka s globalnim utjecajem. „Ljestvica se neprestano podiže. Iznimno je teško postati predvodnikom u ovom području.“ No, tvrdi da se to isplati. „Istraživanja pokazuju da uspješne tvrtke ostvaruju bolje srednjoročne i dugoročne financijske rezultate u smislu okolišnih, socijalnih i upravljačkih dimenzija. Otpornije su i manje podložne riziku.”

Prijelaz na model kružnoga gospodarstva, za razliku od linearnog gospodarstva (proizvedi – upotrijebi – baci), dugoročna je obveza banke Intesa Sanpaolo, globalnog partnera za pružanje financijskih usluga Zaklade Ellen MacArthur.

Massimiano Tellini, voditelj Odjela za kružno gospodarstvo Inovacijskog centra banke, obrazložio je ulogu financijskih usluga u ostvarenju ove korjenite promjene. „Financije su ključne za oblikovanje nove vrste gospodarstva”, izjavio je. Ovaj je zadatak prijeko potreban ako se uzmu u obzir posljedice pandemije koronavirusa. „Financije su uvijek bile temelj oporavka i obnove.”

Tellini smatra da ovaj pristup treba ujednačeno primijeniti zajedničkim snagama duž lanca opskrbe. „Svi zajedno moramo dati svoj obol. Gospodarstvo Europe preuzima glavnu ulogu u uspješnoj obnovi. Sad [kad je Biden predsjednik SAD-a] imamo novi globalni kontekst.”

"Banke su dužne podržati klijente u promjeni njihova poslovnog modela, preformulirati rasprave o stvaranju vrijednosti i smanjiti rizik poslovanja."

Massimiano Tellini, voditelj Odjela za kružno gospodarstvo Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo

To će omogućiti poslovne pristupe i metode koje obnavljaju „prirodni kapital“ te izmijenjeni poslovni model koji nije toliko izložen varijablama i rizicima raspoloživosti resursa, fluktuaciji cijena i prekidu rada duž dugačkih lanaca vrijednosti.

„Ključna je stavka u održivu poslovanju osigurati usklađenost inovacija s potrebama i načinima života ljudi“, rekao je Luigi Ruggerone, voditelj Odjela za analizu trendova i primijenjeno istraživanje te Tellinijev kolega iz Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo.

„Naš je zadatak istraživati nove tehnologije i ideje te prepoznati inovacije koje će opstati”, objašnjava. Laboratoriji za umjetnu inteligenciju (AI) i neuroznanost (NS) Inovacijskog centra istražuju nove mogućnosti, njihovu možebitnu primjenu i vrijednost koju donose banci i njezinim dionicima.

„Glavna svrha tehnologije mora biti poboljšanje života”, smatra Ruggerone. „To mogu biti roboti koji će djeci s autizmom omogućiti samostalno odijevanje ili umjetna inteligencija koja će klijentima pružiti modele za prognozu klimatskih uvjeta.”

Iako se Ruggerone u svojem poslu susreće s mnogim uzbudljivim idejama, naglašava dva trenda koja smatra osobito važnima za stvaranje novih mogućnosti dok se industrijski sektori i društva sve više okreću održivom razvoju.

Prvi trend odnosi se na tehnologiju koja poboljšava zdravlje i produljuje život ljudi. „Ona će omogućiti društvu da bude zdravije i zaštićenije od bolesti te pružiti pomoć ljudima kojima je potrebna”, tvrdi. Tako imamo nedavni primjer važnog zadatka primjene umjetne inteligencije u sekvenciranju genoma koronavirusa.

 

"Glavna svrha tehnologije mora biti poboljšanje života."

Luigi Ruggerone, voditelj Odjela za analizu trendova i primijenjeno istraživanje Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo

Inovacije su također ključne u području transporta i mobilnosti na što je usredotočen pokretač razvoja razvojnih tvrtki u Inovacijskom centru. „Riječ je o razvijanim proizvodima od kojih ćemo svi imati koristi”, rekao je.

„Međutim, planiranje bolje budućnosti ujedno podrazumijeva dijeljenje bogatstva prošlosti“, naglasila je Laurence Aliquot, voditeljica Odjela za kulturnu promidžbu, marketing i partnerstvo Odsjeka za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu banke Intesa Sanpaolo. „Kao banka s globalnim utjecajem, dužni smo doprinijeti gospodarskom rastu zemlje, ali i njezinu kulturnom i građanskom razvoju. Talijanska umjetnička baština pripada čovječanstvu. Ona je važna stavka društvene uloge banke Intesa Sanpaolo.”

Aliquot smatra da je umjetnost izuzetno važan ekonomski resurs koji privlači turiste i stvara radna mjesta. Ali čak i kad nije toliko konkretna, njezina vrijednost u budućnosti u kojoj tvrtke nastoje stvoriti pozitivan utjecaj i dalje je ogromna. „Mi kao banka ne nudimo fizičku robu, već odnos koji se temelji na povjerenju, pogotovo kada se radi o financijama. Lako se gubi, a teško ga je izgraditi. Ovime pokazujemo da nam je stalo te se zbližavamo sa svojim klijentima i dionicima.”

"Kao banka s globalnim utjecajem, dužni smo doprinijeti gospodarskom rastu zemlje, ali i njezinu kulturnom razvoju."

Laurence Aliquot, voditeljica Odjela za kulturnu promidžbu, marketing i partnerstvo Odsjeka za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu banke Intesa Sanpaolo

„Uključenost tvrtke u umjetnost mora koristiti širim slojevima društva“, tvrdi Aliquot. „Ne želimo da prekrasne slike budu obješene u sobama za sastanke. Oduvijek smo ih htjeli podijeliti sa zajednicom.”

Trima javnim muzejima Gallerie d’Italia sljedeće će se godine pridružiti i četvrti u Torinu koji je namijenjen fotografiji i digitalnoj umjetnosti. Zajednice diljem Italije također imaju koristi od dugotrajnog programa restauracije što je komentirala Aliquot: „Ne izlažemo samo poznata umjetnička djela, već i ona koja imaju lokalnu vrijednost. Tako ih možemo vratiti natrag zajednici.”

„Prošlost je dio naše budućnosti”, izjavila je. „Dijeljenje naše baštine i vrijednosti svima će pomoći promijeniti svijet.”

 

Podijelite članak

Više o temi

Naša je ambicija postati banka s globalnim utjecajem.
Stefano Del Punta: zagovaratelj promjena i graditelj budućnosti
Luca Matrone o primjeni Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi