• No suggestions
Podcast

Intesa Sanpaolo uvođenjem digitalne banke u utrci s fintechom

Kao dio svojeg novog poslovnog plana Intesa Sanpaolo pokrenula je platformu digitalnog bankarstva koja se zove Isybank, što je ulaganje od 5 milijardi eura za digitalizaciju vlastite budućnosti u utrci s fintechom.

05/07/2022

Intesa Sanpaolo uložila je 650 milijuna eura u novu digitalnu banku u nastojanju da konkurira fintechu, s ciljem međunarodnog rasta i smanjivanja troškova.

Ova je mjera ključni element Poslovnog plana Intese Sanpaolo 2022. – 2025., kojim je dodijeljeno 5 milijardi eura za tehnologiju i rast – od čega 650 milijuna eura za novu platformu Isybank.

Osoba kojoj je dana odgovornost za digitalnu transformaciju Intese Sanpaolo jest Massimo Proverbio, direktor Grupe za IT digitalizaciju i službenik za inovacije.

„Mi se sada mijenjamo od tradicionalne banke do višekanalnog rješenja, pri čemu se 30 posto naše prodaje odvija digitalno“, rekao je Proverbio. „Sada smo na razini zrelosti gdje počinjemo razmišljati kao digitalni izazivač fintecha. Isybank ide u tom smjeru.“

„Digitalizacija je prilika da se promijeni način interakcije s klijentom. Radi se o jednostavnim rješenjima i jednostavnoj interakciji s korisnicima.“

Uz natjecanje s fintechom glavni je cilj Isybanka promijeniti poslovni model talijanske banke i postići međunarodni rast te stvoriti nove platforme za sve fizičke osobe koje su klijenti Grupe.

"Mi smo sada na razini zrelosti gdje počinjemo razmišljati kao digitalni izazivač fintecha. Isybank ide u tom smjeru."

Massimo Proverbio, direktor Grupe za IT digitalizaciju i službenik za inovacije u Intesi Sanpaolo

Za pokretanje te nove usluge Intesa Sanpaolo odabrala je Thought Machine, tvrtku iz Ujedinjenog Kraljevstva koja se bavi ključnom bankarskom tehnologijom. Isybank će u početku ciljati više od 4 milijuna klijenata koji radije odabiru digitalne kanale u odnosu na poslovnice, a cilj je postupno razviti infrastrukturu tvrtke Thought Machine, koja se temelji na oblaku i koja bi usluživala preostalih devet milijuna talijanskih klijenata Intese Sanpaolo u sklopu građanstva, a koji će ostati pod starom robnom markom.

Tako će Intesa Sanpaolo zamijeniti svoju ključnu tehnologiju temeljenu na glavnom sučelju (mainframe) infrastrukturom u oblaku ulažući 5 milijardi eura u digitalnu transformaciju banke, što je korak koji će uključivati zapošljavanje i prekvalifikaciju 4000 ljudi.

Ključan element digitalne transformacije Intese Sanpaolo jesu strojno učenje i umjetna inteligencija (UI). Određivanje tehnologije kao ključne kompetencije novog poslovnog plana Intese Sanpaolo pomaže u privlačenju novih ljudi u Intesu Sanpaolo, a to će opet pokretati daljnji razvoj poslovanja.

„Promjena je motor našeg poslovanja“, kaže Proverbio. „Prilikom objave našeg poslovnog plana razina oduševljenja u našoj je organizaciji bila fantastična te je Carlo Messina, glavni izvršni direktor Intese Sanpaolo rekao da ovako stvaramo banku za sljedećih 20 godina.“

Poslušajte podcast kako biste saznali više.

PODCAST: Intesa Sanpaolo uvođenjem digitalne banke u utrci s fintechom 

Kako se od samog početka stvara potpuno digitalna banka?

Intesa Sanpaolo najavila je planove uvođenja digitalne bankarske platforme, nazvane Isybank, za svoje mlađe klijente u sklopu građanstva. Ovaj je korak dio njezina novog poslovnog plana, a to je ulaganje od 5 milijardi eura za digitalizaciju svoje budućnosti u nastojanju da se izazove fintech s ciljem međunarodnog rasta. Talijanska se banka udružila s tvrtkom Thought Machine, koja se bavi ključnom bankarskom tehnologijom, a taj pružatelj planira i integraciju platforme u svoju širu infrastrukturu kao dio svoje digitalne transformacije.

Poslušajte podcast kako biste saznali više.