• No suggestions

Posvećeni umjetnosti

Do 22. listopada u muzeju Gallerie d’Italia u Milanu očekujte neočekivano

Nova izložba umjetničkih djela, i to upravo onih koja je banka Intesa Sanpaolo nedavno kupila obećava prosvjetljujuće putovanje svijetom suvremenog slikarstva i kiparstva

13/09/2023

Posjet muzeju Gallerie d’Italia u Milanu ovog ljeta izgleda nešto drukčije, otvaranjem privremenog postava nazvanog Una collezione inattesa. Viaggio nel contemporaneo tra pittura e scultura (Neočekivana zbirka. Putovanje svijetom suvremenog slikarstva i kiparstva).

Postav prikazuje više od 70 djela. Sva je djela nedavno kupila banka Intesa Sanpaolo te nijedno od njih dosad nije bilo izloženo u milanskom muzeju ove bankarske grupacije.

Prema riječima Luce Massima Barbera, pomoćnoga kustosa zbirki djela moderne i suvremene umjetnosti banke Intesa Sanpaolo, zamisao je da ta djela 'pokrenu svojevrsni dijalog' s djelima iz zbirke Cantiere del ’900, koja pak je dio stalnog postava ovog muzeja. (Potonja se zbirka sastoji od odabranih umjetničkih djela iz 20. i 21. stoljeća koja su u vlasništvu Banke, a koju će posjetitelji sada moći pogledati nakon što se prošeću postavom Una collezione inattesa.)

Postav započinje u glavnom predvorju muzeja djelom Jeana Arpa Femme Paysage (1966): skulpturom od bijeloga mramora, čiji senzualan biomorfni oblik ovo djelo čini tipičnim predstavnikom opusa ovog autora. Ovo je djelo smješteno među osam sličnih djela talijanskoga kipara Bruna De Toffolija. Ovako postavljena djela zoran su prikaz cilja banke Intesa Sanpaolo da prikupi zbirku djela suvremene umjetnosti koja obiluje radovima ne samo domaćih, već i međunarodnih autora.

De Toffoli je bio pripadnik umjetničkog pravca Spazialismo (spacijalizam) – pokreta koji je nakon Drugoga svjetskog rata predvodio Lucio Fontana, još jedan umjetnik dobro zastupljen u ovom novom postavu.

Prostorija posvećena djelima Fontane sadrži izvrstan primjerak iz njegove serije Tagli (Rezovi), djelo Concetto spaziale, Attese (1965). Serija Tagli sastoji se od monokromatskih platna koja je Fontana zarezao Stanley nožem. Primjerak izložen u Gallerie d’Italia u Milanu crveno je platno s 12 rezova.

U prostoriji s djelima Fontane prikazan je njegov rad s kraja 1940-ih, 50-ih i 60-ih godina te uključuje i nekoliko manje poznatih djela ovog autora, poput niza rukom oslikanih glinenih ploča, nazvanog Antica Savona.

„Naslov [ovog postava] aludira na činjenicu da će posjetitelji zbirku umjetnina banke Intesa Sanpaolo doživjeti iz novoga kuta,” navodi Barbero. „Izložba je ‘neočekivana’ u tom smislu, ali i u smislu da će ljudi, nadamo se, produbiti svoja znanja o umjetnicima i umjetničkim pokretima, koji su im, po njihovu vlastitu mišljenju, već poznati.”

Stigli smo do faze razvoja u kojoj se možemo osloniti isključivo na vlastitu zbirku banke Intesa Sanpaolo, koja je sada dovoljno bogata i široka za takav pothvat – Luca Massimo Barbero, pomoćni kustos zbirki djela moderne i suvremene umjetnosti u vlasništvu banke Intesa Sanpaolo

Fontanin dugogodišnji prijatelj Fausto Melotti još je jedan od umjetnika koji su dobili galerijski prostor za izlaganje svojih djela. U njemu se nalazi 19 djela koja nikada ranije nisu bila javno izložena, a među kojima vrijedi istaknuti četiri glazirane keramike iz serije poznate pod nazivom Korai. One se sastoje od zagonetnih, hijeratskih ženskih figura koje podsjećaju na razdoblje antičke Grčke.

