• No suggestions

Posvećeni umjetnosti

Brava, Artissima! Sajam u srcu zajednice suvremene umjetnosti

Umjetnički sajam Artissima u Torinu pružio je kolekcionarima priliku za kupnju djela umjetnika koji bi u budućnosti mogli postati vodećima u svijetu umjetnosti

24/11/2023

Artissima, godišnji sajam suvremene umjetnosti, upravo je završio svoje 30. izdanje. Sajam je trajao od 2. do 5. studenog u torinskoj dvorani Oval Lingotto, a sudjelovala je ukupno 181 galerija, talijanska i međunarodna.

Pokrenut 1994. godine, Artissima je jedini veliki talijanski sajam posvećen isključivo suvremenoj umjetnosti, a 2023. godine Intesa Sanpaolo već je četvrtu godinu bila glavni partner. Nešto manje od polovice galerija bile su iz Italije. Ostatak je bio iz 32 različite zemlje iz cijelog svijeta.

Posjetitelja je bilo mnogo (više od 34 000), a promet impresivan. Dio te impresivne prodaje uključuje Experiência do lugar II (2004.), portugalske umjetnice Helene Almeide – crno-bijelu fotografiju nje same kako pokornički kleči, leđima okrenutima prema gledatelju i glave izrezane iz kadra. Od Galerie Francisco Fino iz Lisabona kupio ju je privatni europski kolekcionar za 100.000 britanskih funti.

Međutim, Artissima je veoma ponosna što nije usredotočena samo na prodaju. „Ovo nije sajam za potvrdu reputacije umjetnika koji su već na dobrom glasu”, rekao je Luigi Fassi, direktor Artissime. „Ovo je sajam koji teži otkrićima, mogućnosti pronalaženja nečeg novog.”

Ove je godine oko 39 galerija u Torinu izlagalo prvi put. Čak je postojao i dio pod nazivom „Novi izlagači” u kojem su bili štandovi 17 novijih galerija iz cijelog svijeta. (Pridjevom „novonastale” izborni odbor Artissime označio je galerije koje su nastale prije manje od pet godina i koje ranije nisu sudjelovale na sajmu.) 

Fassi je istaknuo: „Na temelju triju desetljeća prakse i zahvaljujući intenzivnoj potrazi širom svijeta, sajam kolekcionarima može ponuditi priliku za ranu kupnju djela umjetnika koji će uskoro u svijetu umjetnosti postati protagonisti.”

Jedan od primjera bila je galerija RESERVOIR osnovana u Cape Townu 2021. godine. Njezin je štand predstavljao djela južnoafričkog umjetnika Inga Somdyala, čiji je niz apstraktnih slika ukrašen zemljom, pepelom, kredom i oksidima, a ne (kao što bismo na prvi pogled mogli pomisliti) bojom. Izrađene od debelih traka pojedinih boja, slike aludiraju na zastave nepostojećih zemalja te podsjećaju na povijest apartheida u Somdyalinoj domovini.

Jedan drugi izlagač u dijelu „Novi izlagači” bila je HOA Galeria, osnovana u São Paulu 2020. godine. Njezin je štand prikazivao niz upadljivih slika brazilskog umjetnika Renana Aguene, a sve su one inspirirane tropskom vegetacijom na koju je naišao dok je bio na svojem prijašnjem poslu kao vozač kamiona.

Kao glavni partner sajma, banka Intesa Sanpaolo predstavila je štand s odabranim fotografskim djelima ekološkog umjetnika Luce Locatellija. Ona su proizvod Locatellijeva dugogodišnjeg istraživanja održivog industrijskog razvoja putem rješenja temeljenih na prirodi.

Pri posjetu španjolskoj regiji Galiciji, na primjer, fotografirao je ležište mekušaca školjkaša, vrste koja se može pohvaliti veoma visokim razinama bjelančevina, omega-3 masnih kiselina i mikronutrijenata kao što su željezo, cink i magnezij. Navodno bi, uz pravilan uzgoj, mekušci školjkaši mogli biti ključni kao pomoć u ublažavanju pothranjenosti u svijetu. 

