• No suggestions

Poticanje inovativnosti

Rješavanjem problema opskrbe vodom pomažemo ljudima, planetu i poduzećima

Svjetska vodna industrija pod pritiskom je da svima na svijetu omogući opskrbu vodom do 2030. Ulaganje u vodnu tehnologiju ili watertech bit će glavni pokretač.

Rhiannon Edwards

24/05/2023


Prema predviđanjima američke tvrtke za istraživanje tržišta Frost & Sullivan, svjetsko tržište vode i otpadnih voda vrijedit će 135,2 milijarde dolara do 2025.

Za velik dio tog rasta (u usporedbi s trenutačnom vrijednošću od 116,7 milijardi dolara) zaslužne će biti usluge prilagođene tehnološkim rješenjima, odnosno vodna tehnologija ili watertech.

U vrijeme sve veće nestašice na koju istodobno djeluju rast stanovništva i klimatske promjene vodna tehnologija pomaže u pročišćavanju i očuvanju voda kao i njihovu upravljanju. Vodna tehnologija podupire ciljeve UN-a povezane s vodnim uslugama i nastoji osigurati dovoljnu količinu vode za upotrebu u kućanstvima i industriji na svjetskoj razini.

 

Dotrajala infrastruktura

Prvi i najžurniji cilj vodne tehnologije obnova je vodne infrastrukture u raspadu.

Na primjer, u Sjevernoj Americi svake dvije minute dođe do puknuća cijevi vodovoda. To uzrokuje gubitke od 22,7 milijardi litara vode svaki dan.

Infrastruktura u Europi i regijama Azije-Pacifika također je opterećena nedovoljnim ulaganjem kroz povijest i nedostatkom inovacija zbog čega sustavi trpe velike gubitke.

Pametni senzori i vodomjeri uvode se u sustave diljem svijeta u svrhu očuvanja vode. Analiza podataka upotrebljava se za preobrazbu komunalnih usluga na temelju preciznih podataka o upotrebi i, još važnije, rasipanju. Na primjer, u Ujedinjenom Kraljevstvu pametni vodomjeri pomažu kućanstvima smanjiti potrošnju za otprilike 13 %.

Budući da potražnja za holističkim upravljanjem vodama raste, pružatelji usluga analize podataka šire funkcionalnost pametnih senzora i vodomjera kako bi uključili senzore za tlak, temperaturu i zvučne senzore. Tako će se poboljšati pronalazak točaka propuštanja u vodovodnoj mreži i povećati povjerenje potrošača.

Kratkoročno, pametni će vodomjeri s pomoću umjetne inteligencije automatski isključiti sustav u slučaju propuštanja.

 

Novi izvori vode

Do 2025. polovica bi se svjetskog stanovništva mogla suočiti s nestašicom vode. S tim na umu ključno je osigurati opskrbu vodom.

S pomoću sustava generiranja atmosferske vode (AWG) voda se dobiva iz rose i magle. Kondenzacijske tehnologije poput hidropanela vodu crpe iz vlažnog zraka.

Jedan hidropanel može proizvesti tri do šest litara pitke vode dnevno, odnosno 80 do 150 litara mjesečno, ovisno o dostupnoj sunčevoj svjetlosti.

Tisuću panela postavljenih na površinu od oko pola hektara moglo bi proizvesti više od dva milijuna litara pitke vode godišnje. Paneli mogu skladištiti do 30 litara vode i očuvati kvalitetu vode do sedam dana.

Desalinacija morske vode energetski je najmanje intenzivan proces za dobivanje svježe vode koja se zatim dodaje u sustav. No neka područja koja su najviše pogođena nestašicom vode nemaju pristup morskoj vodi. Upravo je stoga nužno ulagati u različite tehnologije.

Kratkoročno, pametni će vodomjeri s pomoću umjetne inteligencije automatski isključiti sustav u slučaju propuštanja.

Pročišćavanje voda

Devedeset posto svjetskih zaliha vode potrebno je pročistiti prije nego što je voda sigurna čak i za primjenu u industriji. Tehnologije za pročišćavanje vode ključne su za rješavanje problema sve manjih zaliha svježe vode na svjetskoj razini.

Ulaganja u istraživanje i razvoj sustava za pročišćavanje vode većim će dijelom dolaziti od države, a potrebno ih je usmjeriti u dva područja: filtraciju i katalizu.

Pročišćavanje otpadnih voda još je jedna mogućnost povećanja svjetskih zaliha vode. No jednako kao i u slučaju vodovoda i nadzora, središnja infrastruktura ne prati promjenjive potrebe za vodom.

Decentralizirana rješenja ispravljaju taj nedostatak. Riječ je najčešće o modularnim ili gotovim filtrima. Tržište decentraliziranih rješenja, koje je 2022. procijenjeno na 5,9 milijardi dolara, raste po stopi od 7,6 % godišnje.

Crpke za crpljenje, pročišćavanje, distribuciju i ispuštanje vode i otpadnih voda koje se već dulje upotrebljavaju također se ne smiju zanemariti. S globalnim prihodima u visini 8,3 milijarde dolara i dalje su glavni akteri na tržištu. Digitalizacija će dovesti do postupnog poboljšanja crpki, što već vidimo na primjeru solarnih crpki, a moći će obuhvatiti i udaljenija područja i područja s nerazvijenom infrastrukturom.

 

Vrijednost vodnog sustava

UN je postavio cilj univerzalnog pristupa uslugama opskrbe vodom i pročišćavanja otpadnih voda do 2030.

Riječ je o humanitarnom djelovanju s velikom primjenom u poslovnom sektoru. Korist od postizanja navedenog cilja mogla bi premašiti stotine milijardi dolara godišnje, u oštroj suprotnosti s globalnim gospodarskim gubitcima povezanima s nesigurnom opskrbom vodom koji se procjenjuju na gotovo 500 milijardi dolara godišnje.

Analiza S&P globalnog vodnog indeksa pokazuje da je u proteklih 10 godina 50 najvećih trgovačkih društava uvrštenih na burzu, čije područje djelatnosti uključuje vodu, ostvarilo veće povrate usklađene s rizicima u usporedbi sa širim globalnim tržištima kapitala.

Ovaj makrokontekst usko je povezan s potrebom za ulaganje u vodnu tehnologiju radi pružanja sveobuhvatne i isplative prilike za ulagače.

Podijelite članak

Više o temi

Kako banke izazivači mogu poslovati uz bok tradicionalnim financijama
Umjetna inteligencija trajno je i korisno rješenje
Održivost i digitalizacija: moćan spoj