• No suggestions

Tiepolo

Posvećeni umjetnosti

Tiepolo: nenadmašni majstor rokokoa

Na velikoj izložbi u Milanu koju je organizirala banka Intesa Sanpaolo izložene su slike ovoga mletačkog slikara na kojima je vidljiv njegov talent za stvaranje iznimno živahnih i dramatičnih umjetničkih djela.

Alastair Smart

18/02/2021

Godine 1762. mletački umjetnik Giambattista Tiepolo preselio se iz svojega rodnoga grada u Madrid u dobi od 66 godina kako bi ispisao posljednje poglavlje svoje blistave karijere. Španjolski kralj Karlo III. pozvao ga je da oslika strop prijestolne dvorane koja je bila jedna od najvažnijih obrednih prostorija nove kraljevske palače. Tiepolova freska, poznatija po nazivu Slava Španjolske Monarhije, i dalje je glavna atrakcija za posjetitelje palače.

Netom prije odlaska iz Mletaka, mjesne novine La Nuova Veneta Gazzetta citirale su Tiepola koji je izjavio da „um slikara uvijek mora stremiti uzvišenosti, junaštvu i savršenstvu”. Navedene riječi postale su umjetničko geslo jednog od najvećih slikara 18. stoljeća.

Bio je jedan od najtraženijih umjetnika. Tiepola su angažirale ugledne obitelji i crkveni redovi iz cijele Italije, kao i španjolske, švedske, ruske i njemačke kraljevske i carske obitelji. Naslikao je stotine ulja na platnu i hektare fresaka.

Giambattista Tiepolo

Giambattista Tiepolo

Giambattista Tiepolo, ll banchetto di Cleopatra

Giambattista Tiepolo, Cacciatore a cavallo

Giambattista Tiepolo, San Francesco riceve le stimmate

Giambattista Tiepolo, Apollo conduce al Genio germanico la sposa Beatrice di Burgundia

 

Tiepolo. „Venecija, Milano, Europa”, izložba kojom se obilježava 250. godišnjica smrti slikara koji je preminuo 1770., trenutačno se održava u Gallerie d’Italia u Milanu pod pokroviteljstvom Predsjedništva Talijanske Republike i u suradnji s Gallerie dell’Accademia u Veneciji.

„Tiepolo je bio jedan od najvještijih pronositelja umjetničkoga sjaja diljem Europe”, izjavio je Alessandro Morandotti, jedan od kustosa izložbe.

Djelovao je u skladu sa stremljenjima tadašnjeg vremena i stvarao čudesna djela na stropovima palača kojima je slavio vrline i veličanstvenost velikih europskih dvorova koji su u to doba bili najveći mecene umjetnika.

Izložba obuhvaća sva razdoblja Tiepolova stvaralaštva, od početnog pripravništva u radionici Gregorija Lazzarinija u Mletcima do smiraja njegova života u Španjolskoj. Bio je maštovit pripovjedač i nenadmašni majstor rokokoa koji je slikao dramske prizore prožete blještavilom, blistavim bojama i lepršavim lebdećim likovima.

Gallerie d’Italia muzej je na milanskoj Piazzi Scali kojim upravlja najveća talijanska banka Intesa Sanpaolo, a ovo je prva velika izložba posvećena Tiepolu u tom gradu.

To je pomalo iznenađujuće s obzirom na to da je gotovo cijelih 30-ih godina 18. stoljeća stvarao ondje. „Milano zauzima središnje mjesto u njegovoj priči”, tvrdi Morandotti. „Nakon početnog uspjeha u Mletcima, ondje su ga najprije angažirali veoma ugledni klijenti kao što je Carlo Archinto, plemićki učenjak za koga je naslikao [pet] freski na stropovima palače Archinto. Navedeno je desetljeće u Milanu obilježila prekretnica u njegovoj karijeri koja mu je poslužila kao odskočna daska za svjetsku slavu.”