"Ovo nije sajam za potvrdu reputacije umjetnika koji su već na dobrom glasu. Ovo je sajam koji teži otkrićima, pronalasku nečeg novog"

Luigi Fassi, direktor Artissime

Pola Locatellijevih fotografija prikazanih na Artissimi zapravo su dodatak mnogo većoj izložbi radova iz iste serije. Izložba The Circle – Solutions for a Possible Future (Rješenja za moguću budućnosti) otvorena je do 18. veljače 2024. u Gallerie d’Italia – Torino, muzeju Intese Sanpaolo u Torinu. (Otvoren je u proljeće 2022. godine i nalazi se na najvećem gradskom trgu, Piazza San Carlo, a predstavlja jedan od četiriju muzeja koje je Intesa Sanpaolo osnovala diljem Italije. Posvećen je uglavnom fotografiji, a The Circle zauzima glavni dio galerijskog prostora.)

„Željeli bismo da se sajam proširi i izvan dvorane Oval Lingotto,” rekao je Fassi, „pa s gradskim institucijama nastojimo umjetnost prikazati u cijelom gradu.” Doista, gotovo sva veća torinska mjesta povezana sa suvremenom umjetnošću napravila su izložbu koja se poklapala s Artissimom – od Fondazione Merz i Officine Grandi Riparazioni pa do Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea.

Gallerie d’Italia – Torino čak je bio i domaćin druge izložbe uz The Circle. Pod nazivom The Human Condition („Stanje čovjeka”), prikazano je osam videa i jedan audiouradak koji su zabilježili slabo poznate značajke planeta Zemlje, a sve su to radovi umjetnika koje su predstavile galerije koje su sudjelovale na Artissimi. (Izložba je sada zatvorena.)

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja sajma bili su „Brižni odnosi“ (Relations of Care), koncept koji je razvio antropolog Renzo Taddei, te kojem bi glavni cilj bio unaprjeđenje znanja kroz brigu za prirodu i njezine vrste. Organizatori Artissime žele zrcaliti taj koncept kultiviranjem odnosa brige unutar mreže umjetnika, galerista, kolekcionara i partnera – kroz nastojanje da se oko sajma stvori umjetnička zajednica.

Intesa Sanpaolo u samom je središtu te zajednice. Njezina uključenost u Artissimu dio je projekta Progetto Cultura, dugoročne inicijative banke s ciljem unaprjeđenja društva putem kulturnog i ekonomskog obogaćivanja. Projektu Progetto Cultura – ostvaren nizom događaja diljem Italije koji uključuju umjetnost, glazbu, kino, kazalište i drugo – ne postoji nijedan drugi ravan projekt među europskim financijskim institucijama.

„Ove smo godine na Artissimi podijelili poseban primjer našeg rada kroz fotografiju i našu brigu za krize svjetske sadašnjice”, rekao je Michele Coppola, izvršni direktor umjetnosti, kulture i povijesne baštine u Intesi Sanpaolo i direktor Gallerie d’Italia. „Doveli smo spektakularan skup slika Luce Locatellija, nadopunjujući one iz The Circlea koje su izložene u Gallerie d’Italia – Torino, a pričaju priče iz cijele Europe o brizi za planet putem kružne ekonomije.

„Što se tiče šire uključenosti Intese Sanpaolo u sajam, suvremena je umjetnost prepoznatljiva značajka kulturnog života Torina. Podrška suvremenoj umjetnosti kroz stalno partnerstvo banke s Artissimom važan je element projekta Progetto Cultura. 

„Intesa Sanpaolo ponosna je što je partner sajma koji u Italiju donosi najviši izričaj suvremene umjetnosti iz cijelog svijeta.”

Podijelite članak

Više o temi

Paolo Scheggi: sadašnji sjaj zvijezde 60-ih godina 20. st.
Mokra krpa koja je pretvorena u remek-djelo
Tiepolo: nenadmašni majstor rokokoa