Prikupljana tijekom više desetljeća, zbirka umjetnina banke Intesa Sanpaolo sadrži 35.000 djela koja se, u kronološkom smislu, protežu kroz tisućljeća, počevši od arheoloških objekata pa sve do djela suvremene umjetnosti. Najistaknutiji dijelovi zbirke izloženi su u njezinim četirima muzejima Gallerie d’Italia: u Milanu, Napulju, Vicenzi i Torinu.

„Novododana djela pomažu nam očuvati svježinu zbirke i nastaviti ju razvijati, dok istovremeno i pomažu proširiti priču koju zbirka pripovijeda,” navodi Barbero.

„Najbolji primjer ovoga bila je donacija zbirke Luigija i Peppina Agrati, jedne od najvećih zbirki djela suvremene umjetnosti u privatnom vlasništvu.” Braća Luigi i Peppino Agrati bili su industrijalci iz Lombardije, a većina njihove zbirke umjetnina – uključujući i Fontanin Concetto spaziale, Attese i Melottijeve četiri glazirane keramike iz serije Korai – donirana je Intesi Sanpaolo 2018. godine.

Na izložbi Una collezione Inattesa dobro je zastupljena i umjetnost pravca minimalizam iz Italije, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država. Izloženi su radovi umjetnika poput Enrica Castellanija i Roberta Rymana, kao i Complex Form, nedavno kupljena skulptura autora Sola LeWitta, koja datira iz 1986. godine. Ovo se bijelo obojeno djelo od šperploče ubraja među najcjenjenije eksperimente ovog umjetnika s piramidalnim oblikom.

Jedno od posljednjih izloženih djela je i Abstraktes Bild (1984) njemačkog majstora Gerharda Richtera. Svojim svjetlucavim bojama, ovo se djelo apstraktnog slikarstva drastično razlikuje od minimalističkih djela izloženih prije njega.

Kada je riječ o terminologiji, Barbero je vrlo precizan i draže mu je da se Una collezione inattesa naziva postavom nego izložbom. Zašto? Zato što ovo potonje podrazumijeva i vanjsku suradnju, dok se ovo što se nudi u Milanu oslanja isključivo na umjetnička djela u vlasništvu Banke. 

Ovaj je postav dio projekta Intese Sanpaolo Progetto Cultura, dugoročne inicijative s ciljem unaprjeđenja društva putem kulturnog obogaćivanja uz ekonomsko obogaćivanje. Projekt je ostvaren nizom pothvata diljem Italije, koji uključuju glazbu, kino, likovnu umjetnost, kazalište i druge umjetnosti – među europskim financijskim institucijama ne postoji projekt poput našeg projekta Progetto Cultura.

„Una collezione inattesa važan je trenutak u radu muzeja Gallerie d’Italia”, navodi Barbero. „I dok smo u prošlosti za svaki novi postav najčešće osjećali potrebu uključiti kredite iz vanjskih institucija ili vanjske kolekcionare, sada smo u fazi razvoja u kojoj se možemo osloniti isključivo na vlastitu zbirku banke Intesa Sanpaolo, koja je postala toliko bogata i široka da je za takav pothvat dovoljna.”

Postav Una collezione inattesa. Viaggio nel contemporaneo tra pittura e scultura otvoren je za posjetitelje u Gallerie d’Italia – Milano do 22. listopada 2023.

 

IMAGES by PAOLO PELLEGRIN

 
Sanfilippo Antonio, Superficie 45C63, acrilico su lino, Collezione Intesa Sanpaolo
Melotti Fausto, Coppia, 1970 ca, ottone, Collezione Intesa Sanpaolo
Richter - Abstraktes Bild 00517
 
 

Podijelite članak

Više o temi

Paolo Scheggi: sadašnji sjaj zvijezde 60-ih godina 20. st.
Mokra krpa koja je pretvorena u remek-djelo
Tiepolo: nenadmašni majstor rokokoa