• No suggestions

Poticanje inovacija

Budući trendovi u sadašnjosti

Tim za analizu trendova Inovacijskog centra objašnjava kako svojim radom mogu pomoći klijentima da predvide budućnost.

03/11/2020

PODCAST: Analiza trendova

Analiza trendova jedan je od ključnih zadataka Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo. Da bismo razumjeli što se smatra modernim, moramo biti svjesni svijeta oko sebe i onoga čime se bave ostali inovatori.

Odjel za analizu trendova usko surađuje s laboratorijima za umjetnu inteligenciju i neuroznanost na prognozi izgleda budućnosti kako bi saznanja u vezi s tim mogao proslijediti klijentima.

Ali kako analizirati trendove, pogotovo u svijetu koji su toliko ubrzali tehnologija i svakodnevne promjene zbog pritiska pandemije koronavirusa?

„Nastojimo gledati dugoročno, a da pritom ne zaboravimo analizirati fenomene koji se zbivaju sljedećeg mjeseca”, izjavio je Stefano Perrone, voditelj Odjela za otkrivanje inovacija Odsjeka za trendove i tehnologije Inovacijskoga centra banke Intesa Sanpaolo.

„Ako pratite tehnologiju, možete primijetiti da se mijenja veoma brzo u svim sektorima, kako u industrijskim, tako i u potrošačkim”, kaže.

„Naš je cilj pomoći klijentima, malim i srednjim poduzećima te korporacijama, poticati inovacije i razumjeti što će se dogoditi u njihovim industrijama u idućih tri do pet godina.”

"Ako pratite tehnologiju, možete primijetiti da se mijenja veoma brzo u svim sektorima, kako u industrijskim, tako i u potrošačkim. Naš je cilj pomoći klijentima, malim i srednjim poduzećima te korporacijama, poticati inovacije i razumjeti što će se dogoditi u njihovim industrijama u idućih tri do pet godina."

Stefano Perrone, voditelj Odjela za otkrivanje inovacija Inovacijskoga centra banke Intesa Sanpaolo

Tim za analizu trendova koristi niz metoda za prikupljanje i analizu podataka kako bi prodrli u srž aktualnih, ali i budućih zbivanja u područjima koja se kreću u rasponu od pametne mobilnosti do kriptovaluta. Budnim okom prate ulaganja u razvojne tvrtke koje često pokreću razvoj novih tehnologija te analiziraju skupove podataka o tržištu.

Jedan je takav primjer dojmljiva i temeljita analiza pametne mobilnosti na 400 stranica. „Mobilnost je jedan od najvećih transformativnih čimbenika današnjeg društva, ali i desetljeća koja slijede”, tvrdi Daniele Borghi, analitičar inovacija u Inovacijskom centru banke Intesa Sanpaolo koji je radio na izvješću. „Do 2050. godine više od 70 % stanovništva živjet će u megagradovima. To iz korijena mijenja naš način života […] i zahtijeva velike promjene načina na koji se krećemo [posvuda].”

Utjecaj pandemije koronavirusa zakompliciralo je rad tima, ali ga je učinio i prijeko potrebnim. „Naravno, dosta se izmijenio i ubrzao pristup tehnologiji iz različitih tvrtki”, kaže Perrone koji navodi primjer 90 % tvrtki u Italiji koje su počele pametno raditi zbog pandemije.

Bez obzira na okolnosti, tim je pripravan prenijeti znanje koje će tvrtkama pomoći u razvoju otpornih strategija za inovacije kako bi se osigurali za budućnost.

"Mobilnost je jedan od najvećih transformativnih čimbenika današnjeg društva, ali i desetljeća koja slijede."

Daniele Borghi, analitičar inovacija u Inovacijskom centru banke Intesa Sanpaolo

Podijelite članak

Više o temi

Stjecanje povjerenja u europske lance opskrbe
Umjetna inteligencija trajno je i korisno rješenje
Znanstveno obrazloženje zašto volimo da Vincija