Iz naziva izložbe moguće je zaključiti da podrobno raščlanjuje godine koje je Tiepolo proveo u Milanu. Nažalost, sve su freske iz palače Archinto uništene nakon savezničkog bombardiranja u Drugome svjetskom ratu. Međutim, posjetitelji izložbe moći će vidjeti i uljanu skicu najveće freske, naziva Trijumf umjetnosti i znanosti, koja slavi Archintovu erudiciju te je posuđena iz Nacionalnog muzeja u Lisabonu.

"Tiepolo je pronio sjaj talijanske umjetnosti diljem Europe. To je sasvim u skladu s reputacijom Intese Sanpaolo kao talijanske banke sa snažnim međunarodnim štihom."

Michele Coppola, izvršni direktor Odjela za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu banke Intesa Sanpaolo

Zbog restrikcija vezanih uz pandemiju koronavirusa, nekoliko umjetničkih djela nije pristiglo iz američkih institucija kako je prethodno planirano. No, posjetitelji će i dalje moći uživati u posuđenim djelima iz raznih drugih zbirki međunarodnih ustanova poput Nacionalne galerije iz Londona, muzeja Prado iz Madrida i Muzeja umjetnosti Kimbell iz Fort Wortha.

Ukupno će sedamdeset radova biti predstavljeno na izložbi uz digitalne projekcije Tiepolovih slavnih freski u Madridu i Bavarskoj (palača u Würzburgu). Međutim, Fernando Mazzocca, Morandottijev sukustos, tvrdi da su „vrhunac izložbe zapravo djela koja nisu toliko poznata javnosti te će im predstavljati pravo otkriće. To su npr. freske iz bazilike sv. Ambroza.”

Riječ je o milanskoj bazilici iz koje su dvije Tiepolove freske uklonjene u 19. stoljeću. Sada će biti izložene (nakon obuhvatne restauracije) u Gallerie d’Italia.

"Banka Intesa Sanpaolo ponosno organizira izložbu Tiepolovih radova koji se smatraju nekim od najznačajnijih djela talijanskog slikarstva”, izjavio je Michele Coppola, izvršni direktor Odjela za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu banke Intesa Sanpaolo

 

„Širenje znanja o talijanskim majstorima slikarstva ključna je sastavnica trogodišnjeg plana banke Intesa Sanpaolo naziva Progetto Cultura čiji je cilj promicanje kulturnog bogatstva kao okidača društvenog rasta koji bi pratio onaj ekonomski.“

„Giambattista Tiepolo, kao i ostali umjetnici čija su djela zadnjih godina izložena u Gallerie d’Italia u Milanu, poput Canove, Bernarda Bellotta i Canaletta pronosili su sjaj talijanske umjetnosti diljem Europe. To je sasvim u skladu s reputacijom Intese Sanpaolo kao talijanske banke sa snažnim međunarodnim štihom.”

Tiepolove slike često se smatraju obilježjem kraja jednog razdoblja, a nastale su radi slavljenja crkve, plemstva i kraljevskih obitelji kao labuđi pjev drevnog režima – prije nego što su političke i industrijske revolucije ugasile njihovu slavu.

Gotovo tri stoljeća kasnije njegove veličanstvene dramske slike ponovno su u središtu pozornosti.

"Neki od vrhunaca izložbe zapravo su djela koja nisu toliko poznata javnosti."

Fernando Mazzocca, sukustos izložbe

Autori:

Mazzocca © Egidio Massa,

Morandotti © Luca Rossi.

"Tiepolo je bio jedan od najvještijih pronositelja umjetničkoga sjaja diljem Europe."

Alessandro Morandotti, sukustos izložbe

   

Tiepolo. „Izložba Venecija, Milano, Europa” otvorena je u Gallerie d’Italia u Milanu do 2. svibnja.

Ovdje možete otići na virtualni obilazak izložbe.

Naslovnica: Giambattista Tiepolo, Trijumf umjetnosti i znanosti

Podijelite članak

Više o temi

Giosetta Fioroni: srebrna veteranka talijanskog pop-arta jaše na valu popularnosti
Paolo Scheggi: sadašnji sjaj zvijezde 60-ih godina 20. st.
Slavljenje Rafaelove genijalnosti