• No suggestions

Posvećeni umjetnosti

Prekrasan novi dom galerije Intesa Sanpaolo u Napulju

Na oko 10.000 metara kvadratnih, novi muzej Gallerie d’Italia u Napulju oko tri je puta veći od svog prethodnika, što otvara prilike za projekte u zajednici, obrazovne inicijative i privremene izložbe, kao i Caravaggiovo posljednje veliko djelo.

20/09/2022

Malo je reći da je bilo mnogo posla za sve uključene u projekt Progetto Cultura, dugoročni projekt Intese Sanpaolo usmjeren na promicanje kulturnog bogatstva širom Italije. U svibnju su se otvorila dva nova muzeja u razmaku od nekoliko dana: Gallerie d’Italia u Torinu i Gallerie d’Italia u Napulju. 

Muzej u Napulju smješten je u povijesnoj palači koju je 1940. izgradio arhitekt Marcello Piacentini u prometnoj ulici Via Toledo. Nekada je bio glavno sjedište banke Banco di Napoli koju je 2018. preuzela Intesa Sanpaolo.

Uredski dio ove znamenite zgrade u muzejski je prostor prenamijenio arhitekt Michele De Lucchi i njegov studio AMDL Circle koji je također radio i na otvorenju muzeja Gallerie d’Italia u Torinu.

Prostire se na 10.000 metara kvadratnih, što je tri puta više nego prvi muzej Intese Sanpaolo u Napulju koji se nalazio u palači Zevallos Stigliano, a koji je ovaj muzej zamijenio. (Prostor je otvoren 2007. i također se nalazio u ulici Via Toledo.)

Među brojnim remek-djelima koje su preseljene iz jedne palače u drugu nalazi se Mučeništvo svete Uršule, posljednje Caravaggiovo djelo. Caravaggio ju je naslikao 1610. godine, tek nekoliko tjedana prije smrti, a prikazuje smrt engleske princeze koju su ubili Huni nakon što je odbila udati se za njihova poglavicu.

  • U svom novom domu, slika je atmosferski osvjetljena s jedne strane da bi se bolje prikazala dramatičnost Caravaggiove scene. Mučeništvo svete Uršule nalazi se na prvom katu nove galerije, zajedno s povećom zbirkom odabranih umjetničkih djela nastalih u južnoj Italiji između početka 17. i početka 20. stoljeća.

"Iako određeno umjetničko djelo možda pripada muzeju, organizaciji ili pojedincu, ono je također baština svih pripadnika zajednice."

Michele Coppola, izvršni direktor za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu Intese Sanpaolo i ravnatelj muzeja Gallerie d'Italia.

Izložena djela velikih umjetnika, kao što su slikari Artemisia Gentileschi i Luca Giordano te kipar Vincenzo Gemito, pripadaju vlastitoj zbirci Intese Sanpaolo koja trenutačno broji više od 35.000 djela.

Odluka da se ovdje izlože umjetnička djela nastala u istom dijelu Italije nije slučajna. „Ideja je da svaki muzej bude dio lokalne zajednice i da tu zajednicu odražava“, izjavio je Michele Coppola, izvršni direktor za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu Intese Sanpaolo i ravnatelj muzeja Gallerie d'Italia.

Coppola ostaje na položaju na kojem je bio i u palači Zevallos Stigliano, a podržava ga Antonio Ernesto Denunzio kao zamjenik ravnatelja.

Intesa Sanpaolo ukupno upravlja četirima muzejima, među kojima se nalaze Gallerie di Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi i Gallerie di Piazza Scala u Milanu. Sva su četiri muzeja zajedno poznata kao Gallerie d’Italia. 

Ključni je dio povezanosti svakog muzeja s lokalnom zajednicom obrazovni program, a muzej u Napulju može se pohvaliti trima velikim učionicama. To je omogućilo širenje postojeće ponude aktivnosti namijenjenih djeci školskog uzrasta u palači Zevallos Stigliano.

Intesa Sanpaolo vjeruje da središnja uloga u gospodarskom razvoju društva nije odvojena od preuzimanja odgovornosti za njegov kulturni i društveni razvoj“ – Michele Coppola, izvršni direktor za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu Intese Sanpaolo i ravnatelj muzeja Gallerie d'Italia

„Vjerujemo da muzeji spadaju među najbitnija i najposebnija mjesta svakoga grada“, izjavio je Coppola. „Omogućavaju ljudima da se približe umjetnosti, da istraže vrijednosti ljudskog roda od prošlosti do sadašnjosti i da promisle o tome kako najbolje živjeti život.“

U prizemlju muzeja Gallerie d’Italia u Napulju nalazi se poseban prostor gdje se izlaže privremeni postav. Prva je takva izložba u novome muzeju 19. izdanje izložbe Restituzioni. Izloženi su najnoviji rezultati dugogodišnje suradnje Intese Sanpaolo i talijanskog Ministarstva kulture.

U izložbu je uključeno 200 umjetničkih djela s arheoloških nalazišta, muzeja i svetišta diljem Italije. Svi su izlošci pretrpjeli neku vrstu oštećenja prije nego što je banka sponzorirala konzervatore i restauracijske laboratorije da ih restauriraju.

Suradnja traje već više od tri desetljeća, dok trenutačna izložba uključuje djela koja su restaurirana u zadnje tri godine. Nijedno od izloženih umjetničkih djela nije dio zbirke Intese Sanpaolo.

„Smatram da je izložba Restituzioni konkretan iskaz predanosti koju projektom Progetto Cultura pokazujemo prema cjelokupnom talijanskom umjetničkom nasljeđu“, kazao je Coppola. „Iako određeno umjetničko djelo možda pripada muzeju, organizaciji ili pojedincu, ono je također baština svih pripadnika zajednice.“

Napuljski muzej ima i dva stalna postava u kojima su izložena umjetnička djela iz zbirke Intese Sanpaolo. Jedan je posvećen antičkim keramičkim predmetima iz regija Atika i Magna Graecia, odnosno Velike Grčke, kojoj je pripadao i Napulj. Drugi postav čine umjetnička djela od kraja Drugoga svjetskog rata do danas koja su stvorili velikani poput Lucija Fontane, Alberta Burrija, Sola LeWitta i Gerharda Richtera.

„Zasluge za otvaranje dvaju muzeja u dvama velikim talijanskim gradovima moramo pripisati prosvijetljenom razmišljanju visokog rukovodstva grupe“, smatra Coppola. „Važno je istaknuti da Intesa Sanpaolo, jedna od najvažnijih banaka u Europi, vjeruje da središnja uloga u gospodarskom razvoju društva nije odvojena od preuzimanja odgovornosti za njegov kulturni i društveni razvoj.“

 

IMAGES by PAOLO PELLEGRIN

IMAGES by PAOLO PELLEGRIN

 
Cesare Tacchi
(Roma 1940 - 2014)
La mano nei capelli, 1966
tintura per tessuti e pennarello su tele estroflesse su tavola, 99,5 x 70,6 cm
Collezione Intesa Sanpaolo
Alberto Burri
(Città di Castello 1915 - Nizza, Francia 1995)
Bianco Cretto, 1974
acrivinilico su cellotex, 74,5 x 100 x 1,5 cm
Collezione Intesa Sanpaolo
Fondazione Palazzo Albizzini-Collezione Burri, Città di Castello ©
Archivio Patrimonio Artistico Intesa Sanpaolo, Gallerie d’Italia - Napoli / foto Claudio Giusti, Firenze
Giosetta Fioroni
(Roma 1932)
Particolare della nascita di Venere, 1965
olio su tela, 100 x 200 cm
Collezione Intesa Sanpaolo
© Archivio Giosetta Fioroni
Archivio Patrimonio Artistico Intesa Sanpaolo, Gallerie d’Italia - Napoli / foto Studio Vandrasch, Milano

Podijelite članak

Više o temi

Paolo Scheggi: sadašnji sjaj zvijezde 60-ih godina 20. st.
Mokra krpa koja je pretvorena u remek-djelo
Tiepolo: nenadmašni majstor rokokoa